Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023

Μήνυμα ελπίδας στον αγώνα κατά του καρκίνου οι “Ιστορίες μαστού”

Μήνυμα ελπίδας στον αγώνα κατά του καρκίνου στέλνουν δώδεκα γυναίκες που νόσησαν μέσα από το βιβλίο – φωτογραφικό λεύκωμα της οδοντιάτρου – διευθύντριας Ε.Σ.Υ. και εικαστικού Μαγδαληνής Βογιατζή, με τίτλο “Ιστορίες μαστού”, που παρουσιάστηκε το Σάββατο στο, κατάμεστο από κόσμο, θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”. Παράλληλα, γιατροί που μίλησαν στην εκδήλωση, επεσήμαναν τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης του καρκίνου, αλλά και της έγκαιρης διάγνωσης προκειμένου να νικηθεί η νόσος, ενώ τονίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση στα περιστατικά τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε επίπεδο Κρήτης.

Η οδοντίατρος, διευθύντρια Ε.Σ.Υ. και εικαστικός Μαγδαληνή Βογιατζή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους η Μαγδαληνή Βογιατζή επεσήμανε ότι το βιβλίο περιλαμβάνει 12 ιστορίες και φωτογραφίες γυναικών που έχουν νοσήσει και νικήσει τον καρκίνο του μαστού. «Είναι 12 ιστορίες, 12 καταπληκτικών γυναικών που είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί τους», τόνισε η φωτογράφος, ενώ ως προς το μήνυμα που θέλει να στείλει το βιβλίο υπογράμμισε: «Καταρχάς είναι σημαντικό να βγαίνουμε και να μιλάμε για τον καρκίνο. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θίγει τον ψυχισμό μιας γυναίκας διότι θίγει τη θηλυκότητα αλλά και τη μητρότητα. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ότι οι γυναίκες μπορούμε να αγαπηθούμε ακόμα κι αν έχουμε ουλές. Και ειδικά στη σημερινή εποχή που η εικόνα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε η εικόνα μας αλλά η ψυχή μας κι αυτή πρέπει να αγαπάμε και να φροντίζουμε».

Ο ΠΙΟ ΣΥΧΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ο πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ελλάδας Ευάγγελος Φιλόπουλος ανέφερε ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στην Ελλάδα για τις γυναίκες ποσοστιαία ανέρχεται στο 26% των καρκίνων που αυτές εμφανίζουν. Μίλησε για την ανάγκη της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και «της απαίτησης για καλύτερη φροντίδα των ασθενών». Σημείωσε δε ότι το θέμα της παρηγορικής – υποστηρικτικής φροντίδας των ασθενών αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» στο υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας, ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει αρχείο νεοπλασιών.
Σε επίπεδο χώρας επεσήμανε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε 64.500 και περίπου 32.000 είναι οι θάνατοι από καρκίνο.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η προκατάληψη που υπάρχει για τον καρκίνο καθώς αυτός έχει μετατραπεί σταδιακά σε μια χρόνια νόσο, με πολλές μορφές καρκίνου να θεραπεύονται πλήρως, ενώ στον καρκίνο του μαστού το 70% των ασθενών φεύγει από τη ζωή όχι από τον καρκίνο αλλά από άλλη αιτία.

ΑΥΞΟΥΣΑ ΤΑΣΗ

Ο χειρουργός – μαστολόγος, διευθυντής στο Κέντρο Μαστού του Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου” στην Αθήνα, Παναγιώτης Δασκαλάκης, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών καρκίνου του μαστού, κατά περίπου 1/3, με τα νέα περιστατικά να ανέρχονται ετησίως σε 7.500. Ωστόσο, τόνισε ότι συγχρόνως διαπιστώνεται ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών και σε συνδυασμό με την κατάλληλη ενημέρωση μπορεί να ελαχιστοποιηθούν οι θάνατοι από τη συγκεκριμένη νόσο.
Ως προς τις αιτίες της αύξησης των περιστατικών ο κ. Δασκαλάκης παρέπεμψε στον δυτικό τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, κακή διατροφή, κάπνισμα, φυτοφάρμακα, ηλεκτρονική ακτινοβολία, άγχος κ.ά.).

ΨΥΧΟΓΕΝΕΣ ΝΟΣΗΜΑ

Οι γιατροί υπογράμμισαν ακόμα ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα ψυχογενές νόσημα και γι’ αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη η ψυχική υγεία του ανθρώπου. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραυτικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ Μαρία Τόλια, αναφέρθηκε στην ανάγκη να ακολουθούν οι άνθρωποι έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής: «Αυτό σημαίνει να βάλουμε στη ζωή μας κάποια χόμπι που μας αποφορτίζουν. Χόμπι τα οποία είναι και αντικαταθλιπτικά, καθώς στις μέρες μας στην Ελλάδα έχει υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, κάτι που είναι σημαντικό αφού ένας από τους λόγους που γεννιέται ο καρκίνος είναι η κατάθλιψη», σημείωσε ενώ επεσήμανε τη σημασία της καλής διατροφής (όχι επεξεργασμένα τρόφιμα) αλλά και των ισχυρών διαπροσωπικών σχέσεων. Τόνισε δε ότι στην Κρήτη παρατηρούνται υψηλά ποσοστά καρκίνου του μαστού αλλά και του πνεύμονα.
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Χανίων της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ελλάδας Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους για το βιβλίο της Μαγδαληνής Βογιατζή, έκανε λόγο για ένα «συγκλονιστικό βιβλίο» και υπογράμμισε την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, ενώ εκ μέρους της ΕΤΑΝΑΠ – χορηγού της έκδοσης, ο πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Αποστολάκης, υπογράμμισε ότι η ΕΤΑΝΑΠ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει μια τέτοια έκδοση που στοχεύει στο να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που έγινε στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

Τη βιβλιοπαρουσίαση οργάνωσε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία – Παράρτημα Χανίων, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων και της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ, υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης και παρουσιάστρια – συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Μαρία Ιακωβάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα