Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Μιλώντας για ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από μαντινάδες

Συμμετοχή του Γυμνασίου Αλικιανού σε σεμινάριο του Ιδρύματος “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”

«Θεέ μου απού καμες τη γη πανέμορφο περβόλι
κάμε και μια ζεστή αγκαλιά που να χωράμε όλοι»
(μαντινάδα μαθητών Γυμνασίου Αλικιανού για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα)

Με τη συμμετοχή δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων ολόκληρης της χώρας πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 7ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών του Προγράμματος “Λέμε την αλήθεια στην Εξουσία” από το Ίδρυμα “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου.
Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, μαθητές και καθηγητές των σχολείων που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικά τις δράσεις τους, αποδεικνύοντας την εξοικείωση τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από ευφάνταστες, πρωτοποριακές και εκπαιδευτικές παρουσιάσεις. Τον όλο συντονισμό είχε η κα Σ. Δαρτζάλη.

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ
Το Γυμνάσιο Αλικιανού, που από το σχολικό έτος 2019-2020 συμμετέχει στο εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη” εγκαινιάζοντας μια εκπαιδευτική συνεργασία του σχολείου με διεθνή αναγνωρισμένα Ιδρύματα, παρουσίασε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Σεμιναρίου τη δική του πρωτοποριακή προσέγγιση πάνω στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρουσίασε την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μέσα από μαντινάδες, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να μπολιάσει την Οικουμενική Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την τοπική κριτική παράδοση, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
H κα Αργυρώ Τζαγκαράκη, η υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος για το Γυμνάσιο Αλικιανού, παρουσιάζοντας την ομάδα των μαθητών της στο σεμινάριο μεταξύ των άλλων ανέφερε:
« “Το Δικαίωμα & Η Μαντινάδα” ήταν η εργασία που παρουσίασε.
“Να μην υπάρχουνε μικροί μα ούτε και μεγάλοι
με ίσα δικαιώματα μες της ζωής την πάλη”.
(άρθρο 1, ισότητα )

“Συνείδηση και ανθρωπιά να έχεις στο μυαλό σου
και καλημέρα με χαρά πές στον συνάνθρωπό σου”
( άρθρο 18, ελευθερία συνείδησης)

“Θέλω το χρόνο να σκεφτώ, χρόνο να απολαύσω
γιατί η ζωή είναι μικρή και δε θα τη χορτάσω”
(άρθρο 24, δικαίωμα στην ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο)

Αυτά και άλλα δίστιχα δημιουργήθηκαν σε ένα παιχνίδι στον κύκλο. Διαβάζοντας άρθρο άρθρο την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ξεπηδούσε από τον κάθε μαθητή μια φράση, μια λέξη, μια πρόταση. Ύστερα αυτές οι λέξεις και οι προτάσεις από στόμα σε στόμα μεγάλωσαν, μίκρυναν και μέσα από μια συνολική εξερεύνηση και στρατηγική, έφτασαν να επαληθεύουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Στόχος της μαθητικής μας ομάδας είναι να ολοκληρώσει το εγχείρημά της και να κυκλοφορήσει το “Το Δικαίωμα & Η Μαντινάδα” σε αυτοτελή σχολική έκδοση, ενώ το όλο εγχείρημα είναι άρρητα συνδεδεμένο με το μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, που οι μικροί μας μαθητές διδάσκονται στην τελευταία τάξη του σχολείου μας.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πρόγραμμα “Λέμε την αλήθεια στην εξουσία” είναι ένα παγκόσμιο πρωτοποριακό πρόγραμμα του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights” για τα ανθρώπινα δικαιώματα που διδάσκεται σε εκατομμύρια μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.
To πρόγραμμα είναι βασισμένο στο βιβλίο της Kerry Keneddy, κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy και έχει ως στόχο οι μαθητές να εξοικειωθούν από μικρή ηλικία με την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έτσι ώστε αύριο ως πολίτες να συμβάλουν στη δημιουργία μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας. Το πρόγραμμα αυτό υιοθετήθηκε από το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και προσφέρεται σε όλα τα σχολεία της χώρας, καθώς ένας από τους βασικούς σκοπούς του Ιδρύματος είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μέριμνα για το παιδί, η εκπαίδευση, η προώθηση του πολιτισμού Ειρήνης, η ενδυνάμωση του διαλόγου, της ανεκτικότητας και της κατανόησης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα