Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

#Μένουμε_σπίτι, τρώμε ντόπιο κατσικάκι, αρνάκι

Πρωτόγνωρο για την πατρίδα μας για τις συνήθειές μας, Πάσχα Ανάσταση του Κυρίου με περιορισμούς. Πρωτάκουστο ποιος το περίμενε;
Τέλος πάντων θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Η ζωή, είναι μπροστά μας, έτσι και αλλιώς, όλα για το καλό μας γίνονται, θα έχουμε να διηγούμαστε, μια χρονιά χωρίς σουβλιστό αρνί.
Οπως και να το κάνουμε το σουβλιστό αρνί δεν είναι στις τοπικές συνήθειες, είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από τη βόρεια Ελλάδα.
Στις τοπικές συνήθειες είναι το αρνί η κατσικάκι οφτό ή αντικριστό, το τσιγαριαστό ή ψητό στον φούρνο.
Αλώστε το αρνάκι ή το αστρόλογο (ζωηρό) κατσικάκι, αν είναι από τον τόπο σου είναι πολύ πιο νόστιμο, καθώς έχει βοσκήσει στα κακοτράχαλα βοσκοτόπια του τόπου μας που είναι πλημμυρισμένα με λογής-λογής χόρτα και αρωματικά βότανα, έχει ποτιστεί με την αλμύρα της θάλασσας.
Οποια συνταγή και αν ακολουθήσετε η επιτυχία της νοστιμιάς είναι εξασφαλισμένη. Να είστε σίγουροι ότι ο γνωστός σας κρεοπώλης, είναι ο δικός σας άνθρωπος που τον εμπιστεύεστε, γνωρίζει ποια είναι η καταγωγή και οι οικογένεια του αμνοεριφίου που θα προμηθευτείτε από τα τοπικά καταστήματα.
Αυτό και μόνο είναι βεβαίωση, για μια επιτυχημένη συνταγή, καθώς όπως διαφαίνεται η κατάσταση, φέτος θα μαγειρέψουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Μερικές νόστιμες και σε γεύση λάγνες προτάσεις είναι να παρασκευάσετε τη βραδιά της Ανάστασης εκτός από τα μαλακερά καλιτσούνια, τα αυγά, τα γαρδουμάκια αυγολέμονο, μαγειρίτσα, και για αυτούς που δεν τους αρέσουν τα εντόσθια, αρνάκι φρικασέ με σταμναγκάθι.
Για Κυριακή του Πάσχα την παραδοσιακή σε όλους μας τούρτα χανιώτικη με αρνάκι και ποικιλία ντόπιων τυριών αρωματισμένα με μπόλικο φρέσκο δυόσμο , το αρνί οφτό πάνω σε κληματόβεργες ή για καλύτερη γεύση πάνω σε ένα στρωματάκι αρωματικών βοτάνων ή το κατσικάκι τυλιγμένο στη λαδόκολλα με αρωματικά βότανα.
Το γεύμα μας μπορεί να συνοδεύσει υπέροχα ένα βιδιανό, μια βηλάνα ή ένα ατίθασο νευρικό Ασύρτικο, όπως επίσης και ένα ελαφρύ ροζέ από τοπικά οινοποιεία.
Για επιδόρπιο μια υπέροχη τάρτα φρέσκου ανθότυρου με σάλτσα φράουλα.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες