Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Μικροπολιτικά παιχνίδια με τα απορρίμματα στον Αποκόρωνα;

Μικροπολιτικά παιχνίδια με φόντο τα απορρίμματα καταγγέλλει ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, κάνοντας λόγο για «ανοιχτό πόλεμο που δέχεται προκειμένου “να ανακρούσει πρύμνα”» στο ζήτημα της χωροθέτησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στον Τσιβαρά.
Mε αφορμή πρόσφατες ανακοινώσεις και αντιδράσεις για το θέμα, ο δήμαρχος ε επιστολή του ενημερώνει τους συνδημότες του τόσο για την πορεία του έργου όσο και για το παρασκήνιο που θεωρεί πως υπάρχει. Παράλληλα «χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, πιστός στις απόψεις του και στις περιβαλλοντικές του ευαισθησίες καλεί τους πάντες να συστρατευθούν στην επιχείρηση “Καθαρός Αποκόρωνας”».
Ο κ. Κουκιανάκης καταγγέλλει «μεθοδευμένες ενέργειες που κύριο στόχο έχουν την έκπτωσή του από τη θέση του Δημάρχου». Όπως εξηγεί, «στην προσφυγή που κατέθεσε η αντιπολίτευση στους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για την ακύρωση της απόφασης της Περιφέρειας που εγκρίνει περιβαλλοντικά το ΣΜΑ στο Τσιβαρά, καταγγέλλεται ότι οι ενέργειές του είναι προδήλως παράνομες και ότι συνιστούν σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος, προτρέποντας την ελεγκτική Αρχή να τον ελέγξει πειθαρχικά. Με λίγα λόγια επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τις ενέργειές του για έναν ΚΑΘΑΡΟ ΔΗΜΟ». Επισημαίνοντας την ανάγκη για «μεταστροφή των κοινωνικών και ατομικών πρακτικών και τη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας, μέσω των κατάλληλων μοντέλων διατήρησης και διαχείρισης του περιβάλλοντος», ο δήμαρχος τονίζει: «Οδηγούμαστε σε ένα περιβαλλοντικό αδιέξοδο και μια φαυλότητα εξαιτίας κάποιων αναποτελεσματικών πρακτικών, προσωπικών συμφερόντων και μικροπολιτικών αλλά και ιδιωτικών σκοπιμοτήτων, σκοπιμότητες που για μια ακόμη φορά λειτουργούν εις βάρος των δημοτών, της δημόσιας υγείας και της ανάπτυξης αυτού του τόπου. Αντί λοιπόν “να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο” ας αναλάβουμε επιτέλους το βάρος των ευθυνών μας.
Στο περιβάλλον και στην υγεία των συνδημοτών μας δεν κάνουμε εκπτώσεις. Οι ανέξοδες πολιτικές και οι οιμωγές δεν έχουν θέση σε μια ευνομούμενη πολιτεία. Προέχει το μέλλον του Αποκόρωνα και κανείς από μας δεν είναι πάνω από αυτόν». Καλεί μάλιστα τους πολίτες να πάρουν παράδειγμα τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου που πρόσφατα με τον δικό του ΣΜΑ έλυσε το χρόνιο πρόβλημα των απορριμμάτων. Αναφορικά με τον ΣΜΑ στον ΤΣιβαρά,ο κ. Κουκιανάκης εξηγεί ότι «θα είναι ένα υπερσύγχρονο έργο που θα ωφελήσει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία του Δήμου μας. Άμεσα εξοικονομούνται ετησίως 300.000 ευρώ τα οποία θα επιστραφούν μέσω επενδύσεων στην “πράσινη ανάπτυξη” του Αποκόρωνα. Θα καλύπτει πλήρως όλες τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ημερησίως θα αποθηκεύονται αρκετοί τόνοι απορριμμάτων οι οποίοι θα μεταφέρονται με κλειστά κοντέινερ στην ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι Χανίων.
Ο Δήμος έλαβε την βεβαίωση χωροθέτησης του ΣΜΑ για τη θέση “Ξεπαπαδιά” από την Δ/ση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης, η οποία είναι και η μόνη αρμόδια σύμφωνα με τον νόμο αδειοδοτούσα αρχή. Οι οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές ενστάσεις πάνω στο συγκεκριμένο έργο έχουν απαντηθεί και απαντώνται συνεχώς. Ακόμα και στο θέμα της ηχορύπανσης που θα δημιουργείται από τη διέλευση τον βαρέων οχημάτων μέσα από τους οικισμούς έχει υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έργο με τίτλο “Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας” που θα ενώνει τα Τσικολιανά με τον κόμβο Βρυσών. Και η συγκεκριμένη ένσταση δεν ισχύει καθώς τα οχήματα δεν θα περνάνε από κανέναν οικισμό πλην των Τσικολιανών (έχει μπει ως όρος στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις).
Σήμερα για παράδειγμα από τη Σούδα περνάνε δεκάδες βαρέα οχήματα και απορριμματοφόρα. Εκεί δεν υπάρχει επιβάρυνση; Θα πρέπει γι’ αυτό το λόγο να σταματήσει η αποκομιδή;» Γίνεται επίσης αντιληπτό, σύμφωνα με τον κ. Κουκιανάκη ότι «τα χρονικά περιθώρια χρηματοδότησης του ΣΜΑ  (1.401.596,80 ΕΥΡΏ) από Ευρωπαϊκούς Πόρους, αλλά και το ιδιόκτητο του οικοπέδου (έχουν απορριφθεί μέχρι τώρα έξι οικόπεδα που προτάθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις), καθώς και άλλα, μας δίνουν τη δυνατότητα της μηδενικής οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών μας, για μια τόσο σημαντική περιβαλλοντική υποδομή, που ούτως ή άλλως θα αναγκαστούμε μετά το 2023 να ιδρύσουμε αλλά με οικονομική επιβάρυνση των δημοτών μας. Ποιος λοιπόν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τον Αποκόρωνα- για μένα ο τόπος μου είναι ο ομφαλός της γης- ένα τέτοιο έργο;». Ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει πως «προσωπικά αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη των ενεργειών και δηλώνω κατηγορηματικά πως θα υπερασπιστώ με κάθε σύννομο τρόπο τα συμφέροντα των συνδημοτών μου. Δεν με πτοούν ούτε με φοβίζουν ενέργειες που ως στόχο έχουν το πρόσωπό μου. Το κατηγορητήριο που στήθηκε εναντίον μου δια μέσω της προσφυγής για πρόδηλες παράνομες πράξεις που συνιστούν σοβαρή παράβαση καθήκοντος σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη άρνηση της αντιπολίτευσης να υποδείξει χώρο κατασκευής ΣΜΑ έχει σαφέστατο αντιπολιτευτικό ….αποτύπωμα: αποβλέπει ΣΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ». Καλεί λοιπόν τους πολίτες «για μια ακόμη φορά να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων, να πετάξουμε από πάνω μας οποιανδήποτε πολιτικό μανδύα μας περιβάλλει και με περίσσια σοβαρότητα να κοιτάξουμε το συμφέρον του Αποκόρωνα, δίνοντας ΟΡΙΣΤΙΚΗ λύση σε περιβαλλοντικά προβλήματα που τόσο έχουν ταλαιπωρήσει και εκθέσει τον συνεχή αναπτυσσόμενο Δήμο μας. Από “κυνηγοί των κάδων” ας γίνουμε ΑΡΧΟΝΤΕΣ του τόπου μας».

 

Αντιδράσεις για μίσθωση απορριμματοφόρου

Την ίδια ώρα, την αντίδραση της παράταξη “Αποκόρωνας Ενότητα Ελπίδα και Προοπτική” προκαλεί το σχέδιο μίσθωσης απορριμματοφόρου. Με επιστολή της, η παράταξη διαμαρτύρεται προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής ότι «ενώ στις 28-07-21 υπάρχει πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση, μας καλείτε στις 27-07-21 σε έκτακτο συμβούλιο προκειμένου να ψηφίσουμε τροποποίηση προϋπολογισμού για μίσθωση απορριμματοφόρου με μια ελλειπή και απαράδεκτη εισήγηση που το μόνο που αναφέρει είναι το ποσό 5000€ έως 6000€ το μήνα». Η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Αποκορώνου κατηγορεί τη δημοτική Αρχή ότι «έδώ και 7 χρόνια τώρα που είσαστε Δημοτική Αρχή, κάθε καλοκαίρι έχουμε τα ίδια. Τελευταία στιγμή τρέχετε χωρίς σχέδιο να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των σκουπιδιών με μισθώσεις απορριμματοφόρων άρον άρον ,πληρώνοντας υπερβολικά ποσά. Σας θυμίζουμε ότι πέρυσι για 1 μήνα δώσατε 11000 €. Αυτό φανερώνει την ανικανότητα σας στα προβλήματα της καθημερινότητας και πώς τα αντιμετωπίζετε . Αυτό δυστυχώς συμβαίνει με όλα τα προβλήματα που έχει ο Δήμος τα οποία προσπαθείτε να τα αντιμετωπίσετε όλα τελευταία στιγμή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται». Ο συνδυασμός δηλώνει πως «ψηφίζει το έκτακτο του θέματος καθώς και την τροποποίηση του προϋπολογισμού ,αν και κατά τις δηλώσεις του Δημάρχου η αγορά του νέου απορριμματοφόρου είναι θέμα ημερών !!! Με την προϋπόθεση ότι θα δούμε επιτέλους τον Αποκόρωνα καθαρό, που έχει βρομίσει από την μια άκρη μέχρι την άλλη, και για να μην λέτε ότι σας εμποδίζει η αντιπολίτευση».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα