Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Μείωση ύλης και αύξηση εξωσχολικών δραστηριοτήτων

“Λιγότερη ύλη, περισσότερη Παιδεία” είναι το σύνθημα που θα εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας τον νέο χρόνο. Οπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, δεν θα γίνει καμία άλλη νομοθετική κίνηση στα θέματα της Δευτεροβάθμιας ή της Ανώτατης Εκπαίδευσης -στα οποία και έγιναν στο παρελθόν μεταρρυθμίσεις από τους προηγούμενους υπουργούς Παιδείας- αλλά θα γίνει μία “δομική” αλλαγή στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχολεία της χώρας. Παράλληλα αναμένεται έξοδος της Παιδείας από την αναλογία 1 προς 10 (προσλήψεις / συνταξιοδοτήσεις δημοσίων υπαλλήλων), καθώς, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, πάρα πολύ δύσκολα θα ξεκινήσουν τα σχολεία την επόμενη χρονιά με τα φετινά δεδομένα. Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος, υπάρχει κοινό μέτωπο με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο θέμα, αφού έχει συνταχθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου ειδική μελέτη που δόθηκε στον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στα ευρωπαϊκά όργανα και ο ίδιος είναι αισιόδοξος. Εάν κάτι τέτοιο γίνει, ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π. θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2015 και θα προηγηθούν όσοι είχαν στο παρελθόν επιτύχει και δεν προσελήφθησαν ποτέ. Ετσι, σχετικά με τα δημοτικά σχολεία, εξήγγειλε μείωση ύλης, περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες και αλλαγή της εκπαιδευτικής νοοτροπίας. «Πρέπει να ξαναμάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σχολείο από την πρώτη τους επαφή μαζί του. Λιγότερες πληροφορίες που παρέχει μια δήθεν ύλη, περισσότερη γνώση, μόρφωση, παιδεία» υποσχέθηκε ο κ. Λοβέρδος. «Αν θεωρείτε ότι ήρθαμε εδώ να πυροβολήσουμε ανθρώπους κάνετε λάθος» απάντησε πάντως ο υπουργός Παιδείας, σε ερώτηση αν η μείωση ύλης σημαίνει και μείωση εκπαιδευτικών.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Μέσα στον Οκτώβριο θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, στο οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα καταθέσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα των Δημοτικών. Στη συνέχεια θα γίνει διάλογος και με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας (με τις οποίες ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη εβδομαδιαίες συναντήσεις), ώστε ως το τέλος του χρόνου να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις και τον Ιανουάριο του 2015 να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το σχετικό σχέδιο νόμου. Δεν θα ξεπερΑσουν τις 20.000 οι μετεγγραφΕΣ Δεν αναμένεται τελικά οι μετεγγραφές φοιτητών να ξεπεράσουν τις 20.000 πανελλαδικά, καθώς έως σήμερα έχουν κατατεθεί 10.170 αιτήσεις για μετεγγραφές και 12.035 αιτήσεις ενδιαφερόμενων για να πάρουν κωδικούς για να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε με έμφαση στα θέματα παιδοφιλίας στην εκπαίδευση, τα οποία αποτέλεσαν προτεραιότητα στην πολιτική του, ενώ ανέφερε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν την Τετάρτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Για το θέμα της Πληροφορικής ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα γίνει τροπολογία για την “επιστροφή” της στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο κ. Λοβέρδος, αλλά και ο υφυπουργός Παιδείας Αλ. Δερμεντζόπουλος αναφέρθηκαν επίσης στην καθιέρωση της πανελλήνιας ημέρας αθλητισμού στα σχολεία, την οποία και ο υφυπουργός χαρακτήρισε εμβληματική.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Για τον νέο θεσμό του Κοινωνικού Σχολείου ο υπουργός Παιδείας είπε ότι πρόκειται για μια πολύπλευρη διαδικασία, για να «διαμορφώσουμε όχι μόνο καλούς μαθητές, αλλά και ολοκληρωμένους πολίτες». Βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού είναι η άθληση, η αντιμετώπιση του φαινομένου του bullying και του ρατσισμού. Ανέφερε ακόμη ότι στην Ελλάδα έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά, κάτι που οδηγεί στη συνέχεια σε πολίτες με προβλήματα υγείας. Επίσης, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι σε 60 ημέρες θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής νομοθεσίας και μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί η πρόταση του υπουργείου για την επιλογή των καθηγητών των μειονοτικών σχολείων. Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε επίσης ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία του με το Άγιον Όρος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Τέλος, όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Στύλιος θα γίνουν αλλαγές στη λειτουργία του ΕΟΠΕΠ και της πιστοποίησης και αντιστοίχησης προσόντων στο χώρο της επαγγελματικής κατάρτισης που εφέτος έχουμε 18.000 σπουδαστές.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα