Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Μια μικρή… βίβλος του Αποκόρωνα

“Ο ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ”

Λέγεται ότι ένα ταξίδι ισούται με την ανάγνωση πολλών βιβλίων. Κι όμως υπάρχει ένα βιβλίο, η ανάγνωση του οποίου ισούται με πολλά ταξίδια. Πρόκειται για το βιβλίο του κ. Ιωάννη Λεντάρη “Ο Αποκόρωνας και οι άνθρωποί του”. Ένα ταξίδι από άκρη σε άκρη στον Αποκόρωνα. Στους ανθρώπους του, στην ιστορία του, στις παραδόσεις του, στα τοπία του. Ο χαρακτηρισμός “βίβλος”, αν και μπορεί να ακούγεται υπερβολικός, νομίζω ότι αποδίδεται επάξια διότι ο συγγραφέας δεν καταγράφει απλώς πληροφορίες εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος, αλλά εκτελεί το ιερό καθήκον της διάσωσης και διάδοσης της ιστορίας και του πολιτισμού ενός τόπου.

Πιο συγκεκριμένα μέσα από τις σελίδες αυτού του εντυπωσιακού σε όγκο πληροφοριών δίτομου έργου, χιλίων περίπου σελίδων, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον Αποκόρωνα της φυσικής ομορφιάς και της περιβαλλοντικής ποικιλομορφίας, μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Τον Αποκόρωνα της ιστορίας, των ηρώων και των αγώνων, με αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα, γνωστά ή λιγότερα γνωστά. Ήρωες κι ηρωικές μάχες καταγράφονται ανά χωριό δίνοντας συνολικά μια συνοπτική ιστορία του τόπου. Τον Αποκόρωνα του πολιτισμού και της παράδοσης, μέσα από τις αναφορές σε ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων, της μουσικής και της εν γένει καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τον Αποκόρωνα του ήθους, μέσα από τις λαογραφικές αναφορές σε ήθη, έθιμα, παραδόσεις, παραδοσιακά επαγγέλματα και τις ιστορίες των ανθρώπων που έζησαν και ζουν σ’ αυτόν τον τόπο και δημιούργησαν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Τον Αποκόρωνα της ευλάβειας και της τιμής μέσα από την καταγραφή των εκκλησιών, των μοναστηριών και των ιστορικών μνημείων του. Όμως, θα γνωρίσει και τον Αποκόρωνα του παρόντος και του μέλλοντος, με αναφορές στους σύγχρονους ανθρώπους του που με τη δικιά τους συμβολή και τα δικά τους έργα διατηρούν τον Αποκόρωνα του παρελθόντος και οικοδομούν αυτόν του μέλλοντος.

Έχοντας μπροστά μας όλο αυτό το υλικό πραγματικά μένουμε άναυδοι για το επίτευγμα του κ. Λεντάρη. Όλος ο Αποκόρωνας μέσα σε δύο τόμους! Από αυτήν την άποψη θα πρέπει να δικαιολογηθούν τυχόν παραλείψεις ή παραδρομές στα περιεχόμενά του διότι είναι σχεδόν αδύνατον να αποφευχθούν όταν έχεις να διαχειριστείς έναν τέτοιο όγκο πληροφοριών.

Στον γνωστό για την πολιτιστική, κοινωνική και συγγραφική προσφορά του, κ. Ιωάννη Λεντάρη, για άλλη μια φορά ο Αποκόρωνας χρωστά ευγνωμοσύνη. Ο κ. Λεντάρης όχι μόνο κατέφερε να συλλέξει και να οργανώσει όλο αυτό το υλικό, αλλά κυρίως κατάφερε να ολοκληρώσει το πόνημά του παρά το τραγικό συμβάν της απώλειας του πολυαγαπημένου του τέκνου, Γεωργίου Λεντάρη, έτερου συγγραφέα του έργου. Για όλο τον χρόνο που αφιέρωσε, τον κόπο που κατέβαλε, τη θλίψη που κατέπνιξε ο κ. Λεντάρης προκειμένου να ολοκληρωθεί το βιβλίο του δικαίως μπορεί να θεωρηθεί ως ένα έργο ζωής.

Πολλά συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν και σε όσους στήριξαν τη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Στην Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής και στον Πρόεδρό της κ. Γιάννη Τερεζάκη που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την προσπάθεια του κ. Λεντάρη και υποστήριξε την έκδοση του βιβλίου. Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν και σε όσους συνεργάστηκαν στη συγκέντρωση και καταγραφή του υλικού, οι οποίοι αναφέρονται ως «πενταμελής ομάδα συνεργασίας»: στον κ. Γεώργιο Γιακουμινάκη, στην κα Μάρω Ζαχαριουδάκη, στον κ. Σταύρο Ζερβουδάκη, στον κ. Γιάννη Τσακιράκη και στον κ. Γαβρίλη Φλαμετάκη, η συνδρομή των οποίων συνέβαλε καταλυτικά στην ολοκλήρωσή του έργου. Τέλος, θέλω να αναφερθώ σε όσους χαιρετίζουν ή προλογίζουν την έκδοση αυτή, διότι ως εξέχουσες προσωπικότητες του Αποκόρωνα όλοι, αποδεικνύουν την αξία και τη σημασία του βιβλίου αυτού. Πρόκειται για τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, για τον Γενικό Δ/ντη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκο Παπαδάκη, για τον Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη, για τον πρώην Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Γρηγόρη Μαρκάκη και για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής κ. Γιάννη Τερεζάκη.

Κλείνοντας την αναφορά μου στο βιβλίο του κ. Λεντάρη δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην εκδήλωση της παρουσίασής του στις 8 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου. Όσοι είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε σ’ αυτή την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής και ο Δήμος Αποκορώνου και συντόνιζε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φρεδιανών κ. Μανόλης Μακριδάκης, ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη σε βάθος παρουσίαση του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού κ. Γιάννη Κριαράκη, όχι μόνο για το συγκεκριμένο έργο του κ. Λεντάρη, αλλά για την εν συνόλω πολυετή και πολυσχιδή προσφορά του.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα