Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Μια πανδημία μέσα στην πανδημία

» Η “Στίλβη Χανίων” γράφει για τη βία σε βάρος των γυναικών

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες και καταστροφικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενδεικτικά, θέλουμε να παραθέσουμε κάποια στατιστικά στοιχεία, τα οποία θα μας δώσουν πιο ακριβής εικόνα, για το γιατί πρέπει να δράσουμε τώρα.

Mέσα στους 10 μήνες που έχουμε διανύσει το 2021, η γραμμή καταγγελιών για περιστατικά βίας, έχει δεχθεί 7.809 κλήσεις, εκ των οποίων οι 2.699 είναι από γυναίκες που ανέφεραν ως δράστη τον νυν ή πρώην σύζυγό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το 35% των γυναικών παγκοσμίως έχει υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία, ενώ κάθε μέρα στον κόσμο, 137 γυναίκες σκοτώνονται από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Στην υπο-Σαχάρια Αφρική, μία στις τρεις ανήλικες γυναίκες εξαναγκάζεται σε γάμο πριν από τα 18, ενώ 15 εκατομμύρια έφηβα κορίτσια στον κόσμο έχουν βιώσει εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή. Στην Ελλάδα, το 2018 περισσότερες από 2.000 γυναίκες υπέστησαν τη βία κάθε μορφής εντός της οικογένειάς τους και άλλες 1.000 το πρώτο εξάμηνο του 2019. Καταλήγοντας, έτσι, να έχουμε έναν τραγικό φετινό απολογισμό, μετρώντας 13 γυναικοκτονίες, εντός των 11 μηνών του 2021.

Στις μέρες μας, ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία, που μέσα από τις σεξιστικές και συντηρητικές αντιλήψεις της, συντηρεί ‘άρρωστες’ πρακτικές και απόψεις. Ο φετινός τραγικός απολογισμός -που αγγίζει τα νούμερα του 2018- μας συγκλονίζει, αφυπνίζοντάς μας. Η κοινωνία, φαίνεται τώρα να είναι σε εγρήγορση, καταθέτοντας νέα νομοσχέδια για το τι θα προβλέπει ο ποινικός κώδικας σε περιπτώσεις γυναικοκτονίας και βιασμό ανηλίκων. Θα έπρεπε όμως να κοιτάξουμε πρώτα, την πρόληψη που συντελεί εντατικά στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Το ανύπαρκτο τείχος προστασίας από την κοινωνία, μας κάνει να αναρωτιόμαστε, μήπως τελικά δεν είναι ‘αρκετή’ η ίδια η κοινωνία για να προστατέψει τις γυναίκες; Εάν υπομένεις κακοποιητική συμπεριφορά, σε ρωτάνε «γιατί δεν φεύγεις απλά;», εάν φύγεις, λένε «γιατί δεν έκανες ασφαλιστικά μέτρα – δεν κατήγγειλες;», και εάν τελικά τα κάνεις όλα αυτά, καταλήγουν να σου πουν ότι δεν είναι αρκετά.. γιατί θεωρείται πιο εύκολο να μάθουν οι γυναίκες όλα τα μέτρα που μπορούν να πάρουν από το, μάλλον όχι απλό, σεβασμός στην ανθρώπινη οντότητα. Ο γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουντάρες, τόνισε « Ο βίαιος μισογυνισμός έχει ανθίσει στη σκιά της πανδημίας, και η έμφυλη βία είναι μια παράλληλη και εξίσου φρικώδης πανδημία», που απειλεί τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό.

Το κράτος οφείλει να νομοθετήσει ρυθμίσεις εναντίον αθέμιτων συμπεριφορών, να δρομολογήσει προγράμματα εκπαίδευσης με επίκεντρο το σεβασμό προσωπικότητας των γυναικών, να υλοποιήσει μέτρα εξίσωσης στον εργασιακό, οικογενειακό και δημόσιο βίο. Τα ΜΜΕ, οφείλουν να αλλάξουν ριζικά ρότα στην ισότητα φύλων, παύοντας να εμπορεύονται το δράμα των γυναικών, ως αναλώσιμο θέαμα. Καλούμαστε να αλλάξουμε στάση απέναντι σε στερεοτυπικές αντιλήψεις που διαιωνίζουν προβλήματα μεταξύ φύλων και διχάζουν την κοινωνία σε εγκλήματα, όπως αυτά της ενδοοικογενειακής βίας και των γυναικοκτονιών.

Πάντα ήταν πολλές οι γυναικοκτονίες, απλώς δεν ήταν θέμα που ενδιέφερε τα ΜΜΕ. Αυτό που σίγουρα συνέβη είναι ότι μέσα σε 6 μήνες, μάθαμε για 10 γυναικοκτονίες, ίσως επειδή μετά την υπόθεση των Γλυκών Νερών τα ΜΜΕ έχουν αρχίσει να δίνουν έμφαση στη δημοσιοποίησή τους. Βιώνουμε μια ανθρωπιστική κρίση και είναι επείγον να συνειδητοποιήσουμε, ότι αν δεν κάνουμε στροφή, θα οδηγηθούμε σε έναν αδιέξοδο που δεν θα έχει επιστροφή.

Θεωρήσαμε όχι καθήκον μας, αλλά υποχρέωσή μας, να είμαστε ενεργές πάνω σε ένα θέμα το οποίο όχι απλά μας αφορά αλλά μας ευαισθητοποιεί και μας κινητοποιεί. Θέλουμε να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία που θα παρέχει ίσα δικαιώματα στη ζωή και στο παιχνίδι.

Εκφράζουμε ανοιχτά τη θέση μας, ότι είμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα και κοπέλα που δεν βρίσκει ένα χέρι απλωμένο να την βοηθήσει, στις πιο ευάλωτες στιγμές της. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε και μέσα από το παιχνίδι μας, ότι όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής κατάστασης ή θρησκευτικών πεποιθήσεων μπορούν να συμμετέχουν.

Και αυτό που ισχύει στο παιχνίδι, ισχύει και στους ‘κανόνες’ της ζωής, καμία να μην νιώσει αδύναμη και ότι δεν μπορεί να αντιδράσει είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κοινωνικής κατάστασης.

ΣΤΙΛΒΗ ΧΑΝΙΩΝ,
Ποδόσφαιρο Γυναικών Νοέμβρης 2021


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Σύλληψη 37χρονου για ενδοοικογενειακή βία στην Κίσσαμο

Στην σύλληψη ενός 37χρονου άντρα για ενδοοικογενειακή βία προχώρησαν αστυνομικοί της Κισσάμου το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 25χρονη έγκυος σύζυγος του συλληφθέντα...

Το Ι.Χ. κατέληξε… στον τοίχο!

Πάνω σε εξωτερικό τοιχείο κατοικίας στην οδό Νικηφόρου Φωκά στο Κουμ Καπί έπεσε ΙΧ αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες της Κυριακής λίγο πριν τις 6. Από...

Αυξημένη επισκεψιμότητα στην ενδοχώρα των Χανίων

» Τονωτική ένεση για την οικονομία της υπαίθρου “Ζωή” στην ενδοχώρα δίνουν χιλιάδες Ελληνες αλλά και ξένοι επισκέπτες που κατακλύζουν τα χωριά του νομού Χανίων....

Εκκλησίες, μοναστήρια και εξωκλήσια αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου στα Χανιά

Ο Αύγουστος είναι ο τελευταίος μήνας του Καλοκαιριού και αφιερώνεται στην Παναγία με τις δέουσες δοξασίες ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Σε...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα