Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Μενδώνη: Δρομολογείται συντήρηση σε μνημειακές εκκλησίες στον Καμπανό

Δρομολογείται συντήρηση των τοιχογραφιών μνημειακών ναών στον Καμπανό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων της.

Αυτό απαντά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από την Ελληνική Λύση.

Να σημειωθεί πως το θέμα είχαν αναδείξει με δημοσίευμα τους τα Χανιώτικα νέα στις 30 Δεκεμβρίου 2020.

Στην απάντηση της Υπουργού αναφέρονται τα εξής:

« Στο χωριό Καμπανός Χανίων βρίσκονται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου και ο μικρός μονόχωρος ναός του Αγίου Ονουφρίου με τμηματικά σωζόμενο τοιχογραφικό διάκοσμο, καθώς και ο επίσης μονόχωρος κοιμητηριακός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, με ενετικό θυρεό σε θύρωμά του. Στον δυτικό τοίχο του δεύτερου διακρίνεται κτητορική επιγραφή με το όνομα του ζωγράφου Γεωργίου Προβατόπουλου.
Στους εν θέματι ναούς έχουν εκτελεστεί στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία αρχαιοτήτων Χανίων, με τη συνδρομή τοπικών φορέων και των κατοίκων, με συνέπεια να μην αντιμετωπίζουν στατικά προβλήματα, ούτε άμεσο κίνδυνο καταστροφής δομικών στοιχείων ή του σωζόμενου διακόσμου τους.
Σε σχέση με τη συντήρηση των τοιχογραφιών των ναών, διευκρινίζεται ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων ακολουθεί πρόγραμμα εργασιών ανάλογα με την κατάσταση διατήρησης των μνημείων αρμοδιότητάς της, την ιστορική και καλλιτεχνική αξία τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τους διαθέσιμους πόρους. Ως εκ τούτου, το θέμα της συντήρησης των τοιχογραφιών των ναών, θα δρομολογηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων της.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ »


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα