Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Μετρήσεις τηλεμετρικών δεδομένων στην Κρήτη πριν τις προσγειώσεις κοσμοναυτών από το διάστημα!

Με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνεργάζεται η Κρήτη καθώς πριν προσγειωθεί η “κάψουλα” που μεταφέρει τους κοσμοναύτες από το διάστημα, πραγματοποιούνται στο νησί μας μετρήσεις τηλεμετρικών δεδομένων από Ρώσους επιστήμονες.

Και αυτό γιατί η Κρήτη βρίσκεται σε γεωστρατηγική θέση σε σχέση με την πορεία του διεθνή διαστημικού σταθμού, ο οποίος πραγματοποιεί 16 περιστροφές γύρω από τη γη κάθε 24ωρο.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο Ρώσος κοσμοναύτης  Αντόν Σκαπλέροφ σήμερα κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κρήτης.

Τον Αντόν Σκαπλέροφ, που συνοδευόταν από την σύζυγο του, τον γιατρό του, τον γυμναστή του, και τον Έλληνα δημοσιογράφο στη Ρωσία Θανάση Αυγερινό, υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης ανακοίνωσε συγκεκριμένα -σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Περιφέρειας- ότι η Κρήτη συνεργάζεται με το διαστημικό πρόγραμμα, και τον διεθνή διαστημικό σταθμό, καθώς όπως εξήγησε όταν προσγειώνεται στη γη η «κάψουλα» που μεταφέρει τους κοσμοναύτες από το διάστημα, προηγούνται μετρήσεις τηλεμετρικών δεδομένων, από επιστήμονες Ρώσους που έρχονται στην Κρήτη για το σκοπό αυτό. Οι επιστήμονες καταγράφουν αυτά τα δεδομένα και τα μεταδίδουν στο Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων στη Μόσχα.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης επέλεξε την Κρήτη, και την Χερσόνησο, για να πραγματοποιήσει το ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του, που υποβάλλονται όλοι οι κοσμοναύτες όταν επιστρέφουν στη γη μετά από πολύμηνη παραμονή στο διεθνή διαστημικό σταθμό.

«Η επιλογή του Ρώσου κοσμοναύτη Αντόν Σκαπλέροφ (Anton Shkaplerov) να πραγματοποιήσει στη Κρήτη το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του μετά από 7μηνη παραμονή στον διεθνή διαστημικό σταθμό, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι το νησί μας αποτελεί ένα κορυφαίο διεθνή προορισμό», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε ότι, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό που ένας Ρώσος κοσμοναύτης επιλέγει την Κρήτη για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας του μετά από πολύμηνη παραμονή στο διάστημα. Η Κρήτη για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι αποτελεί ένα κορυφαίο τουριστικό προορισμό. Η επίσκεψη, η διαμονή του Ρώσου κοσμοναύτη στο νησί μας προσφέρει μια τεράστια προβολή της Κρήτης, της Ελλάδας, σε όλο τον κόσμο και ειδικά στη Ρωσία, στην Ανατολική Ευρώπη. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό για την άριστη συνεργασία που είχαμε για την οργάνωση της επίσκεψης του Ρώσου κοσμοναύτη».
Από την πλευρά του ο Αντόν Σκαπλέροφ μίλησε με θερμά λόγια για την παραμονή του στο νησί και για τις επισκέψεις που πραγματοποιεί σε διάφορα αξιοθέατα, και Ορθόδοξα προσκυνήματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Η Κρήτη είναι ένα υπέροχο νησί το βλέπουμε από το διάστημα χωρίς σύννεφα, μέσα σε καταγάλανα νερά, και ξεχωρίζει στην «καρδιά» της Μεσογείου. Έχω γεννηθεί στην Κριμαία, και το περιβάλλον, η φύση της πατρίδας μου μοιάζει με αυτό της Κρήτης. Εδώ βρήκα ένα κομμάτι και της δικής μου πατρίδας». Μάλιστα όπως ανέφερε ευρισκόμενος πρόσφατα στην περιοχή του Κερατόκαμπου, είχε την ευκαιρία, με δορυφορικό τηλέφωνο, να συνομιλήσει στον διαστημικό σταθμό με τον συνάδελφο του Μιχάλι Καρνιένκο ο οποίος και αυτός σκέφτεται να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης στο νησί μας.

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εκφράζοντας την χαρά του για την συνάντηση σου με τον Ρώσο κοσμοναύτη, ο οποίος επισκέπτεται στο νησί χώρους λατρείας (Εκκλησίες, Μοναστήρια) ανέφερε: « Είναι μεγάλη μου χαρά για το γεγονός ότι βρεθήκαμε σήμερα μαζί με το Ρώσο κοσμοναύτη. Χαιρόμαστε που ήρθε στην Κρήτη που τον γνωρίσαμε, και του ευχόμαστε να είναι πάντα καλά και να συνεχίζει με υγεία την επιστημονική του αποστολή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, «ο Ρώσος κοσμοναύτης ως αναμνηστικό έδωσε στον Περιφερειάρχη Κρήτης ένα ειδικό ημερολόγιο όπου καταγράφονται με φωτογραφίες και κείμενα η συνεισφορά της Ρωσίας στη διαστημική επιστήμη και τεχνολογία. Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του έδωσε στον Αντόν Σκαπλέροφ βιβλία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα