Η μύγα της Μεσογείου αποτελεί μία από τις απειλές για τα εσπεριδοειδή του Νομού Χανίων, ενώ το σκαθάρι συνεχίζει να είναι κίνδυνος για τις καστανιές.
Αυτό προκύπτει από χθεσινά ενημερωτικά Τεχνικά Δελτία για τα εσπεριδοειδή και τις καστάνιες που εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου με οδηγίες προς τους παραγωγούς.
ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ
Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, σχετικά με τα εσπεριδοειδή και τη μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata), «οι συλλήψεις στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλές», γι’ αυτό και πρέπει να συνεχιστεί η προστασία στα πορτοκάλια ποικιλίας Valencia.
Στο δελτίο σημειώνεται ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι δολωματικοί ψεκασμοί πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 7 – 8 μέρες.
Οι προσβεβλημένοι καρποί εσπεριδοειδών ή άλλων δέντρων που συνυπάρχουν στον οπωρώνα και προσβάλλονται από τη μύγα, θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
• Στο δελτίο γίνεται επίσης αναφορά στα είδη ψώρας που απειλούν τα εσπεριδοειδή και μεταξύ άλλων επισημαίνεται: Οι πληθυσμοί της κόκκινης ψώρας εμφανίζονται ιδιαίτερα χαμηλοί τον τελευταίο χρόνο. Τοπικά εμφανίζονται εξάρσεις στους πληθυσμούς της παρλατόριας (Μεσαρά, βόρεια Ν. Χανίων) και της μυτιλόμορφης ψώρας (π.χ. Φόδελε, Σίσες, Καβροχώρι κ.λπ.).
Οπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές συστήνεται χημική αντιμετώπιση το διάστημα: 8 – 10 Αυγούστου.
Προτείνεται επιλογή σκευασμάτων χαμηλής τοξικότητας για προστασία των ωφέλιμων εντόμων. Οι θερινοί πολτοί πρέπει να χρησιμοποιούνται σε θερμοκρασίες κάτω των 32 οC και σε καλά ποτισμένα δέντρα που βρίσκονται σε καλή θρεπτική κατάσταση για να αποφευχθούν προβλήματα φυτοτοξικότητας.
• Καστανόμαυρη ψώρα: Τα τελευταία δύο χρόνια η παρουσία του κοκκοειδούς ήταν έντονη στον Νομό Χανίων. Οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής και η παρουσία παρασιτοειδών και αρπακτικών περιόρισαν σημαντικά τους πληθυσμούς της δεύτερης γενιάς του κοκκοειδούς και δεν δικαιολογείται επέμβαση. Οπου διαπιστώνονται προσβολές θα πρέπει να ελεγχθεί η παρουσία ζωντανών προνυμφικών σταδίων σε συνεννόηση με τοπικούς γεωπόνους.
• Ψευδόκοκκος: Οι κλιματικές συνθήκες που επικράτησαν (αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία) ευνόησαν τις προσβολές από ψευδόκοκκο. Σε περιπτώσεις προσβολής σε ποσοστό 5 – 10% των καρπών συνίσταται χημική αντιμετώπιση στις ίδιες ημερομηνίες με τα κοκκοειδή. Όταν συνυπάρχει μαζί με κάποιο από τα κοκκοειδή συνίσταται η επιλογή κατάλληλου σκευάσματος για ταυτόχρονη αντιμετώπιση στις ίδιες ημερομηνίες.
• Φυλλοκνίστης: Συνεχίζονται οι προσβολές στην τρυφερή βλάστηση και στους λαίμαργους βλαστούς. Ανάγκη προστασίας έχουν τα νεαρά δέντρα σε φυτώρια και νέες φυτείες καθώς και η τρυφερή βλάστηση των πρόσφατα εμβολιασμένων δέντρων.
• Διαλευρώδης – Εριώδης Αλευρώδης: Οπου διαπιστώνονται έντονες προσβολές συνιστάται ψεκασμός στο διάστημα 10 – 12 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι τα τεχνικά δελτία εσπεριδοειδών εκδίδονται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ι.ΕΛ.Υ.Α. Χανίων.
ΟΙ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ
Στο μεταξύ, απειλή για τις καστανιές του Νομού Χανίων εξακολουθεί να αποτελεί το σκαθάρι με την ονομασία “Βαλαδίνος των καστάνων” (Curculio elephas).
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου σε ενημερωτικό του δελτίο για τον Νομό Χανίων, είναι μικρό σκαθάρι με μεγάλο ρύγχος που προσβάλλει τα κάστανα λίγο πριν την ωρίμαση.
Εχει μια γενιά τον χρόνο. Γεννά τα αβγά του μέσα στον καρπό από τα τέλη Αυγούστου (πρώιμες περιοχές), οι περισσότερες όμως ωοτοκίες παρατηρούνται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ανάλογα με την πρωιμότητα της περιοχής και της ποικιλίας. Οι προνύμφες του εντόμου προκαλούν κάθε χρόνο σοβαρές ζημιές στα κάστανα του Νομού Χανίων. Η αντιμετώπιση του εντόμου γίνεται εναντίον των ακμαίων (σκαθάρια) πριν αυτά ωοτοκήσουν στους καρπούς. Συνιστάται στις πρώιμες ποικιλίες και περιοχές ένας ψεκασμός κάλυψης το διάστημα 6 – 10 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να γίνεται πάντα συλλογή και καταστροφή όλων των πεσμένων προσβεβλημένων καστάνων για τη μείωση των πληθυσμών της επόμενης χρονιάς. Οι προνύμφες μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους στον καρπό πέφτουν στο έδαφος όπου περνούν τον χειμώνα και τα ενήλικα βγαίνουν την επόμενη χρονιά, την ίδια εποχή, στις ίδιες θέσεις».
ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Στο δελτίο του το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου αναφέρεται και σε άλλους εχθρούς των καστανιών και σε τρόπους αντιμετώπισης όπως:
• Σκουλήκι των νεαρών καστάνων (pammene fasckiana): Συνεχίζεται η καταγραφή ενηλίκων στο δίκτυο παρακολούθησης του εντόμου καθώς και οι προσβολές στους καρπούς. Σε ορισμένες περιοχές καταγράφονται υψηλά ποσοστά προσβολής. Ο ψεκασμός εναντίον του βαλάνινου των καστάνων μειώνει ικανοποιητικά τους πληθυσμούς του Pammene fasciana.
• Καρπόκαψα των καστάνων (Laspeyresia splendana): Είναι μια μικρή πεταλούδα που γεννά σε φύλλα που βρίσκονται κοντά σε κάστανα, τα οποία στη συνέχεια προσβάλλουν οι εκκολαπτόμενες προνύμφες. Στον Νομό Χανίων σε ορισμένες περιοχές προκαλεί ζημιές, μικρότερες όμως σε σχέση με τον βαλάνινο και το σκουλήκι των νεαρών καστάνων. Στο δίκτυο παρακολούθησης καταγράφονται χαμηλοί πληθυσμοί του εντόμου.
Με την επέμβαση και τα προτεινόμενα καλλιεργητικά μέτρα που συστήθηκαν για τον βαλάνινο επιτυγχάνεται ικανοποιητική αντιμετώπιση της καρπόκαψας.
Ακόμα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την καλλιέργεια της καστανιάς και οι ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή είναι: ορισμένα σκευάσματα με δραστική ουσία deltamethrin (30 ημ.) ορισμένα με δραστική lambda cyhalothrin (14 ημ.) και το chlorantraniliprole (21 ημ.) (Coragen 20 SC).
Το Τεχνικό ∆ελτίο για την καλλιέργεια της καστανιάς στον Ν. Χανίων εκδίδεται σε συνεργασία με το Τ.Α.Α. Χανίων, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων, το Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Κισάμου της ∆ΑΟΚ Χανίων και την “Αναπτυξιακή Εννιά Χωριών”.