Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Μια “υπερτροφή” στην Κρήτη

Οι παλιότεροι θυμούντια τα φραγκόσυκα (παπουτσόσυκα) κι έχουν να διηγηθούν πολλές ιστορίες με τις… τσίτες τους. Παράλληλα όμως, μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τη θρεπτική τους αξία και τη γεύση τους.
Το συγκεκριμένο φρούτο, το συναντούσαμε παλιότερα σχεδόν παντού στην ύπαιθρο της Κρήτης. Σήμερα, η θρεπτική του αξία αναγνωρίζεται από τους επιστήμονες. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, τα φραγκόσυκα μειώνουν και την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης. Και ενώ είναι πολύ θρεπτικά, είναι φτωχά σε θερμίδες.
Αποτελέσματα μελετών δείχνουν, ακόμη, ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς και ότι μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης.
Νεότερες επιστημονικές αναφορές, συνδέουν τη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το αλτσχάιμερ και το πάρκινσον, με στοιχεία που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο.
Οπως διαβάζουμε, στην Ελλάδα απαντάται ημιαυτοφυής και πολλές φορές αυτοφυής. Φυτρώνει στα βράχια και στις πλαγιές. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε, γιατί το συγκεκριμένο φρούτο δεν αξιοποιείται από τους παραγωγούς και γιατί δεν προωθείται η καλλιέργειά τους από τους αρμόδιους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα