Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

ΜέΡΑ25 Κρήτης: Αδιαπραγμάτευτη η πρόσβαση στις πηγές των Αρμένων

Την ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης για την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις πηγές των Αρμένων Αποκορώνου απέσπασε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτωνας Αρσένης κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής του και προς τον υπουργό Περιβάλλοντος. Οπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση του κόμματος, ο βουλευτής έθεσε το ζήτημα «των παρανομιών που έχουν συντελεστεί στην περιοχή από τη στιγμή που ξεκίνησε η κατασκευή ξενοδοχείου το οποίο απέκλεισε τον μοναδικό κοινόχρηστο δρόμο προς το ιστορικό τοπόσημο του νομού Χανίων».

Στην ουσία, όπως έχουν καταγγείλει και οι τοπικοί φορείς, σημειώνεται πως «επιχειρείται η μετατροπή των ιστορικών πηγών των Αρμένων σε ιδιωτική αυλή του υπό κατασκευή ξενοδοχείου, κάτι το οποίος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Ταυτόχρονα υπάρχει σημαντικό ζήτημα ως προς την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής από τη λειτουργία του υπό κατασκευή ξενοδοχείου και ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να εξασφαλιστεί η προστασία και η καθαρότητα των υδάτων ενάντια στην υποβάθμιση της υγείας και της ζωής των κατοίκων».

Στην απάντησή του προς τον Κρίτωνα Αρσένη, στις 5/12, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εννοείται ότι η πρόσβαση σε μια δημόσια πηγή πρέπει να είναι απρόσκοπτη. […] Εννοείται ότι δεν μπορεί κανείς ούτε να κλείνει τις πηγές ούτε να τις επιβαρύνει περιβαλλοντικά. […]ουδείς δικαιούται να κάνει αυτό που είδαμε να συμβαίνει στην πηγή των Αρμένων, δηλαδή να κλείνει την πηγή και να τη θεωρεί βρύση του».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση για την απάντηση του υφυπουργού «περιέγραψε τις ενέργειες που έχουν γίνει από τις τοπικές υπηρεσίες για την πρόχειρη περίφραξη του χώρου των πηγών, ενώ επικαλέστηκε και τις νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει ο Δήμος Αποκόρωνα και τις μηνύσεις που υπέβαλαν οι κάτοικοι και οι τοπικοί σύλλογοι. Ο Κρίτωνας Αρσένης τόνισε πως η διαδικασία συμμόρφωσης του επιχειρηματία θα έπρεπε να έχει γίνει άμεσα κι αυτεπάγγελτα και όχι μετά από αγωγές, μηνύσεις και αντιμηνύσεις από την πλευρά του ιδιώτη αλλά κυρίως ότι έπρεπε να είχε εφαρμοστεί το άρθρο 967 του Αστικού Κώδικα και να είχε διανοιχθεί αυτός ο δρόμος και να αποκατασταθεί άμεσα η πρόσβαση στις πηγές με ευθύνη της πολιτείας».

Δυστυχώς, όπως αναφέρεται, «παραπέμφθηκε για άλλη μία φορά στις ελληνικές καλένδες ο αυτονόητος χαρακτηρισμός των Πηγών Αρμένων ως ιστορικού τόπου, όπως έχει ζητήσει ο Δήμος Αποκορώνου με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Επ’ αυτού ο κ. Αμυράς, πέρα από το να πλέξει το εγκώμιο της κυρίας Μενδώνη παρέπεμψε και πάλι στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όμως έχει δώσει μέχρι σήμερα ασαφείς απαντήσεις ως προς το καθεστώς προστασίας και τον χαρακτηρισμό του χώρου».

Τέλος, υπογραμμίζεται πως ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζήτησε να κατατεθούν από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος έγγραφα σχετικά με το καθεστώς του δρόμου πρόσβασης αλλά και ως προς την ποιότητα των υδάτων των πηγών.

Συγκεκριμένα ζητήθηκαν:

– Το τοπογραφικό με το οποίο έγινε η αγοραπωλησία του ακινήτου, για να φανεί πώς περιγράφονταν ο δρόμος πρόσβασης προς τις πηγές

– Τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων των Πηγών Αρμένων από το 2018 αλλά και οποιαδήποτε καταγραφή αναφορικά με τις Πηγές Αρμένων στο Αρχείο Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων ευρισκόμενο σήμερα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Το τοπογραφικό και η χημική ανάλυση των υδάτων κατατέθηκαν από τον υφυπουργό στα πρακτικά ενώ επιφυλάχθηκε για το έγγραφο από το αρχείο των υπηρεσιών για τη διαχρονική αποτύπωση της ποιότητας του νερού των πηγών.

«Τα έγγραφα αυτά θα χρησιμοποιήσουμε για να υποστηρίξουμε τον αγώνα των πολιτών απέναντι σε αυτήν την καταγγελλόμενη καταπάτηση» τόνισε ο Κρίτωνας Αρσένης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα