Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Μειωμένη κίνηση στα καταστήματα των Χανίων

«Ζεστάθηκε» ελαφρώς χθες η κίνηση στην αγορά μετά την καταβολή του επιδόματος στους συνταξιούχους και του δώρου στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Πάντως, όπως επισημαίνουν καταστηματάρχες και πολίτες που μίλησαν στα «Χ.ν.», παρότι οι τιμές είναι καθηλωμένες στα επίπεδα παλαιότερων εποχών η αγοραστική κίνηση είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και οι ποσότητες που καταναλώνονται είναι πολύ μικρότερες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών φαίνεται πως αποτελεί έναν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα για την εορταστική κίνηση στα καταστήματα.

Τα «Χ.ν.» βρέθηκαν χθες στη Δημοτική Αγορά Χανίων και μίλησαν με επαγγελματίες και καταναλωτές αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί κατά την εορταστική περίοδο.

«Ο κόσμος σήμερα πήρε το επίδομα που είπε ο Τσίπρας και κάτι ψιλογίνεται», σχολίασε ο Μανώλης Πατσουράκης που διατηρεί κατάστημα με τυροκομικά προϊόντα και πρόσθεσε ότι σε σχέση με το παρελθόν έχει συρρικνωθεί η αγοραστική κίνηση σε 2 μέρες από περίπου 2 εβδομάδες που ήταν προ κρίσης, ενώ ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας -όπως λέει- είναι το ισχυρό ψύχος που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες και που κρατάει πολλούς καταναλωτές στα σπίτια τους.

Ο κ. Γιώργος Τραχαλάκης διατηρεί κρεοπωλείο στη Δημοτική Αγορά. Τον ρωτάμε για την κίνηση: «Είναι γεγονός ότι με τη 13η σύνταξη και το δώρο που πήραν κάποιοι κάτι έγινε και πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες Παρασκευή και Σάββατο θα έχουμε περισσότερη κίνηση. Ευελπιστώ ότι ο κόσμος θα ψωνίσει κάτι για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε κι εμείς», απαντά. Σε ό,τι αφορά τις τιμές τονίζει ότι κυμαίνονται στα επίπεδα που ήταν πριν από 10-12 χρόνια. «Από εκεί και πέρα, ο κόσμος μπορεί να ψωνίζει μικρότερες ποσότητες αλλά επιμένει στο ντόπιο κρέας και αυτό μας βοηθάει κι εμάς να έχουμε μια κίνηση», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα επάρκειας.

«Οι τιμές είναι πολύ προσιτές», σχολιάζει για το ίδιο θέμα ο Θόδωρας Ζερβουδάκης που τον συναντήσαμε την ώρα που ψώνιζε κρέας για το μεζεδοπωλείο που διατηρεί μέσα στη Δημοτική Αγορά. Ωστόσο, αναφέρει η κίνηση είναι ακόμα συγκρατημένη.

«Η κίνηση είναι ακόμα συγκρατημένη. Περνάνε, βλέπουν, ρωτάνε και φεύγουν. Μια παραμονή περιμένεις να δουλέψεις», σημειώνει.

Ο κρεοπώλης κ. Βαγγέλης Τζαγκαράκης μας μιλάει για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει το αγοραστικό κοινό: «Τι επίδομα να πάρει ο κόσμος; Τον κοροϊδεύουν. Από τη μία του δίνουν κι από την άλλη του τα παίρνουν διπλά. Περπατάνε στον δρόμο οι άνθρωποι και παραμιλάνε», σχολιάζει. Επισημαίνει, πάντως, ότι λόγω ημερών η αγορά θα κινηθεί και ο κόσμος θα προσπαθήσει να ψωνίσει.

Για τις τιμές υπογραμμίζει ότι είναι μειωμένες σε σχέση με πέρυσι καθώς οι επαγγελματίες προσπαθούν τις κρατήσουν σε λογικά επίπεδα ώστε οι καταναλωτές να ψωνίσουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς Παναγιώτης Κλειδαράς τονίζει ότι παρότι οι έξτρα οικονομικές παροχές (επίδομα και δώρο) βοηθούν στο να «ζεσταθεί» λίγο η αγορά ο καιρός αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταγωνιστή. «Ο κόσμος ψιλοκατεβαίνει στην Αγορά και περιμένουμε να αυξηθεί κάπως η κίνηση την Παρασκευή και το Σάββατο», αναφέρει.

ΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

Οι καταναλωτές που συναντήσαμε στη Δημοτική Αγορά χαρακτήρισαν τις τιμές καλές. Ωστόσο, υπογράμμισαν την έλλειψη χρημάτων που περιορίζει τις αγορές.

«Οι τιμές είναι πολύ καλές. Λεφτά χρειάζονται, αυτό λείπει. Τα λεφτά χάθηκαν. Γι’ αυτό και όλοι όπως κι εγώ έχουν περιορίσει τις αγορές τους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος, ενώ ο κ. Γιάννης τόνισε την έλλειψη διάθεσης που «παγώνει» την κίνηση: «Όλα είναι καλά αρκεί να υπάρχει διάθεση να βγαίνουμε έξω. Ένα ευρώ πάνω – κάτω δεν έχει διαφορά. Διάθεση θέλουμε, αυτό χρειάζεται».

 

Ο κ. Έντουαρντ επεσήμανε ότι οι τιμές κυμαίνονται στα περυσινά επίπεδα και ακόμα πιο κάτω: «Έχουν κατέβει λίγο για να δουλέψουν οι άνθρωποι γιατί αν ανέβουν δεν μπορεί να δουλέψει κανείς. Εγώ για παράδειγμα δουλεύω οικοδομή. Πέντε μέρες δουλεύουμε και καθόμαστε δέκα. Άρα αν δεν ρίξει κι ο άλλος τις τιμές του πώς θα μπορέσω εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, να βγούμε και να ψωνίσουμε», σημειώνει.

Ενδεικτικές τιμές
Γαλοπούλα (ντόπια): 7,50-8,00 ευρώ/κιλό Αρνάκι: 8,50 ευρώ/κιλό

Χοιρινές μπριζόλες: 4,50-4,90 ευρώ/κιλό

Κοτόπουλο: 3,95- 5,00 (τα ντόπια) ευρώ/κιλό

Κοκοράκι: 5,50 (τα ντόπια) ευρώ/κιλό

Μυζήθρα: 7 ευρώ /κιλό

Ανθότυρος: 4,90 ευρώ/κιλό

Γραβιέρα: 11 ευρώ/κιλό

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα