Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Μετατροπή δικαιωμάτων σε άδειες από σήμερα 15/9 για αμπελουργούς

Σε µεταβατικό καθεστώς έως το 2020 θα περιέλθει η µετατροπή των δικαιωµάτων φύτευσης οινάµπελων σε άδειες, που θα ξεκινήσει από σήμερα Τρίτη 15 Σεπτεµβρίου, σύµφωνα µε πληροφορίες του agronews από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, εν αναµονή της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τη διαδικασία.

Αυτό σηµαίνει ότι οι αιτήσεις για µετατροπή των δικαιωµάτων φύτευσης (σε άδειες φύτευσης) που κατέχουν οι αµπελουργοί µπορούν να υποβληθούν οποιαδήποτε στιγµή µέχρι το τέλος του 2020, ενώ κανονικά η διορία έληγε το 2016.

Πλέον, αναµένεται να διευκρινιστεί, για όσους δεν προχωρήσουν στην µετατροπή µέσα στο 2015, αν θα µπορούν να πωλούν τα δικαιώµατα «ελεύθερα» (χωρίς τη γη) όπως ίσχυε, καθώς σύµφωνα µε τις νέες διατάξεις, οι άδειες µπορούν να µεταβιβάζονται µόνο µαζί µε το αµπελοτεµάχιο.

Σύµφωνα, πάντως, µε τον Κανονισµό (ΕΕ) 2015/561, βάση του οποίου θα συνταχθεί η ΥΑ, για το µεταβατικό καθεστώς, ισχύουν τα εξής:

1. Οι παραγωγοί υποβάλλουν αίτηση για µετατροπή των δικαιωµάτων φύτευσης σε άδειες, όπως αναφέρεται στο άρθρο 68 παρ. 1 του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, από τις 15 Σεπτεµβρίου 2015.

Στις αιτήσεις προσδιορίζονται το συγκεκριµένο µέγεθος και η τοποθεσία της έκτασης στην εκµετάλλευση του αιτούντος, για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια. Τα κράτη µέλη µπορούν να απαλλάσσουν τους αιτούντες από την απαίτηση αναφοράς στην αίτηση της συγκεκριµένης τοποθεσίας της έκτασης στην εκµετάλλευση για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια. Τα κράτη µέλη µπορούν να ζητήσουν, κατά περίπτωση, συµπληρωµατικές πληροφορίες από τους αιτούντες.

2. Εφόσον, σύµφωνα µε το άρθρο 68 παρ. 1 δεύτερο εδάφιο του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, τα κράτη µέλη αποφασίσουν να παρατείνουν την προθεσµία υποβολής της αίτησης για τη µετατροπή των δικαιωµάτων φύτευσης σε άδειες πέραν της 31ης ∆εκεµβρίου 2015, δηµοσιοποιούν την απόφαση αυτή έως 14 Σεπτεµβρίου 2015.

Στην περίπτωση αυτή, οι αιτήσεις για µετατροπή από τον παραγωγό µπορούν να υποβληθούν ανά πάσα στιγµή από 15 Σεπτεµβρίου 2015 και ως το τέλος της χρονικής περιόδου που καθορίζεται βάσει του πρώτου εδαφίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα