30.2 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Μέτωπο για την Παιδεία

Με συμμετοχή που ξεπερνά το 95% συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά. Μάλιστα, στο πλευρό των εκπαιδευτικών συντάσσονται με ψηφίσματά τους Σύλλογοι Γονέων, αλλά και μαθητές, που συγκροτούν ενιαίο μέτωπο για την Παιδεία. Και χθες τα περισσότερα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑ.Λ. δεν λειτούργησαν, ενώ από σήμερα στον “χορό” των κινητοποιήσεων μπαίνει και ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
«Συνεχίζουμε έχοντας τη στήριξη των μαθητών και των γονέων. Θέλουμε να έχουμε δίπλα μας το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γιατί τα αιτήματά μας για δημόσια Παιδεία, σταθερή και μόνιμη εργασία, πραγματική Δημοκρατία αγγίζουν όλη την κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Γιάννης Τσαμαντάκης.
Σήμερα οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις 10.30 το πρωί, ενώ αργά το βράδυ θα αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την κατάληψη των γραφείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.  Στο Ηράκλειο, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ, η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι περίπου στο 93%.

2ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου ΓΕ.Λ. Χανίων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 5.30 μ.μ., με θέμα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τις αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την επίδρασή τους στην καθημερινότητα των παιδιών και τα οικονομικά των γονέων, τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης των μαθητών, τα κενά των καθηγητών, τις νέες εξετάσεις στην Α’ Λυκείου και γενικά το επίπεδο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
3ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γενικού Λυκείου Χανίων «δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις των καθηγητών του Λυκείου μας και γενικότερα στον αγώνα όλων των εκπαιδευτικών για τις δυσμενείς μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης εις βάρος της Παιδείας».
Στο μεταξύ, οι καθηγητές του 3ου Γενικού Λυκείου Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση – συζήτηση με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου, με θέμα το “Νέο Λύκειο” και τις νέες συνθήκες που αυτό διαμορφώνει.
Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, Αποκορώνου 166 (όπισθεν 3ου Γενικού Λυκείου).
ΛΥΚΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ
Σε ψήφισμά τους διδάσκοντες, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και μαθητές του Λυκείου Σούδας τονίζουν ότι θεωρούν υποχρέωσή τους γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές να ενώσουμε τις φωνές μας και να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης». Εξηγούν ότι αντιδρούν γιατί:
• Την τελευταία διετία έκλεισαν συνολικά 2.500 σχολεία.
• Καταργήθηκαν 52 ειδικότητες στη δημόσια Τεχνική Εκπαίδευση και οδηγήθηκαν φέτος 20.000 μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση.
• Φέτος θα εργάζονται 16.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 30.000 λιγότεροι από το 2010, με αποτέλεσμα να γίνεται μάθημα με 27 μαθητές ανά τμήμα.
• Συνεχίζεται η διάλυση των ειδικών, των μουσικών σχολείων, της παράλληλης στήριξης, αλλά και της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης.
• Με τον νέο νόμο εισάγεται ένας εξεταστικός μαραθώνιος στα Λύκεια, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά (και ιδιαίτερα της επαρχίας) να αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν, εάν οι γονείς τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των φροντιστηρίων.
• Τα μνημόνια οδήγησαν τις δαπάνες για την Παιδεία (οι οποίες ήταν οι χαμηλότερες στην Ευρώπη) σε πτώση 33% από το 2009 στο 2013, ενώ δεσμεύουν όσους υπογράφουν τα μνημόνια για μείωση 47% των δαπανών μέχρι το 2016.
2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις αποφάσισε μετά από προχθεσινή Συνέλευση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την ενημέρωση από εκπαιδευτικούς του σχολείου., ακολούθησε συζήτηση, κατά την οποία προέκυψαν, μεταξύ άλλων, οι εξής διαπιστώσεις:
• Η προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο προχώρησε στις αλλαγές αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα σπουδών στο Γυμνάσιο άλλαξε δύο φορές μέσα στον Αύγουστο. Στην Α’ τάξη προστέθηκε το μάθημα της Φυσικής χωρίς να υπάρχει βιβλίο και χωρίς να έχει οριστεί η ύλη που πρέπει να διδαχθεί. Επίσης προστέθηκε μια ώρα project, χωρίς οδηγίες για το πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί. Η δε ενισχυτική διδασκαλία γίνεται ανά ομάδα σχολείων και όχι ανά σχολείο, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε στη μετακίνηση των παιδιών μας προς το κέντρο ενισχυτικής που είναι το 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου.
• Οι αλλαγές αυτές μετατρέπουν τα Λύκεια σε εξεταστικά κέντρα με Πανελλαδικές Εξετάσεις σε κάθε τάξη και τα καθιστούν κέντρα ανταγωνισμού για το ποιος θα εισαχθεί τελικά στα Πανεπιστήμια.
• Η επαγγελματική εκπαίδευση υπονομεύεται με την κατάργηση ολόκληρων τομέων και ειδικοτήτων και μάλιστα αυτών που επέλεγαν περισσότερο οι απόφοιτοι του Γυμνασίου (Υγείας – Πρόνοιας – Κομμωτικής – Αισθητικής – Γραφίστικης).
Στη συνέχεια σημειώνουν ότι συμπαρατάσσονται «με τους εκπαιδευτικούς στον δίκαιο αγώνα τους» και βοηθούν «στη δημιουργία ενός κοινού μετώπου αποφασίζοντας:
α) Να συμμετάσχει ο Σύλλογός  στη συγκέντρωση στην Αγορά που θα γίνει στις 18/9, Τετάρτη, με ώρα εκκίνησης από το σχολείο 10 π.μ., β) Να συγκεντρώσει υπογραφές σε κείμενο αντίδρασης – διαμαρτυρίας, το οποίο θα συνταχθεί στην επόμενη Συνέλευση.
γ) Να προτείνει στους Συλλόγους όμορων σχολείων, αλλά και άλλων στην πόλη, τον συμβολικό αποκλεισμό των σχολείων από τους γονείς την Παρασκευή 20/9.
δ) Να καλέσει τους Συλλόγους Γονέων και Εκπαιδευτικών για κοινές δράσεις κ.λπ.
ε) Να πραγματοποιηθεί Συνέλευση του Συλλόγου την Παρασκευή 20/9 ή τη Δευτέρα 23/9, στην οποία θα συζητηθούν οι επόμενες δράσεις».
ΓΕ.Λ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Τη συμπαράταξή τους με τον αγώνα των καθηγητών για δημόσια και δωρεάν Παιδεία εκφράζουν με ψήφισμά τους οι γονείς του ΓΕ.Λ. Ελ. Βενιζέλου που παρευρέθηκαν μετά από κάλεσμα των καθηγητών του σχολείου.
Σε ψήφισμά τους οι γονείς επικαλούνται:
• Την ολοκληρωτική έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης στα προγράμματα σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για το “Νέο Λύκειο”.
• Τη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε εξεταστικό κέντρο.
• Την πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου.
• Τον κίνδυνο για την κατάργηση της δωρεάν παιδείας.
• Την απαξίωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης μέσω της κατάργησης τομέων με μεγάλη ζήτηση από τους μαθητές και τις συνακόλουθες απολύσεις καθηγητών με οργανικές θέσεις.
• Τις ελλείψεις σε καθηγητές.
ΕΠΑ.Λ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου με ομόφωνη απόφασή του δηλώνει τη συμπαράστασή του «στον αγώνα που ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικοί, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει τους τελευταίους μήνες στο σχολείο» και τα οποία, όπως εξηγεί, είναι:
• Κατάργηση του τομέα Υγείας και Πρόνοιας και διαθεσιμότητα 12 καθηγητών.
• Στέρηση της δυνατότητας ολοκλήρωσης των σπουδών για τους μαθητές της Β’ Λυκείου που είχαν επιλέξει τον τομέα αυτό.
• Πρόσληψη ωρομισθίων καθηγητών στη θέση των μόνιμων που είναι σε διαθεσιμότητα για την ολοκλήρωση της Γ’ Λυκείου.
• Μετατροπή του Δημοσίου (δωρεάν) σχολείου σε ψυχρό εξεταστικό κέντρο αξιολόγησης των μαθητών».
Καταλήγοντας τα μέλη του Συλλόγου σημειώνουν ότι «για όλα τα προηγούμενα επιφυλασσόμαστε για κάθε είδους κινητοποιήσεις που αφορούν το μέλλον των παιδιών μας και τη δημόσια δωρεάν Παιδεία».
ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς και στο Κολυμπάρι. Σήμερα, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της Παιδείας στο Σταυροδρόμι Κολυμπαρίου.
ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στο μεταξύ, μαθητές, γονείς και καθηγητές σχημάτισαν χθες μια ανθρώπινη αλυσίδα και “αγκάλιασαν” το σχολικό συγκρότημα στην οδό Σκεπετζή του Ηρακλείου, όπου στεγάζονται το 3ο Γυμνάσιο, το 5ο Γενικό Λύκειο και το 4ο ΕΠΑ.Λ., ζητώντας την προστασία του δημόσιου σχολείου και την πλήρη λειτουργία των ΕΠΑ.Λ.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ
Στο μεταξύ, ο βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα αναφορικά με το κλείσιμο 40 ολοήμερων τμημάτων Νηπιαγωγείων στον Νομό Χανίων.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΑ.Λ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Η καλύτερη οικονομία είναι η σπατάλη για την εκπαίδευση
Με την επισήμανση ότι «η καλύτερη οικονομία για ένα κράτος είναι η σπατάλη για την Παιδεία» οι μαθητές του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας του ΕΠΑ.Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου απευθύνουν ανοιχτή επιστολή προς τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Οι μαθητές σημειώνουν:
«Εμείς οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου θέλουμε να καταγγείλουμε την κατάργηση των ειδικοτήτων των καθηγητών του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας, η οποία έγινε αιφνιδιαστικά μέσα σε μία νύχτα και μας αφήνει κυριολεκτικά ξεκρέμαστους. Θέλουμε να καταγγείλουμε την απόφαση αυτή, η οποία αφήνει τους μαθητές της Γ’ Λυκείου χωρίς καθηγητές. Αποφάσισε το Υπουργείο ότι στη θέση των δικών μας, μόνιμων, καθηγητών που έβγαλε σε διαθεσιμότητα -χωρίς καν να τους αξιολογήσει- θα στείλει ωρομισθίους των 8 ωρών.
Σκεφτήκατε μήπως ότι οι περισσότεροι από αυτούς, αν βρεθούν, δεν έχουν ξαναμπεί σε τάξη και θα κληθούν να κάνουν τα μαθήματα των Πανελλαδικών και τα εργαστηριακά μαθήματα σε εργαστήρια που θα πρέπει να τα συντηρούν, ενώ θα είναι μόνο για 8 ώρες ο καθένας την εβδομάδα χωρίς να μπορούν έτσι, σύμφωνα με τον νόμο, να αναλάβουν υπεύθυνοι εργαστηρίων; Ενα εργαστήριο, πλήρως εξοπλισμένο, δεν μπορεί να κρατηθεί χωρίς υπεύθυνο εργαστηρίου. Εξάλλου, σας θυμίζουμε, εσείς ως Β/βάθμια το γνωρίζετε καλά ότι μόνο στην Γ’ Λυκείου των ειδικοτήτων του Τομέα Υγείας (σύνολο 175 ώρες μαθήματα ειδικότητας έχει αδιάθετες το σχολείο μας) απαιτούνται 22 ωρομίσθιοι των 8 ωρών! Καταλαβαίνετε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με αυτό το πλήθος των ωρομισθίων (άλλος θα μπαίνει για τη θεωρία, άλλος για τα εργαστήρια του ίδιου μαθήματος κ.λπ.). Σας ενημερώνουμε ότι στην Γ’ Λυκείου είναι 44 μαθητές στην ειδικότητα των Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων, 34 στην ειδικότητα των Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων και 34 στην ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών.
Επίσης εμείς οι μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου θέλουμε να καταγγείλουμε αυτά που αναφέρει το Υπουργείο για τη Β’ τάξη των ΕΠΑ.Λ. Σας θυμίζουμε ότι αναφέρει: “Οι μαθητές της Β’ τάξης Ημερήσιου και Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου θα επιλέξουν μεταξύ των τομέων που θα λειτουργήσουν στις σχολικές μονάδες με την έναρξη του σχολικού έτους”. Σε ποιους τομείς; Δεν αναφέρει. Εξάλλου, ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας δεν καταργήθηκε. Καταργήθηκαν, κακώς, οι ειδικότητες των καθηγητών του Τομέα Υγείας (νόμος 4172/2013, άρθρο 82). Απαιτούμε αυτό να το ξεκαθαρίσει το Υπουργείο. Δεν μπορεί να λέει ότι στη Β’ τάξη θα εφαρμοστεί το παλιό σύστημα (και σε όλες τις Β’ τάξεις όλων των τύπων σχολείων), αλλά ο Τομέας Υγείας (παλιό σύστημα) δεν θα υπάρχει στα ΕΠΑ.Λ. Θυμίζουμε ότι όλες οι αλλαγές, όπως είπαν, είναι μόνο για την Α’ Λυκείου. Για ποιον λόγο, λοιπόν, να μην έχουμε στη Β’ Λυκείου Τομέα Υγείας; Αυτήν τη στιγμή στη Β’ τάξη του τομέα Υγεία στο σχολείο μας είμαστε νόμιμα γραμμένοι 55 μαθητές. Ολοι κάναμε την εγγραφή μας τον Ιούνιο, τότε που κανένας δεν ήξερε για τη διαθεσιμότητα και την κατάργηση των ειδικοτήτων. Σας θυμίζουμε ότι αυτές οι εγγραφές σύμφωνα με το Υπουργείο είναι νόμιμες, αφού οι εγγραφές γίνονται μόνο τον Ιούνιο (και σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις τον Σεπτέμβριο) (εγκ. 80942/Γ2/13/6/2013).
Είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε στον Τομέα αυτό, αφού ήρθαμε πριν έναν χρόνο σ’ αυτό το σχολείο γιατί θέλαμε τις ειδικότητες του Τομέα Υγείας. Είναι άλλωστε ο τομέας με τα πιο πολλά παιδιά σε όλα τα ΕΠΑ.Λ. Τέλος, θα θέλαμε να καταγγείλουμε ότι με το νέο σύστημα δεν υπάρχουν καθόλου ειδικότητες που να απευθύνονται σε κορίτσια… Είναι απαράδεκτο!
Για όλα τα παραπάνω, απαιτούμε:
• Να επιστρέψουν οι μόνιμοι καθηγητές του σχολείου μας, 10 στο σύνολό τους, στις οργανικές τους θέσεις.
• Να διευκρινίσετε τι θα γίνει με τη Β’ τάξη για τα παιδιά που νόμιμα έχουν γραφεί στον Τομές Υγείας – Πρόνοιας από τον Ιούνιο.
• Να κρατήσετε τον τομέα Υγείας – Πρόνοιας στη Β’ τάξη (να υπάρξει έστω ένα μεταβατικό στάδιο για φέτος).
Θέλουμε αυτά να τα προωθήστε στο Υπουργείο Παιδείας με την επισήμανση ότι… η καλύτερη οικονομία για ένα κράτος είναι η σπατάλη για την Παιδεία και δεν νομίζουμε ότι πρόκειται για σπατάλη να επιστρέψουν οι μόνιμοι καθηγητές του σχολείου μας και να προσληφθούν αναπληρωτές στα όποια κενά προκύψουν μετά την επιστροφή αυτών στις οργανικές τους θέσεις.
Μουρνιές 16/9/2013
Οι μαθητές του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας του ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου (112 της Γ’ Λυκείου και 55 της Β’)».

ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Συνέλευση δασκάλων
Εκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 7 μ.μ., στο 16ο Δημοτικό Σχολείο, «για να εκτιμηθεί ξανά το πρόγραμμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου εν όψει της νέας Γενικής Συνέλευσης των προέδρων».
Στην ανακοίνωση τονίζεται:
«Εχει εξαιρετική σημασία η παρουσία όλων των συναδέλφων. Για να μπορέσει ο Σύλλογός μας να έχει πρόταση στη Συνέλευση των προέδρων πρέπει η Συνέλευση να έχει καταστατική απαρτία ίση με το 1/5 των εγγεγραμμένων μελών του Συλλόγου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα