Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Μια ακόμα ρημαγμένη χώρα

Με είπανε συμψηφιστή.
Για φαντάσου!
Κάποτε -ακόμα χειρότερα-
μ’ είχαν χαρακτηρίσει… «συνοδοιπόρο»!!

EDGAR ALLAN POE

Κύριε Διευθυντά,

Με είπανε… «ισαποστάκια»! Μα, και να θέλω να κρατήσω ίσες αποστάσεις στη συγκεκριμένη συγκυρία, δεν μπορώ, θα χρειαστεί να… μακρύνει πολύ το ένα μου χέρι: Δρέσδη, Χιροσίμα, Ναγκασάκι, Κορέα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Χούντες εδώ κι αλλού, ο καλός ο μύλος τ’ αλέθει όλα! Βγάζω λοιπόν το καπέλο στον πρώτο σφαγέα των λαών, τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και του χαρίζω την πρωτοκαθεδρία και το χρυσό.

Κατά πόδα κι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός, ήδη από την εποχή της μετασταλινικής ΕΣΣΔ, έχουμε: Τσεχοσλοβακία, Αφγανιστάν, Τσετσενία, Οσετία, Γεωργία και τώρα, μια ακόμα ρημαγμένη χώρα η Ουκρανία στο έλεος του πολέμου και του ρωσοΝΑΤΟϊκού ανταγωνισμού.

Άντε λοιπόν να δώσω το αργυρό κύπελλο στους Ρώσους ιμπεριαλιστές και στον πρόεδρο Πούτιν, που αποδεικνύεται καλός μαθητής των Αμερικανών διδασκάλων· αν και με μικρότερη εμπειρία, όμως τρώγοντας έρχεται η όρεξη και αποκτιέται η πείρα.

Άλλωστε, το νεαρό φίδι πολλές φορές είναι πιο επικίνδυνο, αν όχι στο παρόν αλλά εν δυνάμει.

Άρα λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις, ούτε βέβαια να διαλέξουμε ποιος ιμπεριαλιστής είναι πιο επικίνδυνος ή ποιος έχει λιγότερο… άδικο.

Κι επειδή ιμπεριαλιστικά κέντρα δεν είναι μόνο ΗΠΑ και Ρωσία αλλά και Ε.Ε. και Κίνα και έπεται συνέχεια με μερικά καινούρια φρούτα, το συμφέρον των λαών δεν είναι να διαλέξουνε τον ένα ή τον άλλον ή τον παράλλον προστάτη.

Το συμφέρον τους είναι η ανάπτυξη πανεργατικού, παλλαϊκού νεολαιίστικου αντιπολεμικού μαχόμενου κινήματος.

Όσο για τη χώρα μας που έχει καταστεί «προκεχωρημένο φυλάκιο» του ΝΑΤΟ, που τάχα μου επέλεξε τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, η σωστή πλευρά είναι ο αγώνας για ειρήνη, ψωμί, δουλειά και δημοκρατικά δικαιώματα που μας τα κλέβουν ολοένα.

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Νικηφορίδης και τόσοι άλλοι, δεν δώσανε τη ζωή τους για να γίνει η χώρα μας ορμητήριο σφαγής. Οι «προστάτες» μας, δεν μας προστάτεψαν το ‘22 όταν πολεμήσαμε στον Α’ Παγκόσμιο, και στις εκστρατείες του Βενιζέλου για τα συμφέροντά τους.

Δεν μας προστατέψανε όταν ματοβάψανε την Κύπρο απ’ αφορμή τ’ αμερικανοκίνητα αιματηρά πειράματα των δικών τους πρακτόρων, της ελληνικής και της κυπριακής χούντας ¹.

Και είναι απολύτως βέβαιο πως δεν θα μας προστατέψουν όταν, ο μη γένοιτο, βρεθούμε, καθόλου παράξενο, στο μάτι του κυκλώνα ². Παρόλο που οι κυβερνώντες μας έχουνε δώσει γην και ύδωρ, λιμάνια και στεριές στην… «σωστή πλευρά της ιστορίας»!

Αυτό που χρειάζεται, είναι ένα δυναμικό μαζικό αντιπολεμικό κίνημα· θα σταματήσει τον πόλεμο τώρα; Δεν το ξέρω. Και δεν έχει να κάνει μόνο με τον δικό μας λαό. Είναι όμως αυτό που χρειάζεται, γιατί το μέλλον προβλέπεται με πολλή ξηρασία…

Γρηγόρης Νιόλης

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Να μη μιλήσω για το ρόλο των Άγγλων και των Αμερικάνων στη χώρα μας κι απέναντι στους μαχητές της Λευτεριάς και της Δημοκρατίας (‘44-’49), τους «ήρωες που πολεμούν σαν Έλληνες» (Τσώρτσιλ).

2. Έτσι καθώς η αστική μας τάξη, ως ο πιο καλός και πρόθυμος υπηρέτης των ΝΑΤΟϊκών αφεντικών, σαν να μη φτάναν οι Βάσεις και τα λιμάνια, στέλνει όπλα, κάνει, δείχνει!! εμπλέκοντας τη χώρα επικίνδυνα στα δίχτυα του πολέμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία όλοι περίπου το ίδιο άχρηστοι για σας. Μα αφού δεν μένει, στην ουσία, κάτι άλλο, σε τι πιστεύετε εσείς; Εννοώ όχι ανέξοδες θεωρίες, σε τι πραγματικό πιστεύετε, ή τουλάχιστον τι θεωρείτε ως το μη χείρον βέλτιστον;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα