Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Μία ξεχωριστή θεατρική παράσταση σκιών για τους Γιατρούς του Κόσμου

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στο θέατρο “Ελληνίς”, ο Θησέας και ο Μινώταυρος ζωντάνεψαν με τη φωνή του γνωστού καραγκιοζοπαίχτη, Νίκου Μπλαζάκη. Η παράσταση δόθηκε προς τιμήν των “Γιατρών του Κόσμου” και για ενίσχυση του έργου τους. Θεατές, μικροί και μεγάλοι έδωσαν το παρόν, δημιουργώντας μια αξιοζήλευτη γεμάτη γέλια και παιδικές φωνούλες ατμόσφαιρα. Οι εθελοντές μας για ακόμη μια φορά έπραξαν τα μέγιστα φέρνοντας σε πέρας και αυτή τη δράση των Γιατρών του Κόσμου.
Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας όλους όσους παρευρέθηκαν στην παράσταση, τη Διεύθυνση του Κινηματογράφου “Ελληνίς” που μας παραχώρησε δωρεάν την αίθουσα και την οικογένεια του Νίκου Μπλαζάκη για την ανιδιοτελή της προσφορά στον αγώνα μας. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στο Χριστουγεννιάτικο Bazaar στην πύλη Sabbionara… Σας περιμένουμε όλους εκεί…

Σκέψεις… από μια εθελόντρια

λη μια γιορτή. Άλλη μια διεθνής ημέρα γιορταζόταν χθες 3 του Δεκέμβρη. Η παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ή Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Η γιορτή, καθιερώθηκε το 1992 όταν την ημέρα αυτή η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα ΑμεΑ. Για να δώσει την ευκαιρία σε κυβερνήσεις, οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στις δυνατότητες και στα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία 7 με 10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία – αριθμός καθόλου αμελητέος. Και περίπου το 80% από το νούμερο αυτό ζει, σε αναπτυσσόμενες χώρες. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάπηροι εκεί δεν απολαμβάνουν κανένα από τα  πλεονεκτήματα που έχουν κατακτήσει οι ομοιοπαθείς τους στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο.
Γιορτάζεται, λοιπόν, η ημέρα αυτή σε όλον τον πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και ευημερία των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Και επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ανθρώπων αυτών σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή διαπιστώνουμε ότι τα άτομα αυτά αντιμετωπίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα την εποχή και την κοινωνία που ζούσαν. Στις σκληρές πρωτόγονες κοινωνίες που η δύναμη και η ρώμη ήταν ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης, τα “ελαττωματικά” άτομα τα καταδίωκαν, τα παραμελούσαν ή και τα θανάτωναν. Μετά έφθασε η εποχή που στα άτομα αυτά αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα προστασίας και περίθαλψης. Μόνο που τους τα προσέφεραν μέσα σε ιδρύματα και μακριά από τα μάτια της κοινωνίας. Σήμερα, στην  πολιτισμένη κοινωνία μας οι άνθρωποι που είναι διαφορετικοί από το σύνολο δεν είναι, θεωρητικά, στο περιθώριο. Η κοινωνία αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητες τους και θεωρεί ότι με την κατάλληλη αγωγή και εκπαίδευση γίνεται ολοένα και πιο εφικτή η οικονομική και κοινωνική ανεξαρτητοποίηση τους. Ωστε με την παροχή συστηματικής βοήθειας, τα άτομα αυτά να ζήσουν,  μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία με τους συνανθρώπους τους και με αξιοπρέπεια.
Οι λόγοι που οδήγησαν τα κράτη στην αποδοχή και αξιοποίηση των αποκλινόντων ατόμων είναι πολλοί και διαφορετικοί. Εχουν να κάνουν με την ιδεολογία που διαμορφώθηκε στις μεταπολεμικές κοινωνίες, με τις πιέσεις γονέων και συγγενών, με την απασχόληση και εργασία πολλών ανθρώπων στον τομέα αυτό. Ο πιο κραυγαλέος και πιο λυπηρός όμως. είναι πως η κοινωνική ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες συνέβη διότι έγινε αντιληπτό ότι είναι λιγότερο δαπανηρό για μια κοινωνία να εκπαιδεύσει τα άτομα αυτά και να τα βοηθήσει να ζήσουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο ανεξάρτητα, απ’ ότι να τα περιθάλψει σε ένα ίδρυμα κοινωνικής προστασίας για όλη τους την ζωή. Δηλαδή το κάνουμε επειδή έτσι συμφέρει. Τρομερό μου φαίνεται να μην αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα του λιγότερο τυχερού από ανθρωπιά, αλλά να την αποδεχόμαστε για οικονομικούς λόγους. Μα, θα αντιτάξει κάποιος η οικονομία κινεί όλα τα νήματα. Αυτή θέτει τους κανόνες.
Εγώ θα πω πως ο άνθρωπος θέτει τους κανόνες. Πως στην εποχή μας, που δεν χρειάζεται να κυνηγήσουμε για να ζήσουμε, χωρούν κι άλλα άτομα κι ας μην έχουν την τέλεια σωματική και διανοητική κατάσταση. Ισως κάποτε να ήταν πιο δικαιολογημένος ο Καιάδας, αν και πιστεύω πως κάθε ένας έχει την θέση του στην κοινωνία. Εξάλλου ποιος μας διασφαλίζει το γεγονός ότι εμείς θα είμαστε πάντα υγιείς; Τα γερατειά, ένα τυχαίο γεγονός, μια αρρώστια, καραδοκούν. Ανά  πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούμε στην αντίπερα όχθη.
Και μετά αναλογιστήκατε πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται ένας τέτοιος άνθρωπος για να κάνει ακόμα και τα πιο απλά πράγματα; Και για να ζήσει; Οταν οι υγιείς και αρτιμελείς έχουν ψυχολογικά και ένα σωρό άλλα προβλήματα, φανταστείτε αυτοί, που πρέπει να αποδεχτούν και να συμβιβαστούν  πρώτα πρώτα με την διαφορετικότητά τους και μετά με όλα τα άλλα που βασανίζουν και τους υπόλοιπους.
Αναλογιστήκατε πως θα ήταν ένας “τέλειος” κόσμος απ’ όπου θα έλλειπαν κάποιοι άνθρωποι: σαν τον Μπετόβεν που έγραφε μεγαλειώδη μουσική που ποτέ δεν άκουσε αφού από 28 χρονών ήταν κουφός. Σαν  τον Βαν Γκονγκ που ζωγράφιζε υπέροχους πίνακες ενώ ήταν καταθλιπτικός. Σαν  το Στήβεν Χόκινς που παράλυτος κουνώντας το μάγουλο του μόνο, υπαγορεύει στο κομπιούτερ συμπαντικές και μαθηματικές θεωρίες. Σαν  τον Τζόν Νας που διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια, αλλά  πήρε ένα Νομπέλ για την δουλειά του. Σαν την φιλενάδα μου που ένα τροχαίο της στέρησε το  πόδι της στα δεκάξι της χρόνια. Αλλά είχε την δύναμη να  κοιτάξει κατάματα τον νεαρό που μας έκανε καμάκι στο μπάνιο και που λάκισε μόλις είδε το τεχνητό της πόδι.
Δεν ξέρω για σας αλλά εμένα μου φαίνεται πως κάτι τέτοια άτομα έχουν περισσότερη ανθρωπιά και μεγαλοσύνη από αυτούς που κομπάζουν για την τελειότητα της κατασκευής τους. Και κάνουν την κοινωνία μας πιο ανθρώπινη και λιγότερο αποστειρωμένη.
Μπεμπ. Α.

Οι ΓτΚ στο Ευρωκοινοβούλιο
Από τις θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού των Γιατρών του Κόσμου είναι εκείνο της καταγραφής της ενημέρωσης, της μαρτυρίας και της καταγγελίας. Έτσι οι Γιατροί του Κόσμου που βρίσκονται εδώ και 3 χρόνια της κρίσης δίπλα στους αστέγους, ανέργους ανασφάλιστους και ασθενείς τολμούν να καταγγείλουν τα στοιχεία  για την πραγματικότητα της Υγείας στη χώρα μας, τις συνέπειες της κρίσης στη υγεία των γυναικών..
Σε στρογγυλό τραπέζι, που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG.SANGO και τους Γιατρούς του Κόσμου, στις 27/11/13, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, που εκπροσωπήθηκαν από την πρόεδρο τους Λ. Μαΐλλη, κατέθεσαν την δραματική πραγματικότητα της Υγείας στη χώρα μας.
Η κατάμεστη αίθουσα, στη οποία παρευρίσκονταν τρεις Ελληνες Ευρωβουλευτές και Ευρωβουλευτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία), έμεινε σιωπηλή μπροστά στα στοιχεία και τις μαρτυρίες. Τα στοιχεία των ανασφάλιστων εγκύων γυναικών, που δεν έχουν πρόσβαση για πρόληψη και περίθαλψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στον τοκετό. Τα στοιχεία των ανασφάλιστων και φτωχών παιδιών που δεν έχουν περίθαλψη και καμία πρόσβαση στους δωρεάν εμβολιασμούς, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην Υγεία και την οικονομία της κοινωνίας.
Τώρα δεν υπάρχει άλλοθι. Οι ευρωβουλευτές ξέρουν. Δεν θέλουμε άλλα λόγια. Περιμένουμε δράση, για να στηρίξουμε την πρόσβαση στην δωρεάν Υγεία της εγκύου γυναίκας και του παιδιού στην χώρα μας, αυταπόδεικτο και αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα.

.. Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πύλες του το Χριστουγεννιάτικο παζάρι των Γιατρών του Κόσμου στη πύλη Σαμπιονάρα στα Χανιά. Θα διαρκέσει έως 8 Δεκεμβρίου και θα έχετε άφθονο χρόνο να αφιερώσετε σε αγορές χειροποίητων κατασκευών για να στολίσετε το σπίτι σας αλλά και για να δωρίσετε στους φίλους σας..
Σας περιμένουμε..

Τα στατιστικά ιατρείου από  18/11/2013 εως 22/11/2013

ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΓ.ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ    1
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    1
ΑΛΒΑΝΙΑ    4
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    12
ΕΛΛΑΔΑ    20
ΙΤΑΛΙΑ    1
ΜΑΡΟΚΟ    7
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    1
ΝΙΓΗΡΙΑ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    4
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    3
ΣΥΝΟΛΟ    55

Τα στατιστικά του πολυιατρείου από  25/11/2013 εως 29/11/2013
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΓ.ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ    1
ΑΛΒΑΝΙΑ    8
ΑΛΓΕΡΙΑ    1
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    13
ΓΑΛΛΙΑ    1
ΕΛΛΑΔΑ    30
ΜΑΡΟΚΟ    4
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    1
ΟΥΚΡΑΝΙΑ    1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    1
ΠΟΛΩΝΙΑ    1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    5
ΡΩΣΙΑ    1
ΣΥΝΟΛΟ    69

Επιμέλεια στήλης: Ελευθερια Μουλουδακη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα