Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Μυστηριώδεις αστραπές, προάγγελοι σεισμών

Μυστηριώδεις λάμψεις, σαν αστραπές έχουν παρατηρηθεί πριν από μεγάλους σεισμούς. Τώρα οι επιστήμονες μελετούν το κατά πόσο οι παράξενες αυτές λάμψεις μπορεί να είναι προάγγελοι του Εγκέλαδου.

Σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις Αμερικανών επιστημόνων, το εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει ήδη παρατηρηθεί πριν από μεγάλους σεισμούς στην Κίνα και την Ιταλία, πιθανώς να έχει να κάνει με το ότι οι λάμψεις σχετίζονται με μετατοπίσεις στα στρώματα του υπεδάφους.

Χρησιμοποιώντας για τα πειράματά τους μια μπανιέρα με …αλεύρι, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα καθόλα νέο φυσικό φαινόμενο. Τα ευρήματά τους μάλιστα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας στο Ντένβερ.

Σύμφωνα με άρθρο στο BBC ο καθηγητής Troy Shinbrot , του Πανεπιστημίου Rutgers στο New Jersey ανέφερε: «Η πρώτη μας υποψία ήταν πως κάναμε λάθος. Σκεφτήκαμε πως είναι ανόητο αυτό που κάνουμε”.

«Πήραμε ένα δοχείο τάπερ γεμάτο με αλεύρι , και το κουνίσαμε μέχρι που εμφανίστηκαν ρωγμές. Η διαδικασία παρήγαγε ενέργεια 200 βολτ”.

“Νέα” φυσική

“Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας γνωστός μηχανισμός που να εξηγεί το φαινόμενο. Μοιάζει πως είναι “νέα” φυσική “, αναφέρει ο καθηγητής. Στη συνέχεια οι επιστήμονες επανέλαβαν τα πειράματα με άλλα κοκκώδη υλικά και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.

Αν τώρα το πείραμα “μεταφερόταν” σε κανονικές συνθήκες όπου ραγίζει το έδαφος από τη μετατόπιση του υπεδάφους, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν να παραχθούν εκατομμύρια βολτ ηλεκτροστατικού φορτίου .

Έτσι, λένε οι επιστήμονες, εξηγούνται οι “αστραπές” πριν από το σεισμό, ένα φυσικό «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης » για την δόνηση που θα επακολουθήσει.

Ενα φαινόμενο που συνδέθηκε με τα …UFO!

Οι ιστορίες των αστραπών πριν από τους σεισμούς δεν είναι νέα ιστορία, αφού έχουν παρατηρηθεί από πολύ κόσμο τα τελευταία τουλάχιστον 300 χρόνια. Ωστόσο πάντα οι επιστήμονες επέσπευδαν να τις απορρίψουν με το αιτιολογικό ότι είναι αναπόδεικτες φήμες ή διηγήσεις από λάτρεις των …UFO .

Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, και μετά και την …εφεύρεση που λέγεται YouTube, οι μαρτυρίες για αστραπές σε καθαρό ουρανό πριν από σεισμικές δραστηριότητες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν πληθύνει. Έτσι οι επιστήμονες μπόρεσαν να απομονώσουν, να ερευνήσουν και να αναλύσουν πολλές από αυτές, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ανεξήγητων λάμψεων.

Μάλιστα, τέτοια βίντεο έχουν “ανέβει” στο YouTube  πριν από τους μεγάλους σεισμούς στη Φουκουσίμα και στην ιταλική πόλη L’ Aquila. Αυτό που “θέλουμε να μάθουμε” λέει ο καθηγητής Shinbrot, είναι “γιατί το φαινόμενο των αστραπών εμφανίζεται σε μερικούς μόνο και όχι σε όλους τους σεισμούς.”

“Συνήθως υπάρχει λάμψη σε σεισμούς άνω των 5 R. Όμως η λάμψη δεν είναι πάντα η ίδια. Κάποιες φορές είναι εντονότερη και κάποιες άλλες πιο ασθενής. Είναι σαφές πως υπάρχουν ακόμα πολλά να εξηγηθούν σχετικά”, εξηγεί.

Ο πρώτος στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν τί ακριβώς συμβαίνει στο πείραμα με το αλεύρι – ποιός νέος άγνωστος μηχανισμός ευθύνεται για την εμφάνιση των λάμψεων;

“Δεν πρόκειται για αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως στατικό ηλεκτρισμό. Δεν είναι δηλαδή κάτι ανάλογο του να τρίβουμε πλαστικό πάνω σε νάιλον. Εδώ έχουμε να κάνουμε με τριβή δυο στρώσεων του ίδιου υλικού και παραγωγή ηλεκτρικού φορτίου. Πώς γίνεται αυτό; Για την ώρα, ο,τι ξέρετε ξέρω”, αναφέρει ο καθηγητής.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα