Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Μουσείο ο παλιός Υδροηλεκτρικός Σταθμός στην Αγυιά Χανίων

Παραδόθηκε το Σάββατο στους πολίτες ο μουσειακός χώρος στο παλιό Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο στην Αγυιά, το οποίο λειτούργησε το 1929 επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ο παλιός χειριστής του σταθμού Μπάμπης Πετράκης (Α), ξενάγησε τον βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Μανούσο Βολουδάκη

Σήμερα ο σταθμός είναι επισκέψιμος ως βιομηχανικός εκθεσιακός χώρος κατόπιν κοινής προσπάθειας της Περιφέρειας Κρήτης με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ που ξεκίνησε το 2017. Στον χώρο επίσης λειτουργεί εκπαιδευτική δραστηριότητα για το περιβάλλον, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές, την οικολογία.
Για τη σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, μίλησε στα “Χ.ν.” ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης: «Είχαμε στα Χανιά ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές πριν 92 χρόνια, χάρη στο όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Σήμερα είχα την τύχη να ξεναγηθώ από έναν από τους τελευταίους χειριστές των μηχανών της ΔΕΗ, τον Μπάμπη Πετράκη. Το Μουσείο, μεταξύ άλλων, εμπλουτίζει και το Πάρκο της Αγυιάς, ένα θησαυρό της φύσης δίπλα στην πόλη».
Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σχολίασε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ένας τέτοιος χώρος που έχει εγκαινιασθεί το 1929 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο να δίνεται στην τοπική κοινωνία της Κρήτης με ολοκληρωμένη παρέμβαση από την περιφέρεια μας και με την περιφερειακή ενότητα Χανίων και μαζί με το Πολυτεχνείο κατά προτίμηση που γίνονται να δοθεί μία προσέλκυση στους επισκέπτες και στους μαθητές για να μπορούν να δουν πως είχαμε μια παραγωγή ενέργειας πριν από πολλά χρόνια και σήμερα πόσο επίκαιρο είναι το θέμα αυτό της ενέργειας με παραγωγή από το νερό. Είναι ένα έργο τουριστικό, περιβαλλοντικό, ένα έργο που κοσμεί την Κρήτη και κάθε μέρα θα λειτουργεί να μαθαίνει και η νέα γενιά…».
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σχολίασε πως «αυτό αποτελεί το πρώτο και μεγάλο σκαλοπάτι για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής της Αγυιάς. Το δεύτερο βήμα το οποίο από κοινού κάνουμε με την περιφέρεια και το Πολυτεχνείο θα είναι η μεγάλη μελέτη της συνολικής ανάπλασης της περιοχής αυτής που θα δώσει τελικά στους πολίτες και στους επισκέπτες έναν από τους σημαντικότερους χώρους αναψυχής, έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες όχι μόνο στα Χανιά αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη».
Ο προϊστάμενος δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Πλοκαμάκης, εξιστόρησε, ότι, «το εργοστάσιο αυτό ήταν το δεύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με απόφαση του Βενιζέλου και το 1959 εξαγόρασεη η ενιαία ΔΕΗ την δημοτική επιχείρηση ηλεκτρισμού και μάλιστα με τα λεφτά της εξαγοράς χτίστηκε το δημαρχείο Χανίων. Μετά η ΔΕΗ δώρισε ξανά το οικόπεδο αυτό, μετά το σταμάτημα της λειτουργίας του το 2010».
Η ξενάγηση των θεσμικών εκπροσώπων στο μουσείο έγινε από την μουσειολόγο-Ιστορικό τέχνης Μυρτώ Κοντομιτάκη, ενώ η ξενάγηση στην εκπαιδευτική δραστηριότητα έγινε από τον φυσικό Νίκο Αναστασάκη και τον δάσκαλο Γιάννη Στυλιανακάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα