Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Μούσι είναι… θα περάσει

Στη μόδα αποδίδεται η τάση για γένια που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στον ανδρικό πληθυσμό στην Ελλάδα και στα Χανιά. Μία μόδα που, όπως φαίνεται, επηρεάζει όχι μόνο τις πωλήσεις των εταιρειών ξυριστικών προϊόντων (ξυραφάκια, αφρούς ξυρίσματος, λεπίδες κ.ά.) όσο και τα ταμεία των κομμωτών καθώς στα Χανιά, σύμφωνα με την πρόεδρο των κουρέων – κομμωτών Λένα Μαρμαριτσάκη, ο τζίρος έχει πέσει κατά 70%. Τα τελευταία χρόνια η μόδα του αξύριστου στιλ, που ξεκίνησε στις παρέες από τον γκραντζ τύπο ή τον χίπστερ, πέρασε σε ένα μεγάλο μέρος του ανδρικού πληθυσμού που είδε ότι του πάνε και τα γένια και ξεχύθηκε στον γενικό πληθυσμό. Μόδα είναι και θα περάσει; Αγνωστο. Πάντως κάποιοι λένε πως τα γένια έχουν εξελιχθεί στο πιο φθηνό “botox” για τους άνδρες, κρύβοντας ατέλειες και χρόνια…

FOTO 1&2ΑΝΤΩΝΗΣ: «Μόδα που ανακυκλώνεται» «Το μούσι είναι μια παλιά μόδα που ανακυκλώνεται. Οι άντρες γενικά προτιμούν να περιποιούνται μόνοι τους τα μούσια τους, είναι λίγοι εκείνοι που επισκέπτονται κουρεία», μας είπε ο Αντώνης, που διατηρεί ανδρικό κομμωτήριο στο κέντρο της πόλης.
ΝΙΚΟΣ: «Μου αρέσει και είναι και μόδα» «Τα τελευταία 2 – 3 χρόνια έχω μούσι επειδή μ’ αρέσει και επειδή είναι στη μόδα. Αν δε μου ταίριαζε, δε νομίζω να το υιοθετούσα. Σίγουρα όλοι επηρεαζόμαστε με αυτό που βλέπουμε», ανέφερε ο Νίκος, που έχει υιοθετήσει το συγκεκριμένο στιλ.

FOTO3ΜΑΝΩΛΗΣ: «Μόδα σπαρτιάτικου τύπου» «Σίγουρα το μούσι οι άντρες δεν το υιοθετούν για λόγους οικονομίας. Συνήθως η μόδα δημιουργείται από τους διάσημους. Ξεκίνησε με το αξύριστο δύο – τριών ημερών και τώρα με πολύ έντονο μούσι τύπου σπαρτιάτικο», επεσήμανε ο Μανώλης, που διατηρεί ανδρικό κομμωτήριο στα Χανιά.

FOTO4ΗΛΙΑΣ: «Χαρακτηριστικό της Κρήτης» «Η συγκεκριμένη μόδα έχει έρθει στην Ελλάδα πριν την κρίση. Πολλοί έχουν μούσι λόγω πένθους, το οποίο είναι βέβαια και χαρακτηριστικό της Κρήτης. Οι υπόλοιποι θεωρώ ότι το κάνουν λόγω μόδας. Οφείλεται και στις γυναίκες που στις περισσότερες αρέσουν τα μούσια», μας είπε ο Ηλίας, που έχει ανδρικό κομμωτήριο στα Χανιά.

FOTO 5ΚΩΣΤΑΣ: «Μου αρέσει· δεν είναι για λόγους οικονομίας» «Δεν νομίζω πως είναι θέμα οικονομίας. Ισα – ίσα που πληρώνω πάρα πολλά χρήματα για την περιποίηση και την αισθητική μου. Δεν ακολουθώ τη μόδα, μου αρέσει και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια αφήνω γένια», μας είπε ο Κώστας.

FOTO 6ΛΟΥΚΑΣ: «Είναι θέμα άποψης» «Είναι θέμα άποψης, αρκεί να μπορείς να το υποστηρίξεις και σαν φιλοσοφία, τρόπο ζωής (χίπστερ). Από εκεί και πέρα, εάν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου, είναι και θέμα οικονομίας», ανέφερε ο Λουκάς.

 

FOTO 7ΘΑΝΟΣ: «Πιστεύω ότι μου πηγαίνουν» «Εχω δύο χρόνια τα μούσια, μου αρέσουν και πολλές φορές βαριέμαι να ξυριστώ και τα αφήνω. Ξέρω ότι αρέσει στις γυναίκες το μούσι, αλλά δε με επηρεάζει αυτό», δήλωσε ο Θάνος.

 

FOTO 8ΠΑΝΟΣ: «Είναι το στιλ μου» «Εχω μούσια εδώ και 7 χρόνια. Πάντα μου άρεσαν. Επειδή έχω σκούρο δέρμα δεν μου αρέσει όταν είμαι ξυρισμένος. Προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι μόδα. Εγώ πάντως ξεκίνησα να τα έχω χρόνια πριν γίνει μόδα, γιατί πιστεύω ότι είναι στο στιλ μου», τόνισε ο Πάνος.
FOTO 9ΓΙΩΡΓΟΣ: «Δεν ακολουθώ τη μόδα» «Τα μούσια τα έχω εδώ και οκτώ χρόνια και δεν θυμάμαι τον εαυτό μου ξυρισμένο. Μου αρέσουν πολύ γιατί είναι εύκολο να τα περιποιείσαι σε αντίθεση με το ξύρισμα. Οι περισσότεροι άντρες πιστεύω έχουν μούσια γιατί βαριούνται να ασχολούνται με ξυραφάκια κ.λπ. Εγώ δεν ακολουθώ τη μόδα σχετικά με τα μούσια, θεωρώ ότι μου ταιριάζουν», είπε ο Γιώργος.

Γιατί οι άνδρες αφήνουν γένια;
Η μόδα με το επιμελώς ατημέλητο αξύριστο στιλ ξεκίνησε στα Χανιά τα τελευταία 5 χρόνια έχοντας γίνει σήμα κατατεθέν πολλών ανδρών. Μια μόδα που ξεκινά περίπου το 1980 και διατηρείται μέχρι σήμερα ακολουθώντας πάντα τις τάσεις του Hollywood και τα γούστα του αντίθετου φύλου. Βέβαια στην Κρήτη το μούσι κρατά αιώνες πριν, όταν το ξεκίνησαν οι αντάρτες και οι Σφακιανοί είτε λόγω πένθους είτε λόγω χαράς. Ωστόσο, στη σημερινή εποχή πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το μούσι δεν είναι μόδα, αλλά δημιουργείται από την έλλειψη χρημάτων για την περιποίησή τους, όπως συχνά συμβαίνει και με τα μακριά μαλλιά.

FOTO PROEDROSΛένα: «Δεν είναι θέμα στιλ, αλλά κρίσης» Στο κόστος του ξυρίσματος αποδίδει την τάση, από την πλευρά της, η πρόεδρος των κουρέων – κομμωτών Χανίων Λένα Μαρμαριτσάκη. «Δεν είναι θέμα στιλ, είναι θέμα καθαρά κρίσης. Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα και για λόγους οικονομίας δεν κουρεύονται και δεν ξυρίζονται. Ο τζίρος στα κομμωτήρια και στα κουρεία έχει πέσει κατά 70% από πέρυσι, οπότε εμείς πιστεύουμε ότι όλο αυτό γίνεται λόγω κρίσης», επεσήμανε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα