Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Μέτρα στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας στην Ισπανία

Συνεχίζεται η θυσία της στην Ελλάδα!

Με την ευκαιρία της έκθεσης ελαιολάδου στη Μαδρίτη, ο Ισπανός Υπουργός ΓεωργίαςLuis Planas,, αναφέρθηκε στα μέτρα της Κυβέρνησης για την κατανάλωση ελαιολάδου και την ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας
Όπως ανάφερε, το ελαιόλαδο που παράγεται στην χώρα, είναι κατά 50% εξαιρετικό παρθένο και κατά 30% παρθένο, ενώ οι εξαγωγές εμφιαλωμένου έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία και η ανοδική πορεία συνεχίζεται.
Ωστόσο μετά τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και την μείωση της Ισπανικής παραγωγής, προκειμένου οι οικογένειες να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στο ελαιόλαδο σε λογικές τιμές, η Κυβέρνηση αποφάσισε μείωση του ΦΠΑ από 10%, σε 5% για το ελαιόλαδο.
Επίσης σημείωσε ότι, έχουν προβλεφθεί ενισχύσεις στα λιπάσματα και το αγροτικό πετρέλαιο, στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και εργαζομένων, αλλα και χαμηλότερο κόστος νερού στην άρδευση.
Επίσης, τόνισε ότι, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «θα προσφέρει μεγάλη στήριξη στους ελαιοπαραγωγούς μέσω των αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων και των ειδικών ενισχύσεων για τους ελαιώνες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατροφική επισήμανση (Nutri Score) και τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ). Παραλληλα η Ισπανία υπερασπίζεται τη μετάβαση προς ένα νέο εναρμονισμένο σύστημα της ΕΕ που θα υποστηρίζει τα προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής.
Επίσης διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία είναι αντίθετη στο να επιτραπούν εκ νέου χύμα πωλήσεις σε τελικούς καταναλωτές, θέμα που αξιολογεί αυτή τη στιγμή η Κομισιόν.
Τι κάνουμε στην Ελλάδα!
(σ.σ.) Όπως φαίνεται, η πολιτική ηγεσία στην Ισπανία, βλέπει την ελαιοκομία με τελείως διαφορετική οπτική από ότι η χώρα μας στην οποία με την ΚΑΠ οι ελαιώνες, παρα τα υπομνηματα του ΣΕΔΗΚ, εξομοιώθηκαν με ασκεπείς εκτάσεις και βοσκοτόπους και οι ελαιώνες των ορεινών περιοχών, παρά την ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία τους, εγκαταλείπονται στο έλεος των πυρκαγιών!
Ωστόσο, σε αυτό φαίνεται να συνέβαλλε και η απραξία των παραγωγών και οργανώσεων κάποιες από τις οποίες φαίνεται ότι αντιλήφτηκαν την υποβάθμιση κατόπιν εορτής!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα