Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Μια μάλλον δύσκολη χρονιά για την ελαιοκαλλιέργεια …

Οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες του Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και η έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων την ίδια περίοδο επηρέασε αρνητικά την ομοιόμορφη ανάπτυξη των ταξιανθιών, την ανθοφορία και την καρπόδεση.

Στα δέντρα που άνθησαν πρώιμα η καρπόδεση ήταν πολύ καλή, αφού επεκράτησαν ευνοϊκές συνθήκες. Αντίθετα στα δέντρα που η άνθηση ήταν καθυστερημένη η γονιμοποίηση δεν ήταν καλή με αποτέλεσμα να υπάρχει σχοινοκαρπία ή πτώση των ανθέων. Η κατάσταση αυτή σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο ασυνήθιστα υψηλός πληθυσμός δάκων αυτή την περίοδο, που αν δεν δοθεί η απαιτούμενη προσοχή μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην ποσότητα όσο και την ποιότητα του ελαιολάδου.

Δυστυχώς και φέτος άρχισαν οι δολωματικοί ψεκασμοί χωρίς να επιβλέπονται από τους τομεάρχες γεωπόνους. Αν τους ‘βγήκε’ πέρυσι, δεν είναι ο κανόνας!

Τέλος, από τα στοιχεία των βροχοπτώσεων μάλλον έχουμε ένα ‘σχεδόν ξηρό’ έτος και δεν θα υπάρχει επάρκεια νερού για την άρδευση σε πολλές περιοχές.

Συνεπώς η εφαρμογή της ελλειμματικής άρδευσης είναι επιβεβλημένη από τα μέσα Ιουνίου για να αποφευχθούν εντάσεις μεταξύ των χρηστών του νερού την περίοδο αιχμής της ζήτησης.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες