Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

“Μουσείο Μικρασιατικής μνήμης στα Χανιά”

Με αθρόα συμμετοχή μελών και φίλων, η Αδελφότητα Μικρασιατών Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος”, εγκαινίασε το “Μουσείο Μικρασιατικής μνήμης, έρευνας και πολιτισμού” στην οδό Σφακίων 25, 1ος όροφος. στη μνήμη Αννας Νικολουδάκη.
Το ακίνητο παραχώρησε, προς χρήσιν, η Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, κατανοώντας τη σπουδαιότητα της δημιουργίας αυτής της Κιβωτού όπου θα φυλάσσονται ιερές μνήμες, οι ρίζες ενός μακραίωνος πολιτισμού, σημείον αναφοράς για τις νεότερες γενιές των Ελλήνων, του ξεριζωμού και του διωγμού των προγόνων από τις Μικρασιατικές εστίες τους.
Ηταν μία πολυαρχιερατική τελετή εγκαινίων παρισταμένων των Μητροπολιτών: Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου, Επισκόπου Σαφίτας Δημητρίου, του Μητροπολίτου Βρυούλων κ. Παντελεήμονος, καθώς και του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Δαμασκηνού Λιονάκη.
Περίσσεψε η συγκίνηση όταν ο Βρυούλων κ. Παντελεήμων υπεσχέθη να αποστείλει στο Μουσείο δικά του κειμήλια. Χειροκροτήματα, δάκρυα και επευφημίες συνόδευσαν αυτή την προσφορά.
Η δε πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων, η δραστήρια και αποτελεσματική κα Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη συγκινημένη μέχρι δακρύων, μίλησε για τ’ όνειρο που έγινε πραγματικότητα και ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν σ’ αυτό. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου όπου διεπίστωνες με πόση φροντίδα, αγάπη και συναίσθηση χρέους ήταν τοποθετημένα αυτά τα φυλακτά μνήμης, της ανείπωτης ανθρώπινης καταστροφής. Δεν έλειψε το παραδοσιακό κέρασμα και η τελετή έκλεισε με Σμυρναίικα τραγούδια από μέλη της χορωδίας Μικρασιατών υπό την διεύθυνση της κυρίας Γεωργίας Ρακοπούλου.
Το Μουσείο θα είναι ανοικτό κάθε Δευτέρα 5.00-7.00 το απόγευμα.
Κατ’ εξαίρεσιν θα μπορούν να ξεναγηθούν Σχολεία, σε διαφορετική ημέρα και ώρα, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Σύλλογο, προκειμένου να μελετούν τα Ελληνόπουλα την αληθινή Ιστορία τους κι ας προσπαθούν κάποιοι να την διαστρεβλώσουν να την παραχαράξουν.
Ευτυχώς έχουν γνώση οι φύλακες. Οι κερκόπορτες δεν μένουν αφύλακτες όσο κι αν το προσπαθούν.
Ως εκ τούτου κάθε προσπάθεια που στοχεύει στην διαφύλαξη και προβολή της ταυτότητάς μας είναι επαινετή και πρέπει να προβάλλεται.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα