29 C
Chania
Πέμπτη, 3 Ιουλίου, 2025

Μοναξιά – αποµόνωση στην ψηφιακή εποχή

» Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
» Η µοναξιά προκαλεί ασθένειες. Η κοινωνική αποµόνωση συµβάλλει κάθε χρόνο σε 871.000 θανάτους.

H ραγδαία είσοδος των ψηφιακών τεχνολογιών, της τεχνητής νοηµοσύνης που αντικαθιστά την ενεργό σκεπτική δραστηριότητα, η ασύδοτη χρήση των κινητών τηλεφώνων και η παύση της επικοινωνίας προσώπου µε πρόσωπο, έχουν επιφέρει ήδη σαρωτικές αλλαγές στην επικοινωνία.
Οι άνθρωποι πλέον χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι η τεχνική τους κατέχει και όχι το αντίθετο, κάτι που πρέσβευαν οι παλαιότεροι στοχαστές προβλέποντας την εν λόγω εξαρτησιογόνο κατάσταση, σπεύδουν να αντικαθιστούν κάθε δραστηριότητά τους από την µηχανιστική αντίληψη του κόσµου, ώστε στο τέλος να µην µπορούν να ορίσουν κάποιου τύπου πλαφόν. Αποτέλεσµα όλων αυτών είναι να αποµακρύνονται µεταξύ τους, να µην µοιράζονται εµπειρίες και απόψεις και να εκφράζονται τυφλά πίσω από µία συσκευή λεγόµενης κοινωνικής δικτύωσης.
∆εν αργούν λοιπόν να εµφανιστούν και τα πρώτα αποτελέσµατα από αυτού του είδους τον αποκλεισµό. Και κατ΄επέκταση να γεννηθούν φοβίες, ψυχώσεις και σωµατικές ασθένειες από την αυτοµατοποιηµένη καθήλωση. Η µοναξιά πρυτανεύει ως η βασική απόρροια, εξελισσόµενη ενίοτε σε ασθένεια.
Σύµφωνα µε στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ), ένας στους έξι ανθρώπους στον κόσµο πάσχει από µοναξιά. Αυτό αναφέρει µια επιτροπή του ΠΟΥ που ασχολήθηκε µε το θέµα των κοινωνικών σχέσεων.
Η µοναξιά και η κοινωνική αποµόνωση προκαλούν σωµατικές ασθένειες, συµβάλλοντας κάθε χρόνο σε 871.000 θανάτους παγκοσµίως. Η µοναξιά αυξάνει, µεταξύ άλλων, τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών, διαβήτη, κατάθλιψης, άγχους και αυτοκτονίας.
Οι µοναχικοί έφηβοι έχουν 22% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν χειρότερους βαθµούς από τους συµµαθητές τους, ενώ οι µοναχικοί ενήλικες δυσκολεύονται περισσότερο να βρουν ή να διατηρήσουν µια θέση εργασίας.
Οι άνθρωποι και οι οικογένειες δεν επηρεάζονται µόνο σε ατοµικό επίπεδο. Η κοινωνία επιβαρύνεται µε δισεκατοµµύρια ευρώ σε έξοδα υγειονοµικής περίθαλψης και απώλειες, για παράδειγµα στην απασχόληση.
Ο συµπρόεδρος της επιτροπής του ΠΟΥ, Vivek Murthy, ορίζει τη µοναξιά ως εξής: «Η µοναξιά είναι ένα οδυνηρό, υποκειµενικό συναίσθηµα που νιώθουν πολλοί από εµάς όταν δεν έχουµε τις σχέσεις που χρειαζόµαστε. Αντίθετα, η κοινωνική αποµόνωση είναι µια αντικειµενική κατάσταση στην οποία υπάρχουν λίγες σχέσεις ή αλληλεπιδράσεις».
Σύµφωνα µε την έκθεση, ένας στους τρεις ηλικιωµένους και ένας στους τέσσερις εφήβους είναι κοινωνικά αποµονωµένοι. Μεταξύ των αιτίων συγκαταλέγονται οι ασθένειες, η κακή εκπαίδευση και τα χαµηλά εισοδήµατα, η έλλειψη ευκαιριών για κοινωνικές επαφές και η µοναχική ζωή, καθώς και οι ψηφιακές τεχνολογίες.
Σύµφωνα µε τον Murthy, οι άνθρωποι επικοινωνούν εδώ και χιλιετίες όχι µόνο µε λέξεις, αλλά και µε εκφράσεις του προσώπου, τη γλώσσα του σώµατος, τη φωνή και τη σιωπή.
Αυτό χάνεται όταν επικοινωνούν συνεχώς µέσω κινητών τηλεφώνων και κοινωνικών µέσων.

∆ωρεάν κάρτες δραστηριοτήτων για νέους στη Σουηδία
Ο ΠΟΥ αναφέρει τη Σουηδία ως καλό παράδειγµα: η χώρα έχει εφαρµόσει µια εθνική στρατηγική κατά της µοναξιάς, όπως αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Jakob Forssmed.
Έχει αναγνωριστεί ότι το πρόβληµα δεν αφορά µόνο τους µοναχικούς ανθρώπους, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Σε πολλά µέρη της Σουηδίας ,λοιπόν, γίνονται συνειδητές προσπάθειες για τη διευκόλυνση των κοινωνικών επαφών, για παράδειγµα σε καταστήµατα ή εστιατόρια, σε γειτονιές ή συλλόγους.
Όλα τα παιδιά και οι νέοι θα λάβουν σύντοµα δωρεάν κάρτες µε τις οποίες θα µπορούν να κάνουν κρατήσεις µόνο για οµαδικές δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο τους.
Η Σουηδία θα απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα δηµόσια σχολεία, δήλωσε ο υπουργός. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό θα ενισχύσει τις κοινωνικές επαφές και θα µειώσει τον εκφοβισµό στο διαδίκτυο.
Τα παιδιά και οι έφηβοι θα κοιµούνται καλύτερα και θα τους είναι πιο εύκολο να αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Τα παιδιά συχνά νιώθουν απογοητευµένα όταν οι γονείς τους είναι συνεχώς απασχοληµένοι µε τα κινητά τους τηλέφωνα, δήλωσε ο Forssmed.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τα πλεονεκτήµατά τους, τονίζει η Επιτροπή. Επιτρέπουν επαφές, για παράδειγµα µέσω βίντεο, που παλαιότερα ήταν αδύνατες.
Ωστόσο, «είναι πολύ σηµαντικό να υπάρχουν χώροι και µέρη στη ζωή µας όπου µπορούµε να αλληλεπιδράσουµε πρόσωπο µε πρόσωπο µε άλλους ανθρώπους, χωρίς να αποσπούν την προσοχή µας οι τεχνολογίες», δήλωσε ο Murthy.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα