Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

Μεταμεσονύχτια ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Ενταση σημειώθηκε μετά τα μεσάνυχτα στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα του κτηρίου της Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι με το σώμα να καταψηφίζει, τελικά, ψήφισμα των παρατάξεων της “Λαικής Συσπείρωσης” και της “Ανταρσία στα Χανιά”, ενάντια στη μετατροπή του κτηρίου σε ξενοδοχείο και υπέρ της εκπαιδευτικής και πολιτιστικής χρήσης του.

Το ψήφισμα καταψηφίστηκε και από τη δημοτική αρχή η οποία νωρίτερα, είχε καταθέσει δικό της ψήφισμα στο οποίο αναφερόταν ότι το δημοτικό συμβούλιο “με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία, εκφράζει τη διαφωνία του στην προοπτική της μετατροπής της πρώην 5ης Μεραρχίας σε ξενοδοχείο”.
Ωστόσο, εκφράστηκαν διαφωνίες επί του συγκεκριμένου ψηφίσματος από δημοτικούς συμβούλους, ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης απέσυρε το ψήφισμα και η συζήτηση συνεχίστηκε με άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Ακολούθησε η κατάθεση του νέου ψηφίσματος από τη “Λαική Συσπείρωση” και την “Ανταρσία στα Χανιά” στο οποίο εκφράζεται η αντίθεση στα σχέδια μετατροπής του κτηρίου σε ξενοδοχείο και προτείνεται η χρήση του για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Το συγκεκριμένο ψήφισμα τέθηκε προς έγκριση μετά το τέλος των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αλλά  δεν έγινε μόνο… μία ψηφοφορία.

Τότε επικράτησε σύγχυση καθώς στην αρχή σήκωσαν τα χέρια τους 7 – 8 δημοτικοί σύμβουλοι, στη συνέχεια ζητήθηκε να τηρηθεί η διαδικασία με μέτρηση των υπέρ, των κατά και της αποχής.

Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν στην αίθουσα και από  τους παρευρισκόμενους, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο της Λαικής Συσπείρωσης, Χαρ. Λουτσέτη, 8 υπερψήφισαν το ψήφισμα και 7 το καταψήφισαν.

Από το προεδρείο όταν επανήλθαν στις θέσεις τους οι δημοτικοί σύμβουλοι που απουσίαζαν, τέθηκε ξανά προς έγκριση το ψήφισμα με τους περισσότερους, αυτή τη φορά, να το καταψηφίζουν – μεταξύ αυτών και η δημοτική αρχή.
Τότε εκδηλώθηκε για λίγο ένταση με καταγγελίες από τη Λαική Συσπείρωση και την Ανταρσία στα Χανιά, αλλά και από παρευρισκόμενους – μέλη της κατάληψης και συλλογικοτήτων, κατά της δημοτικής αρχής   για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα και για μη τήρηση των διαδικασιών με τις “τρεις ψηφοφορίες”.

Από την πλευρά του ο Π. Σημανδηράκης υπεραμύνθηκε του ψηφίσματος που νωρίτερα είχε προτείνει ο ίδιος και ανέφερε πως η δημοτική αρχή δεν ψήφισε το ψήφισμα των δύο παρατάξεων αφού είχε παραληφθεί  η φράση: “με σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία”.

Για ψηφοφορία – “παρωδία” έκαναν λόγο ο Νίκος Βουρλάκης και ο Σεραφείμ Ρίζος.

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαικής Συσπείρωσης”, Χαράλαμπος Λουτσέτης, που εισηγήθηκε το ψήφισμα των δύο παρατάξεων σχολίασε σε δήλωσή του ότι: «ο δήμαρχος, του οποίου το βασικό επιχείρημα για το θέμα ήταν η νομιμότητα της επένδυσης για τα κτήρια της Μεραρχίας, μας “κάλεσε” να εναντιωθούμε στην ξενοδοχοποίηση, αλλά με «σεβασμό στη νομοθεσία». Το δόγμα λοιπόν “Νόμος και Τάξη” στο μεγαλείο του”.

Τελικά, η συνεδρίαση, στην οποία νωρίτερα είχαν μιλήσει και εκπρόσωποι της Rosa Nera αλλά και συλλογικοτήτων δηλώνοντας τη στήριξή τους στην κατάληψη , έληξε χωρίς έγκριση ψηφίσματος για το κτήριο στο λόφο Καστέλι.

-Ρεπορτάζ για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων και συλλογικοτήτων δημοσιεύεται στο φύλλο των “Χανιώτικων νέων” την Πέμπτη.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων για το 2020 (κατά ψήφισαν οι παρατάξεις Σαρρή, Βουρλάκη, Ρίζου και Παπαδογιάννη, παρών η παράταξη Αρχοντάκη. Οπως έγινε γνωστό, ο προϋπολογισμός φτάνει τα 108.967.117,99 ευρώ.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί, όπως είπε, πολλοί κωδικοί είναι στα όρια της απευθείας ανάθεσης με τον αντιδήμαρχο Αν. Αλόγλου να απαντά ότι είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Τις αντιρρήσεις τους εξέφρασαν ο Αρης Παπαδογιάννης και ο Γιάννης Σαρρής.

Ο Νίκος Βουρλάκης έκανε λόγο για πλασματικό προϋπολογισμό που δεν δίνει ανάσα ανακούφισης στα λαϊκά στρώματα ενώ ο Σεραφείμ Ρίζος τον χαρακτήρισε “προϋπολογισμό” λιτότητας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αναστάτωση από αμάξι που κινούνταν ανάποδα στην οδό Σκαλίδη

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο κέντρο των Χανίων, όταν ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο, κινούνταν ανάποδα στην οδό Σκαλίδη. Ευτυχώς δεν προκλήθηκε κάποιο ατύχημα και...

Δεύτερη παρέμβαση Κοπάση για τον δήμο Χανίων

Κριτική στη δημοτική αρχή Χανίων ασκεί με ανακοίνωση του ο εθελοντικός φορέας Προβληματισμού  "ΠοτίΖΩΝΤΑΣ στην πόλη των γιασεμιών’’ που συστάθηκε πρόσφατα. Στο κείμενο με τον...

Ακτινοθεραπείες στα Χανιά!

Ακτινοθεραπείες για πρώτη φορά και στα Χανιά με την εγκατάσταση αυτές τις ημέρες στην “Γενική Κλινική Γαβριλάκη Α.Ε.” γραμμικού επιταχυντή! Με βάση τις εκτιμήσεις...

Εικόνες της Δημoτικής Αγοράς

Φωτογραφίες από την παλιά Δημοτική Αγορά αλλά και σχέδια για το πώς θα είναι μετά την ανακαίνισή της τοποθετήθηκαν πάνω στις λαμαρίνες που περικυκλώνουν...

Τροχαίο στον ΒΟΑΚ

Νέο τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. Το ατύχημα έγινε λίγο μετά τον κόμβο του Γιόφυρου, στο ρεύμα...

Θανατηφόρο τροχαίο στα Σφακιά

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στα Σφακιά και συγκεκριμένα στην Ανώπολη όταν κάτω από αδιευκρίνιστες έως αυτή την στιγμή συνθήκες ένα...

3 Comments

  1. Η ψηφοφορία δεν έγινε έτσι όπως περιγράφεται. Έγινε ερώτηση ποιος είναι υπέρ σηκώθηκαν 7-8 χέρια και λέει ο πρόεδρος άρα όλοι οι άλλοι είναι κατά! Έγιναν διαμαρτυρίες διότι δεν είναι αυτή η διαδικασία. Πρέπει να καταμετρηθουν οι υπέρ, οι κατά και αυτοί που απέχουν. Όταν μετρηθηκαν, αρχικά οι κατά ήταν λιγότεροι καθώς οι περισσότεροι κράτησαν ουδέτερη στάση. Η ψηφοφορίαεγινε χωρίς λόγο άλλες 2 φορές μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα