Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Μνημόσυνο Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά παρουσία της οικογένειας του (φωτ. – vid. )

Στο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Γαλατά τελέστηκε σήμερα το πρωί το μνημόσυνο για τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία της κόρης του Μαργαρίτας και του γιου του Γιώργου με τις οικογένειές τους.

Το παρών στην τελετή έδωσε και η κα Γιάννα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο Γιώργος Αγοραστάκης, προσωπικός φίλος του και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στον επιμνημόσυνο λόγο του ανέφερε: «Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε φέτος, το 2021, και πέρασε στην αιωνιότητα, τη χρονιά-επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Έγινε έτσι -έμμεσα- και το σύμβολο αυτής της επετείου. Ο Μίκης Θεοδωράκης, με την ισχυρότατη θέλησή του, βρίσκεται εδώ, στην Κρήτη, κοντά στους δικούς του, για να μας υπογραμμίσει την ιστορική του καταγωγή, την σύνδεσή του με την Ιστορία και τους αγώνες για την Ελευθερία, την οποία και περιέγραψε εκτενέστατα στα βιβλία του και διατύπωσε επανειλημμένα στους λόγους του. Ο Θεοδωράκης ήταν ο μοναδικός σύγχρονος Έλληνας που συνδεόταν με πολλαπλές άμεσες και έμμεσες, φυσικές και πνευματικές συνδέσεις με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με τις Κρητικές Επαναστάσεις του 19ου αιώνα και με την κληρονομιά τους. Ο άνθρωπος που εξέφρασε στην εποχή μας με το έργο του, καλλιτεχνικό και θεωρητικό, το πνεύμα της Επανάστασης του ’21 και είχε την ισχυρότερη επίδραση στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και της νεοελληνικής κουλτούρας. Ήταν ο Έλληνας που συμβόλισε την Επανάσταση και το Πνεύμα της. Που ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε επαναστάτης και αναγνώρισε το χρέος προς την πατρίδα, σε αλληλουχία με τους επαναστάτες προγόνους του. Αρχίζοντας από τους Χάληδες, το 1821, μέχρι τον πατέρα του, Γεώργιο, πολεμιστή των Βαλκανικών Πολέμων, το 1912-13. Έσυρε κι αυτός με τη σειρά του το χορό της δικολογιάς του. Ο ένας μετά τον άλλο, από γενιά σε γενιά, από επανάσταση σε επανάσταση, όλοι μαζί καταξίωσαν το αγωνιστικό κι απελευθερωτικό πνεύμα της Κρήτης και της Ελλάδας. Η εξέγερση και η Επανάσταση, η ανατροπή και η αντίσταση ήταν στο αίμα του. Γνήσιο τέκνο της Κρήτης, ο μαχητής με το υψιπετές, το ελεύθερο κι ασυμβίβαστο φρόνημα, με τον αγώνα και το έργο του κατέκτησε την κορυφή των Λευκών Ορέων κι από κει καταυγάζει το φωτεινό παράδειγμά του και την ιστορική μνήμη της Ελλάδας, στους νεότερους Έλληνες».

Την διοργάνωση της τελετής ειχε αναλάβει ο δήμος Χανίων ο οποίος είχε  γνωστοποιήσει ότι η οικία Γιάννη και Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά θα  είναι  επισκέψιμη το Σαββατοκύριακο, από τις 10.00 έως τις 14:00 όπου έχει ετοιμάσει ένα μικρό κέρασμα.
Επίσης η Φιλαρμονική του Δήμου απέδωσε τιμές με ένα εικοσάλεπτο πρόγραμμα από συνθήκες του Μίκη, στην πλατεία του Γαλατά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα