23.4 C
Chania
Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025

Μουσείο Τυπογραφίας: Σημείο αναφοράς για την βιομηχανική κληρονομιά

■ Επισηµάνσεις σε πανελλήνια συνάντηση µελών της Πολιτιστικής ∆ιαδροµής Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς, στη Θεσσαλονίκη

Μια εκτενής παρουσίαση του Μουσείου Τυπογραφίας έγινε την Παρασκευή 9 Μαΐου, κατά τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση των µελών της Πολιτιστικής ∆ιαδροµής Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς (ERIH) που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Το Μουσείο εκπροσώπησε η δηµοσιογράφος και συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας Μαρία Μυστακίδου, η οποία µίλησε επίσης για την Πολιτιστική Κληρονοµιά και την πρόκληση του Βιοµηχανικού Τουρισµού.

Συγκεκριµένα κατά την παρουσίαση του Μουσείου αναφέρθηκαν µεταξύ άλλων:

«Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά φέτος κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας. (…) Όνειρο ζωής και προσωπικό µεράκι του ιδρυτή του, Γιάννη Γαρεδάκη, το Μουσείο Τυπογραφίας ξεκίνησε ως ιδιωτική συλλογή µε µόνο µια πτέρυγα – που είχε κυρίως τυπογραφικά πιεστήρια και µηχανήµατα του 18ου και 19ου αιώνα τα οποία “ταξίδεψαν” στα Χανιά, από Μουσεία Τυπογραφίας που έκλειναν στη Γερµανία και την Αυστρία.

Το 2012 το Μουσείο µεγάλωσε και προστέθηκε σε αυτό νέα πτέρυγα, που µέχρι τότε φιλοξενούσε το πιεστήριο της τοπικής εφηµερίδας “Χανιώτικα Νέα”.

Το 2015 συµπλήρωσε 10 χρόνια λειτουργίας και εγκαινίασε µία ακόµα αίθουσα κι ένα πωλητήριο – Καφέ. Σήµερα, οι αίθουσές του καλύπτουν συνολική έκταση µεγαλύτερη των 1.500 τ.µ και τα εκθέµατα που φιλοξενεί καλύπτουν όλο το φάσµα της Τυπογραφίας, τεχνικές, εργαλεία, µηχανήµατα, κ.λπ.

∆ιακρίσεις, Υποψηφιότητες & Βραβεία

Το Μουσείο είναι µέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσµου Μουσείων Τυπογραφίας (Association of European Printing Museums), του Παγκόσµιου Συνδέσµου Μουσείων Τυπογραφίας (International Association of Printing Museums) και της Πολιτιστικής ∆ιαδροµής της Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς, που έχει πιστοποίηση από το Συµβούλιο της Ευρώπης (European Route of Industrial Heritage).

Η σπουδαία πορεία του Μουσείου Τυπογραφίας φαίνεται και από τις υποψηφιότητες και τα βραβεία που έχει λάβει.

Το 2016 το Μουσείο Τυπογραφίας ήταν υποψήφιο για το βραβείο “Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2016”, European Museum of the Year Award (EMYA 2016) που απονέµεται από το Φόρουµ των Ευρωπαϊκών Μουσείων (European Museum Forum – EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συµβουλίου της Ευρώπης. Μια σηµαντικότατη υποψηφιότητα για την οποία είµαστε πάντα πολύ περήφανοι.

Το 2017 το Μουσείο τιµήθηκε, µε βραβείο ΕΒΓΕ, για την Πολιτιστική του Προσφορά από την Ένωση Γραφιστών Ελλάδας.

Η πρόκληση του βιοµηχανικού τουρισµού

Το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη έγινε µέλος της πιστοποιηµένης από το Συµβούλιο της Ευρώπης ∆ιαδροµής της Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς το 2022.

Βεβαίως η προβολή του βιοµηχανικού στοιχείου αποτελούσε ανέκαθεν µέληµα του Μουσείου Τυπογραφίας, που µέσα από τα ενεργά Social Media και το Website του ενηµερώνει για κάθε νέα άφιξη, διαγωνισµό, συνέδριο, ηµερίδα, καλλιτεχνικό δρώµενο.

Είναι εντυπωσιακό πως χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του πλανήτη, που επισκέπτονται τα Χανιά, στοχοθετηµένα φτάνουν στο Μουσείο Τυπογραφίας και οι εντυπώσεις τους είναι οι καλύτερες. Έχουν ψάξει, βρει και “βάλει πινέζα” στο Μουσείο, που είναι από τα πρώτα “must visit”. Είτε πρόκειται για τουρίστες κρουαζιερόπλοιων(!) που έχουν ελάχιστο χρόνο να επισκεφθούν την πόλη, είτε για τουρίστες που µένουν περισσότερες ηµέρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, µε έµφαση από Μάιο έως και Οκτώβριο, το Μουσείο είναι το απαραίτητο “ραντεβού” επισκεπτών κάθε ηλικίας, υποβάθρου, επαγγέλµατος. Και κάθε ένας από αυτούς, βρίσκει στο Μουσείο το δικό του “αγαπηµένο”. Μηχάνηµα, τεχνική, αντικείµενο….

Μάλιστα, το Μουσείο Τυπογραφίας είναι από τους δηµοφιλέστερους προορισµούς µετά το νέο αρχαιολογικό µουσείο των Χανίων, που είναι πραγµατικό κόσµηµα, κάτι που µας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, ιδίως αν σκεφτεί κανείς πως το Μουσείο Τυπογραφίας βρίσκεται έξω από τα Χανιά, στη Σούδα, και µάλιστα σε περιοχή που δεν εξυπηρετεί η συγκοινωνία!

Η πρόκληση του βιοµηχανικού τουρισµού αφορά ξεκάθαρα το Μουσείο Τυπογραφίας, αλλά και όλα τα µέλη της ∆ιαδροµής Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς. Η βιοµηχανική περιουσία κάθε τόπου οφείλει να αναδεικνύεται µε κάθε τρόπο.

Η σηµασία των Social Media και της προβολής

Επικαλούµενη την εµπειρία από το Μουσείο Τυπογραφίας, σας λέω πως το διαδίκτυο, τα social media, το επίσηµο website αποτελούν εξαιρετικούς τρόπους προβολής και προσέγγισης του κοινού. Οι επισκέπτες, είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό, θα πρέπει να γνωρίζουν την ύπαρξη των βιοµηχανικών µνηµείων. Ως Μουσείο Τυπογραφίας, θα θέλαµε να θέσουµε υπό συζήτηση σήµερα -και εφόσον έχουµε τη χαρά να είµαστε µαζί µε εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισµού- τη δηµιουργία ενός κοινού site -και γιατί όχι, και social media- που θα εµπεριείχε όλα τα µέλη της ∆ιαδροµής Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς στην Ελλάδα. Την ταυτότητά τους, διασύνδεση µε τα επίσηµα sites τους κ.λπ. Αυτό θα λειτουργούσε ως ακόµα ένα ισχυρότερο εργαλείο για την προβολή µας. Είπα πριν πως δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία που να εξυπηρετεί το Βιοµηχανικό Πάρκο Χανίων. ∆εν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση για την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις των άλλων ελληνικών µελών της ∆ιαδροµής Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς, αλλά ίσως η διευκόλυνση των επισκεπτών στην πρόσβαση είναι επίσης ένα θέµα στο οποίο θα πρέπει να ενώσουµε δυνάµεις.

Σε ρότα για επίσηµη

αναγνώριση από το ΥΠΠΟΑ

Έχει σηµασία να αναφέρουµε πως στην διαρκή προσπάθεια να ευθυγραµµιστούµε πλήρως µε τις επιταγές και απαιτήσεις του Υπουργείου Πολιτισµού, το Μουσείο Τυπογραφίας έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία επίσηµης αναγνώρισής του. Θεωρούµε πως µε τον τρόπο αυτό, οι κοινές δράσεις υπό την Αιγίδα πάντα του Υπουργείου Πολιτισµού, θα είναι ευκολότερες και αµεσότερες».

Συµµετοχές φορέων

Στη 2η Πανελλήνια Συνάντηση των µελών της Πολιτιστικής ∆ιαδροµής Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς (ERIH) παρόντες ήταν εκπρόσωποι από το ελληνικό ΥΠΠΟΑ, και συγκεκριµένα η Μαριάνθη Αναστασιάδου από το τµήµα ∆ιεθνών Σχέσεων, η ∆ιευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, από τη Γενική ∆ιεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς, Βίλλη Φωτοπούλου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αντιδήµαρχος Πολιτισµού, Τουριστικής Ανάπτυξης και ∆ιαδηµοτικής Συνεργασίας του ∆ήµου Θεσσαλονίκης κ. Γάκης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων, ενώ την συνάντηση άνοιξε η Γενική Γραµµατέας και διαχειρίστρια της Πολιτιστικής ∆ιαδροµής της Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς Christiane Baum.

Επίσης, στη συνάντηση συµµετείχαν µε παρουσιάσεις εκπρόσωποι από τα ελληνικά µέλη της ∆ιαδροµής Πολιτιστικής Κληρονοµιάς και συγκεκριµένα από:

Το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου

Το Βιοµηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Οµίλου ΟΤΕ

Το Βιοµηχανικό Μουσείο Τοµάτας “∆. Νοµικός”

Την Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής και το Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και

Το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου

Της συνάντησης ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση στο Μουσείο Ύδρευσης ΕΥΑΘ, που επίσης είναι µέλος του ERIH.

Ραντεβού στα Χανιά!

H επόµενη Πανελλήνια Συνάντηση των µελών της Πολιτιστικής ∆ιαδροµής Βιοµηχανικής Κληρονοµιάς (ERIH) αναµένεται να πραγµατοποιηθεί στο Μεσολόγγι, µε αφορµή και την επέτειο των 200 χρόνων από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, ενώ το 2027, τη συνάντηση θα φιλοξενήσει το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά, έπειτα από την ευγενική πρόσκληση του ιδρυτή και Προέδρου του Μουσείου Τυπογραφίας, Γιάννη Γαρεδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα