Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Moody’s: Κρίσιμες για τις οικονομίες της Ευρωζώνης οι κάλπες του 2019

Οι πολιτικές εξελίξεις αποτελούν τον κύριο πιστωτικό κίνδυνο στις χώρες της Ευρωζώνης το 2019, όπως επισημαίνει η Moody’s σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές των αξιολογήσεων των χωρών της Ευρωζώνης, αναφερόμενη τόσο στις ευρωεκλογές του Μαΐου όσο και στις γενικές εκλογές που διεξάγονται αυτό το έτος σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Οπως προειδοποιεί ο οίκος, οι αυξανόμενοι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι σε κάποιες χώρες ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εμπιστοσύνη, να περιορίσουν περαιτέρω την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και, τελικά, να θέσουν σημαντικές προκλήσεις στη συνοχή της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τη Moody’s, μπορεί το Brexit και η Ιταλία να αποτελούν τις κύριες πηγές ανησυχίας στην περιοχή, ωστόσο ο πολιτικός κατακερματισμός έχει αυξήσει τις προκλήσεις για τη χάραξη πολιτικής και έχει περιορίσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει, η στήριξη των λαϊκίστικών κομμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί περαιτέρω εάν οι πολιτικές και οι μεταρρυθμίσεις δεν οδηγήσουν σε ορατές βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές των ψηφοφόρων. Το 2019 αναμένονται βουλευτικές εκλογές σε Εσθονία (Μάρτιο), Φινλανδία (Απρίλιο), Βέλγιο (Μάιο), Πορτογαλία και Ελλάδα (όχι αργότερα από τον Οκτώβριο), ενώ οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 23-26 Μαΐου.

Σύμφωνα με τη Moody’s, αυτές οι έξι ημερομηνίες αποτελούν ημερομηνίες-κλειδιά για την Ευρωζώνη συνολικά, προσθέτοντάς πως στην Ελλάδα παρατηρείται το χαμηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα