Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

Μικρότερη ύφεση για φέτος προβλέπει ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης

Στο 1,5% μπορεί να περιοριστεί η ύφεση φέτος αντί για το 2,5% που είχε αρχικά υπολογιστεί, εκτίμησε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η θετική αυτή εξέλιξη θα προκύψει λόγω της αύξησης των εσόδων από τον τουρισμό, των ηπιότερων από τις αναμενόμενες αρνητικών συνεπειών των capital controls και της εξασφάλισης 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον τους επόμενους τρεις μήνες χάρη στις θετικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε, επίσης, ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρή δόση κοινωνικής πολιτικής και εξαρτάται από την εφαρμογή πέντε κομβικών, όπως τα χαρακτήρισε, σημείων:

– Τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν εσφαλμένες γιατί δεν αντιμετώπισαν το θέμα αυτό.
– Την κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων, τη χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και το νέο αναπτυξιακό νόμο που θα ψηφιστεί τον επόμενο μήνα.
– Την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, η οποία θα αποτελέσει ενδιάμεσο χρηματοδοτικό εργαλείο, έως την εφαρμογή του «σχεδίου Γιούνκερ» για την υποστήριξη της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
– Την ενοποίηση του συστήματος των δημόσιων συμβάσεων με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων προμηθειών.
– Την ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομικών.

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια ισχυρή αναβάθμιση, ώστε να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και να στραφεί σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ισχυρό βαθμό εξωστρέφειας και να προσανατολίζεται στη διεθνή αγορά», σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης.

Κυριάκος Θεοδωρακάκος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα