Σε καθαρισμό της παραλίας στο γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής προχώρησαν χθες οι μαθητές/τριες του 10ου δημοτικού σχολείου Χανίων με τους δασκάλους τους, σε συνεργασία με το δίκτυο “Μεσόγειος sos”.
Παράλληλα, ενημέρωσαν τους κατοίκους της Χαλέπας, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Οπως σημειώνει η διευθύντρια του 10ου δημοτικού σχολείου, Μαρία Κληματσάκη «οι μαθητές /τριες του 10ου Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν σε δράση καθαρισμού της όμορφης και γραφικής παραλίας της Αγίας Κυριακής στο πλαίσιο της εξόρμησης που διοργάνωσε το “Μεσόγειος SOS” με θέμα “Kαθαρίζουμε τις ακτές – προστατεύουμε το περιβάλλον”, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους.
Οι μικροί μας μαθητές ασχολήθηκαν με το κομμάτι της ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Χαλέπας (αφού είχε προηγηθεί συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντας) μοιράζοντας και το ειδικό έντυπο υλικό, που μας είχε διατεθεί από την οργάνωση “Μεσόγειος SOS”.
Οι μεγαλύτεροι μαθητές, αφού ενημερώθηκαν σχετικά με την επικινδυνότητα της δράσης, λαμβάνοντας υπόψη και τα μέτρα προστασίας που στάλθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Υγείας, εξοπλισμένοι με γάντια και σακούλες απορριμμάτων, έκαναν συμβολικό καθαρισμό στην περιοχή και πραγματικά σε μία ώρα συγκεντρώθηκαν αρκετά σκουπίδια τα περισσότερα πλαστικής ύλης.
Η όλη προσπάθεια αφιερώθηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου Χανιώτη, που κόπηκε ξαφνικά το νήμα της ζωής του από μολυσματική ασθένεια. Η σωστή και έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών, με ευχάριστο βιωματικό τρόπο, τους καθιστά ώριμους, ασφαλείς και ενεργούς αυριανούς πολίτες. Αυτό είναι το μήνυμά μας στη Χανιώτικη κοινωνία, με την ευχή και προτροπή, ο μικρός παράδεισος της Αγίας Κυριακής να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει την αίγλη των παλαιότερων ετών, σαν τόπος αναψυχής, περιπάτου, κολύμβησης και επικοινωνίας».
Γ. ΛΥΒ.
«Τα Ταμπακαριά χρειάζονται σεβασμό»
Στην περιοχή της Αγίας Κυριακής συναντήσαμε έναν παλιό κάτοικο γέννημα θρέμμα της Χαλέπας τον κ. Σταύρο Αλευράκη για να μας πει τα εξής: «Ολα άλλαξαν εδώ και τίποτα δεν θυμίζει την παλιά εποχή, αλλά κι ενώ οι αλλαγές είναι επιβεβλημένη υποχρέωση να γίνουν κατόπιν ενημέρωσης και μελέτης συμβαίνει σχεδόν το αντίθετο» για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «στην κατοχή ερχόταν και κρυβόταν μέσα σε σπηλιές που υπάρχουν στην πλαγιά οικογένειες για να σώσουν τη ζωή τους. Στα μετέπειτα χρόνια που ανήκει και η δική μου η γενιά θυμάμαι τη βρύση εδώ να είναι πεντακάθαρη και να έρχονται οι νοικοκυρές να παίρνουν νερό για τα σπίτια τους, αλλά κι εμείς τα κοπέλια να ερχόμαστε κρατώντας τα σαπούνια μας να κάνουμε μπάνιο κάθε Σάββατο».
Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι «ακριβώς κάτω απ’ το κτήριο με τη βρύση έσκαγε το κύμα, ενώ τα τελευταία χρόνια μπαζώθηκε για να μεταμορφωθεί μία νέα ακτή που όμως εκτός από τις ακαθαρσίες που μαζεύονται δημιουργεί πολλά προβλήματα σε όλους όσοι έχουμε μικρά σκάφη στο Λιμενικό καταφύγιο που και αυτό με δικά μας χρήματα φτιάξαμε. Αργότερα μας έφτιαξαν μία ράμπα για να ανεβοκατεβάζουμε τις βάρκες μας και τοποθετήθηκαν ξύλινα στηθαία», για να καταλήξει ο κ. Αλευράκης ότι «η Αγία Κυριακή και τα Ταμπακαριά χρειάζονται σεβασμό απ’ όλους».
Εθελοντικός καθαρισμός παραλίας Καλυβών
Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (Κ.Π.Ε.) Βάμου, στο πλαίσιο των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση”, που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2014, εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας των Καλυβών με τη συνεργασία μαθητών κι εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου Καλυβών, το πρωί της Πέμπτης 12 Ιουνίου.
Στη δράση αυτή συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις Β’, Γ’ και Δ’ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου Καλυβών, οι οποίοι, αφού καθάρισαν συμβολικά την ακτή, ζωγράφισαν πινακίδες με μηνύματα για καθαρές ακτές, έφτιαξαν κάρτες με υλικά από τη φύση. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε κέρασμα (χυμοί και σταφιδόχωμα) από το Δήμο Αποκορώνου.
Η δράση αυτή εντάσσεται στην εκστρατεία καθαρισμού ακτών που συντονίζει σε όλη την Ελλάδα το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Στα Χανιά με τη συνεργασία του Κ.Π.Ε. Βάμου έχουν ήδη γίνει συμβολικοί καθαρισμοί στις παραλίες και το άλσος των Αγίων Αποστόλων με το 1ο ΔΣ Νέας Κυδωνίας και τα Ε.Ε.Ε.Κ. Αγίου Νικολάου και Χανίων και στην παραλία του Κολυμπαρίου με το Δημοτικό Σχολείο Κολυμπαρίου.
Στόχος των δράσεων αυτών είναι η ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών και της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη να έχουμε ελεύθερες για όλους και καθαρές ακτές, ώστε να διατηρείται η οικολογική ισορροπία και να μπορούμε να απολαμβάνουμε το κολύμπι, να αθλούμαστε και να υπάρχει και η δυνατότητα για πολλούς ανθρώπους να εργάζονται και να επιβιώνουν χάρη στις ελεύθερες και καθαρές ακτές..
Ο υπεύθυνος του Κ.Π.Ε.
Ποντικάκης Φώτιος