Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Μετά την ψηφοφορία

Παραλειπόμενα για την επικύρωση των Συμφωνιών Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο οριοθέτησης της μεταξύ των Α.Ο.Ζ. Δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με παρών, δηλαδή με ένα καμουφλαρισμένο “ναι”. Η κα Γεννηματά και αυτή με επιφυλλακτικό “ναι”, ενώ τα άλλα κόμματα ψήφισαν “όχι”. Το ΚΚΕ προειδοποίησε οτι οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά θα φέρουν δυσμενή για τη χώρα αποτελέσματα, ο κ. Βαρουφάκης του Μερα25 έκανε λόγο για “έλλειψη στρατηγικής”, που θα οδηγήσει σε “αυτογκόλ” και ο κ. Βελόπουλος αναπτύσσοντας μαξιμαλιστικές ρητορείες κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι “ανοίγει κερκόπορτα” και “δεν μεγαλώνει, αλλά μικραίνει την Ελλάδα”.
Οι πολιτικοί σκέπτονται, αν οι αποφάσεις τους θα έχουν πολιτικό κόστος. Όμως οι αντιπολιτευόμενοι σε κρίσιμες συνθήκες, όπως εν προκειμένω, οφείλουν να αποκηρύσσουν τον λαϊκισμό. Η εθνική σύμπνοια επιστρατεύεται για να ξεπεραστούν προβλήματα εξωτερικής πολιτικής με αποτελεσματικότητα.
Η ΕΕ άλλοτε μας κάνει αισιόδοξους, (περίπτωση Έβρου) άλλοτε μας απογοητεύει. Συνέρχεται να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, λόγω της εσωτερικής τους καταστάσεως, που δεν προσβάλλει κανένα κράτος μέλος, αλλά ενοχλεί κάπως τη Γερμανία και αποφεύγει, να πάρει ενεργή θέση για την Τουρκία, η οποία αντιδικεί εμπράκτως με δύο κράτη-μέλη της. Ο κ. Μπορέλο Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ μπορεί να λέει, ότι έχει έτοιμο κατάλογο περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, αλλά δεν τολμά στην αποτελεσματική εφαρμογή, αρκούμενος μόνο σε ευχολόγια.
Η επιμονή της Τουρκίας να διατηρεί εντάσεις στην Α. Μεσόγειο, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη Ν.Α. πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προκάλεσε αντιδράσεις στα διάφορα Αμερικανικά λόμπι, που ανάγκασαν τον Τραμπ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, να τηλεφωνήσει στον κ. Μητσοτάκη, ύστερα στον Ερντογάν και κατόπιν στον Έλληνα πρωθυπουργό, να τον ενημερώσει τι διημείφθη μεταξύ αυτών και του Τούρκου Προέδρου. Είναι σημαντικό τούτο λαμβανομένων υπ’ όψιν των σχέσεων, που έχουν μεταξύ τους οι δύο άνδρες. Η γενική εκτίμηση πάντως είναι ότι η Αμερική δεν θέλει, να εμπλακεί ευθέως στα Ελληνοτουρκικά, επιθυμεί την αποκλιμάκωση των εντάσεων και από τους δύο, αλλά έχει αναθέσει τη διευθέτηση της διένεξης στη Μέρκελ, να έχει τον πρώτο λόγο.
Για αποκλιμάκωση και διάλογο προβλέπεται το ταχύτερο συνάντηση της Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο. Το σενάριο αυτό με την επιθετικότητα της Τουρκίας δεν είναι το πιθανότερο. Το αληθές είναι ότι, όταν ο Τραμπ τηλεφωνεί στον Ερντογάν, ο κλοιός σφίγγει γύρω του και αν η Μέρκελ δείξει κάποια αποφασιστικότητα, μπορεί να συμβάλει σε γρήγορη αποκλιμάκωση. Η Τουρκία όμως συνεχίζει να κάνει επίδειξη παρουσίας στην Α. Μεσόγειο, τιμωρώντας την Ελλάδα για την κακή για αυτήν Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία.
Η Τουρκία στέλνει μήνυμα ότι η Ελλάδα έκανε λάθος που συμφώνησε με την Αίγυπτο, χωρίς να την ενημερώσει. Η συμφωνία είναι καρφί στο μάτι των τουρκικών συμφερόντων και θεωρεί, οτι με τη συνέχιση της NAVTEX θα κατάφερνε να παρεμποδίσει την επικύρωση της από την Ελληνική Βουλή, για να μην αρχίσει η εφαρμογή της.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ κάνει τον Πόντιο Πιλάτο!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες