Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Mνημειακά ελαιόδενδρα

ΝΙΚΟΥ ΜΙΧΕΛΑΚΗ

■ Ζωντανά μνημεία της φύσης του ανθρώπου

Ο Νίκος Μιχελάκης (Ν.Μ) συμπατριώτης μου «εξ’ ομόρων χωρίων της Σητείας» είναι τοις πάσι γνωστός για το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο. Μια αδιάλειπτη επιστημονική παρουσία εδώ και 50 χρόνια

Γνωστός και πέρα από την Ελλάδα για το πρωτοποριακό έργο τού Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων τού οποίου υπήρξε Δ/ντής 1971-2001.

Ακολουθεί η ίδρυση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης- ΣΕΔΗΚ- όπου ως επιστημονικός σύμβουλος δραστηριοποιείται πολλαπλώς εδώ και 20 χρόνια.

Πολλά είναι τα συγγράμματά του , οι συνεργασίες- επιστημονικές δημοσιεύσεις οι οποίες ανέδειξαν τον από αιώνων ανεξάντλητο χρυσό της Κρήτης και της Ελλάδας.

Έχοντας προ καιρού παρουσιάσει το θέμα: « Η ελιά και το λάδι στη Χριστιανική θρησκεία», άντλησα σημαντικές πληροφορίες, ιδιαίτερα δε από την ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ –sedik.gr την οποία ο κάθε ένας και ιδιαίτερα οι ελαιοπαραγωγοί τακτικά επισκέπτονται-

Η ηλεκτρονική σελίδα την οποία ο Ν. Μ, επιμελείται και τακτικότατα επικαιροποιεί, είναι ανοικτή εγκυκλοπαίδεια πάσης πληροφορίας για την διαδικασία της ελαιοκαλλιέργειας , των τρόπων παραγωγής και επεξεργασίας, την ποιότητα της παραγωγής της εμπορίας και του χρηματιστηρίου των τιμών του ελαιολάδου διεθνώς.

«Τα μνημειακά ελαιόδενδρα» μεγαλόσχημος «πολυτελής» έκδοση με την υποστήριξη του ΣΕΔΗΚ και της περιφέρειας Κρήτης δεν είναι μια απαρίθμηση των δένδρων που κρατούν το νήμα της ζωής των προγόνων μας, Είναι επιστημονική και μεθοδική ανάδειξη, είναι η χρονολόγηση των σημερινών μνημειακών ελαιοδένδρων της Κρήτης και η συσχέτησή τους με την ιστορία, τις παραδόσεις του πολιτισμού μας- από τις Μινωϊκές ,μυθικές και ιστορικές ελιές ως σήμερα.

Η πραγματοποίηση της επιστημονικής έρευνας έγινε σε συνεργασία φορέων και ιδιωτών, επιτόπιων μελετών των μνημειωδών δένδρων και όπως γράφεται «υποβλήθηκαν και αξιολογήθηκαν πάνω από 100 προτάσεις, εκ των οποίων ανακηρύχθηκαν μνημειακά συνολικά 25 ελαιόδενδρα.

Η συγκεκριμένη έκδοση σημειώνει ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σ, Αρναουτάκης επιβεβαιώνει την αντίληψη των ανθρώπων που ασχολούνται με την ελαιοκαλλιέργεια. Μια διαδικασία, που συνυπάρχει με την ιστορία και το μύθο που συνδέεται και με την λατρευτική ζωή, που εμπνέει την τέχνη, την ποίηση , την λογοτεχνία και η οποία συνδέεται με την καθημερινότητα των Κρητικών εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Όπως δε προλογίζει και καθηγητής και Ακαδημαϊκός Λευτέρης Ζούρος « το βιβλίο αυτό μας κάνει μέτοχους ενός κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε οι πιο πολλοί στην Ελλάδα και ότι αυτό το δένδρο και το προϊόν του επηρέασε την ιστορία μας, αλλά και την προσωπική και κοινωνική μας ζωή ,όπως δε και ο Ελύτης έγραψε « Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά , ένα αμπέλι και ένα καράβι»

ο Ν. Μ. με το πολύ σημαντικό αυτό βιβλίο , μια ιστορική έκδοση με πλήθος εικόνων μας δίνει ολοκληρωμένη αίσθηση της ιστορίας και του πολιτισμού της μακροβιότητας στενά συνυφασμένης με την ευλογία του Θεού σε μια πορεία αιωνιότητας.

Την ευτυχή μακροβιότητα να ευχηθούμε και στον συγγραφέα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα