Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Μια λαμπάδα για τη γιαγιά…

Συγκινητικές είναι οι εθελοντικές δράσεις που γίνονται στην περιοχή μας αυτές τις μέρες. Το μήνυμα των ημερών είναι «Να θυμηθούμε τους δικούς μας ανθρώπους κι αυτούς που δεν έχουν δικούς».
Aναφέρομαι στον παππού και τη γιαγιά που μένουν μόνοι τους στην πόλη ή στα χωριά μας. Μια λαμπάδα είναι ίσως το καλύτερο δώρο-ενθύμιο των ημερών. Μια λαμπάδα φτιαγμένη από τα εγγόνια -που έμαθαν να τη φτιάχνουν στο σχολείο τους- θα βρει θέση περίοπτη. Κι αν πάνε στην Ανάσταση θα την επιδεικνύουν με καμάρι.
Η λαμπάδα ας είναι η αφορμή να σμίξουμε οικογενειακά την Εβδομάδα των Παθών, να επισκεφθούν τα εγγόνια παππούδες και γιαγιάδες. Χωρίς τη βιασύνη και το άγχος της καθημερινότητας.
Μια λαμπάδα γίνεται σύμβολο συντροφικότητας.

Συνδετικός κρίκος
Η γιαγιά λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παλιό και το υπέρ-σύγχρονο. Μια γιαγιά που έχει διαβεί μύρια δύσκολα μονοπάτια είναι σοφή. Εχει να χαρίσει γνώση άγραφη, εμπειρίες ζωής και νουθεσίες. Κι ας μην έχει προικιά και χρήματα να φιλέψει τα εγγόνια της. Η περιούσια της, η άυλη, είναι πολύτιμη.
Μια συμβουλή για τις σχέσεις μας, μια παραδοσιακή συνταγή, μια πληροφορία για το νοικοκυριό μιας στις τόσες αρκεί για να πεις:
«Αχ αυτή η γιαγιά! Ο,τι συμβουλή και να μας δώσει πάντα πολύτιμη θα είναι».
Η γιαγιά συνδέει αρμονικά τις παραδοσιακές αντιλήψεις της για την οικογένεια με τις τωρινές ανάγκες. Η γιαγιά όσο ζει είναι ο θεματοφύλακας της παράδοσης και της μνήμης του παρελθόντος. Είναι και κάτι άλλο. Είναι ο συνεκτικός κρίκος, ο πιο ανθεκτικός ίσως, της σημερινής Ελληνικής οικογένειας.

Μια ιστορία την ημέρα
Οταν επισκεφθείτε τον παππού και τη γιαγιά τις μέρες του Πάσχα ζητήστε να σας πουν ένα περιστατικό από τη ζωή τους. Ο,τι και να σας αφηγηθούν θα μείνει αλησμόνητο. Για πολλούς λόγους. Καταρχάς είναι η ιδιαιτερότητα των ημερών που συνοδεύεται από εικόνες έντονες, διακόσμηση, ήχους και μια πανδαισία μυρωδιών. Μετά είναι η διαφορετικότητα της εποχής. Κάθε πληροφορία για τα Χανιά περασμένων δεκαετιών φαντάζει προϊστορική. Τέτοιες μέρες ήταν είδηση ότι ένας ποδηλάτης χτύπησε ένα παιδί με μια λαμαρίνα κουλούρια στην Ελ. Βενιζέλου. Τότε, μεγάλη είδηση ήταν όταν διαδηλωτές υπέρ της ΕΟΚΑ βάλανε φωτιά στη “χωράφα” διαμαρτυρόμενοι έξω από το Αγγλικό Προξενείο στου Μπόλαρη.
Τέτοια μικρά επεισόδια δίνουν μία γεύση των γεγονότων μεταπολεμικών δεκαετιών. Ψήγματα ιστορικής γνώσης ίσως να κεντρίσουν την επιθυμία στα εγγόνια μας να μάθουν περισσότερα για την κοινωνία μας. Και το σπουδαιότερο να αντιληφθούν τα άλματα προόδου, την ιστορική συνέχεια και το αύριο.

Ανήκω σημαίνει υπάρχω  
Κάθε άτομο της 3ης ή της 4ης ηλικίας έχει ανάγκη να ανήκει, δηλαδή να αισθάνεται ότι είναι μέλος κοινωνικών ομάδων.
Οικογένεια, παρέες, ΚΑΠΗ, σύλλογοι, ενορίες είναι τα δίκτυα που προσφέρουν αυτή την κάλυψη στα αστικά κέντρα.
Φανταστείτε όμως γειτονιές, χωριά και περιοχές όπου αυτά τα δίκτυα είναι ανύπαρκτα. Εδώ στον Νομό μας. Γιαγιάδες και παππούδες ιδιαίτερα αν έχουν μείνει μόνοι χωρίς το ταίρι τους, ζουν ζωή απομόνωσης.
Παρατηρούσα, προ ημερών, ένα 80χρόνο σε κωμόπολη του Νομού να βαδίζει με αργό βήμα. Πού πήγαινε; Προς το μοναδικό σημείο επαφής του με την τοπική κοινωνία. Το καφενείο.
«Να σε κεράσω μια ρακή», προσφέρεται ο συνονόματός μου.
«Ευχαριστώ δεν πίνω, αλλά θα κάτσω λίγο», απαντώ.
Χαρά μεγάλη, λάμψανε τα αδύναμα μάτια του. Ενοιωσα σφίξιμο. Πόσοι είναι σαν το μπάρμπα Κυριάκο γύρω μας; Εκατοντάδες, χιλιάδες ίσως.
«Λες να αντιμετωπίσω την ίδια μοναξιά;».
Οι σκέψεις αυτές, ερινύες των ημερών.

Περίσσευμα αγάπης
«Του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί μου». Ολα τα άτομα 3ης και  4ης ηλικίας έχουν ελεύθερο χρόνο και μεγάλα αποθέματα αγάπης. Αυτά τα περισσεύματα είναι διαθέσιμα χωρίς υστεροβουλία, άτοκα.
Αν δώσουμε την ευκαιρία στα εγγόνια να έχουν επαφή με τη γιαγιά και τον παππού, θα δρέψουν άδολη αγάπη. Θα μάθουν τον σεβασμό για τους ανθρώπους  μεγαλύτερης ηλικίας, θα ευαισθητοποιηθούν και για τους συνανθρώπους μας και για την υγεία μας.
Κάθε γιαγιά αγαπάει και στηρίζει τα όνειρά των εγγονών της. Αγωνιά, τα σκέφτεται συνεχώς και θέλει να μαθαίνει το παραμικρό νέο τους. Το Πάσχα είναι ευκαιρία μοναδική για εκδηλώσεις ανταλλαγής αγάπης και αναμνήσεων.

Προτάσεις για εγγόνια
LAMPADA• Γιαγιάδες και παππούδες επιζητούν την παρουσία σας αυτές τις μέρες.
• Ενα συμβολικό δώρο φτιαγμένο από τα χέρια των εγγονών είναι ανεκτίμητο.
• Σήμερα δημιουργήστε τις δικές σας μοναδικές λαμπάδες με ό,τι υλικά και χρώματα έχετε. Κι ας μην έχετε ταλέντο. Η φαντασία κι η αγάπη σας είναι αρκετά για τον παππού και τη γιαγιά.
• Η λαμπάδα σας θα διώξει κάθε πίκρα, θα σβήσει προσωρινά κάθε πόνο και θα φωτίσει τα πρόσωπα τους.
• Μείνετε μαζί τους για συντροφιά, για μια μικρή βοήθεια, για μικρή κουβέντα. Να είστε βέβαιοι ότι θα το θυμούνται για καιρό.
Πτυχ.Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Master Εκπαίδευσης στην Δια Βίου Μάθηση,  συγγραφέας “Μαθαίνω εύκολα”, “Θυμάμαι εύκολα” “Μελετώ αποτελεσματικά”.
• Επικοινωνία  polygnosi@otenet.gr   facebook polygnosi


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα