Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Μονοπάτι Ε4: Λουτρό – Χώρα Σφακίων

Πολλοί ήταν οι πεζοπόροι Eλληνες και αλλοδαποί που μας ρωτούσαν κατά την πρόσφατη εξόρμηση μελών του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων: – Εσείς που συντηρείτε τη σήμανση στο μονοπάτι, από ποια υπηρεσία είσαστε; Τι να απαντήσουμε! Τέτοια υπηρεσία στην Ελλάδα δεν υπάρχει!
Εδώ και μια εβδομάδα εθελοντές του Συλλόγου μας, σε συνεργασία με την χανιώτικη εταιρεία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ”, που μεταξύ άλλων ασχολείται και με δραστηριότητες στη φύση, βαφούν, καθαρίζουν και συντηρούν το μονοπάτι Ε4  από το Λουτρό στην Χώρα Σφακίων. Το τμήμα αυτό του Ε4 είναι το πιο πολύ  περπατημένο στο παραλιακό μέτωπο του νομού μας. Στην αφετηρία της διαδρομής, σε στροφή πάνω στον κεντρικό δρόμο για την Ανώπολη, καθημερινά σχηματίζουν ουρές τα σταθμευμένα αυτοκίνητα των πεζοπόρων. Ο αριθμός των περιπατητών μέχρι τα Γλυκά Νερά, στη μέση της διαδρομής για Λουτρό, είναι  δεκάδες . . .
Εκτός από το βάψιμο με το γνωστό κιτρινόμαυρο χρώμα, γίνεται καθαρισμός με τσουγκράνες και σκάψιμο για να φαρδύνει το μονοπάτι σε σημεία, όπου είναι  απαραίτητο. Επί πλέον θα μπουν μόνιμα, αλλά διακριτικά συρματόσκοινα στα απότομα και επικλινή περάσματα, εργασία που χρόνια τώρα ήταν επιβεβλημένη. Οι στύλοι που βοηθούν τους πεζοπόρους θα στερεωθούν εκ νέου και θα βαφτούν.
Μια πρώτη γεύση της συντήρησης πήραν τη Κυριακή που μας πέρασε, οι  συμμετέχοντες  στην οργανωμένη εξόρμηση του Συλλόγου μας.
Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνδράμει το έργο αυτό με συμβολικό, αλλά υπολογίσιμο ποσό. Ο Σύλλογος μας, όταν ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις αυτές, θα ενημερώσει σχετικά τον Δήμο Σφακίων, την Σ.ΕΠ.ΟΔ. και την Διεύθυνση Δασών Χανίων, καθώς και την Περιφέρεια Κρήτης.
Έτσι πιστεύουμε, ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα, δεν θα απασχοληθεί ο κρατικός μηχανισμός στην ανεύρεση και διάσωση πεζοπόρων στο πολυσύχναστο αυτό τμήμα του παραλιακού μονοπατιού Ε4.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ
ΧΑΝΙΩΝ,
Σταύρος Μπαδογιάννης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες