Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μελλοντικός γεωργικός προϋπολογισμός και COVID-19

Ο λόγος για την υποστήριξη αντιμετώπισης της κρίσης του Coronavirus στους αγρότες της ΕΕ γίνεται σε μίνι μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28-04-2020. Εκεί τονίζεται ότι οι αγρότες της ΕΕ είναι από τους λίγους βασικούς εργαζόμενους που δεν έχουν δει δραματική αλλαγή στις καθημερινές τους ρουτίνες από τότε που ξεκίνησε η κρίση του κοροναϊού. Εξακολουθούν να καλλιεργούν για να προμηθεύουν τρόφιμα στους πολίτες της ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έχουν επηρεάσει άσχημα τις γεωργικές δραστηριότητες και τις πωλήσεις. Ενώ η ΕΕ έχει λάβει ορισμένα μέτρα για τον μετριασμό αυτού του αντίκτυπου, η δυνατότητα περαιτέρω μέτρων είναι υψηλή στην ατζέντα της γεωργικής πολιτικής.
Τώρα, η κρατούσα άποψη για τη στήριξη της ΕΕ για τους αγρότες και τις αγροτικές περιοχές εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στον προϋπολογισμό της ΕΕ, με τις άμεσες πληρωμές στους γεωργούς να αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών δαπανών της ΚΓΠ. Αυτές οι πληρωμές συμβάλλουν στο να καταστήσουν τη γεωργία πιο κερδοφόρα, αλλά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως δίχτυ ασφαλείας σε περιπτώσεις απώλειας γεωργικού εισοδήματος σε δύσκολες στιγμές. Η φύση τους που βασίζεται σε εκτάρια τους κατευθύνει προς συγκεκριμένους τύπους αγροκτημάτων. Οι υπό συζήτηση προτάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ μετά την 2020 και την ΚΓΠ προβλέπουν μείωση των γεωργικών πόρων για την περίοδο 2021-2027. Εάν οι πόροι ανακατευθύνονται λόγω της τρέχουσας κρίσης, η διασφάλιση επαρκούς προϋπολογισμού για την ΚΓΠ μετά το 2020 που θα λαμβάνει πλήρως υπόψη τον βασικό ρόλο της γεωργικής πολιτικής θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη1.
Από τη μίνι μελέτη αυτή αναφερθήκαμε στα θέματα πόρων και σημειώνουμε για πολλοστή φορά ότι είναι λάθος η οπτική να μειωθούν οι πόροι της γεωργίας. Η μείωση των πόρων της γεωργίας εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις βιομηχανικές χώρες, οι οποίες δε θα διστάσουν να επαναφέρουν την ευρωπαϊκή γεωργία σε κατάσταση ανεπάρκειας, προκειμένου να καλύπτουν τη διαφορά με εισαγωγές από υπό ανάπτυξη χώρες, στα πλαίσια της κακώς νοούμενης παγκοσμιοποίησης, που θα επιτρέπει στις βιομηχανικές χώρες να εξάγουν τα προϊόντα τους. Είναι λάθος που δεν πρέπει να περάσει αυτή η άθλια και αντίθετη γραμμή προς το κοινοτικό κεκτημένο.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού COVID-19 και η ανταπόκριση της Ε.Ε.
Η συνεδρίαση του σημερινού συμβουλίου υπουργών μεταφορών γίνεται μέσω βιντεοδιάσκεψης των υπουργών μεταφορών. Τα κύρια σημεία της ατζέντας περιέχουν την αξιολόγηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στον τομέα των μεταφορών. Θα συζητήσουν επίσης τον τρόπο συντονισμού της χαλάρωσης των μέτρων που ισχύουν επί του παρόντος στον τομέα στο πλαίσιο της στρατηγικής εξόδου της ΕΕ. Στη βιντεοδιάσκεψη κλήθηκαν και οι Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και το Λιχτενστάιν (μέλη της ΕΖΕΣ) να συμμετάσχουν σε αυτήν την άτυπη τηλεδιάσκεψη, καθώς τα συστήματα μεταφορών αυτών των χωρών είναι στενά συνδεδεμένα με αυτά της ΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση στις 23 Απριλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν ένα πακέτο τριών επιπέδων ασφαλείας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη μέλη. Ζήτησαν να τεθεί σε λειτουργία το πακέτο έως την 1η Ιουνίου 2020.
Συμφώνησαν επίσης να εργαστούν για τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης . Οι ηγέτες ανέθεσαν στην Επιτροπή να αναλύσει τις ακριβείς ανάγκες και να υποβάλουν επειγόντως μια πρόταση.
«Αυτό το ταμείο θα είναι επαρκούς μεγέθους, θα στοχεύει στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο, και θα είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης», δήλωσε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ χαιρέτισαν έναν ευρωπαϊκό χάρτη πορείας για την άρση των μέτρων περιορισμού του COVID-19 και έναν χάρτη πορείας για ανάκαμψη που παρουσιάστηκαν από τον Charles Michel και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen πριν από τη συνεδρίαση. Η στρατηγική ανάκαμψης της ΕΕ ορίζει τέσσερις βασικούς τομείς δράσης:
• την ενιαία αγορά
• μια άνευ προηγουμένου τεράστια επενδυτική προσπάθεια
• τις εξωτερικές δράσεις της ΕΕ
• την ανθεκτικότητα και τη διακυβέρνηση της ΕΕ

Αντιμετώπιση ελλείψεων φαρμάκων
Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ευρωκοινοβουλίου στις28-04-2020, η έλλειψη φαρμάκων υπήρξε ένα αυξανόμενο πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τα τελευταία χρόνια1. Καθώς εκδηλώνεται το ξέσπασμα του κορανοϊού , ο κίνδυνος συμφόρησης στην παροχή φαρμάκων σε ασθενείς έχει γίνει ιδιαίτερα υψηλός. Γενικότερα, τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε νέα φάρμακα – τα οποία συνδέονται συχνότερα με φάρμακα με υψηλές τιμές – υπήρξαν επίσης κεντρικό θέμα στις πολιτικές συζητήσεις εδώ και αρκετό καιρό. Οι αιτίες των ελλείψεων φαρμάκων είναι πολύπλοκες και πολυδιάστατες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα συνδέει με κατασκευαστικά προβλήματα, ποσοστώσεις του κλάδου, παράλληλο νόμιμο εμπόριο, αλλά και με οικονομικές πτυχές, όπως η τιμολόγηση (που είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών). Η κρίση του coronavirus έφερε στο προσκήνιο τη γεωπολιτική διάσταση αυτών των ελλείψεων, δηλαδή την ΕΕ » Εξάρτηση από χώρες πέραν των ορίων της, ιδίως την Κίνα και την Ινδία, για την παραγωγή πολλών δραστικών φαρμακευτικών συστατικών και φαρμάκων. Οι λύσεις στο πρόβλημα πιστεύεται ότι συνεπάγονται συνεργασία και κοινή δράση, καθώς και τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών αρχών, της βιομηχανίας, των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των διεθνών παραγόντων. Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ειδικότερα, διεξάγουν εργασίες για τη βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων έχουν εξετάσει όλες τις συζητήσεις, προσφέροντας εξηγήσεις και συστάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Βασικά θεσμικά όργανα της ΕΕ, διάφορες προεδρίες του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη αντιμετώπισαν την πρόκληση των ελλείψεων και γενικότερα, τη διασφάλιση της πρόσβασης στα φάρμακα, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέτασε συγκεκριμένα το ζήτημα σε ψήφισμα του Μαρτίου 2017. Η διασφάλιση της διαθεσιμότητας των φαρμάκων και η υπερνίκηση των προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού που αποκαλύπτονται από την κρίση του ιού κοροναϊκού αναμένεται επίσης να είναι σημαντικά θέματα στην επικείμενη φαρμακευτική στρατηγική της Επιτροπής.

1. https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2020/649388/EPRS_ATA(2020)649388_EN.pdf
2. https://www.europarl.europa.eu/thinktank/el/document.html?reference=EPRS_BRI(2020)649402


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα