Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

“Μελισσοτυπίας” το ανάγνωσμα…

Β3 τάξη 11ου Δημ. Σχ. Χανίων

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στην 2η “προσπάθεια” της ηλεκτρονικής έκδοσης με τον τίτλο “Μελισσοτυπία, που “έβγαλε” την προηγούμενη σχολική χρονιά, εν μέσω καραντίνας, στο διαδίκτυο η δασκάλα της Β3 τάξης του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων, Χρυσάνθη Αγίου, αναφορά στον σημερινό Παιδότοπο. Για ένα “θαύμα” τριπλό πέρυσι (τον Ιούνιο κυκλοφόρησε και τρίτο φύλλο), πρόκειται. Ποιος κορωνοϊός; Τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την… Αγίου να το κάνει, ένα ακόμα “θαύμα” όπως έγραψε (το κείμενό της φιλοξενείται σήμερα, μαζί με δείγματα δουλειάς των παιδιών στον σημερινό Παιδότοπο) η και καλή μου φίλη διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Κληματσάκη, τον περασμένο Μάιο, στη σελίδα της, στο Βιβλίο των Προσώπων. «Οι δάσκαλοι… δεν είμαστε επαγγελματίες διδακτικοί εγχειριδίων,/ είμαστε ποιητές τεχνών και βιβλίων», γράφει σ’ ένα ποίημά του ο δάσκαλος – ποιητής Κώστας Καλαπανίδας… Αυτοί οι στίχοι έκαναν κατοχή στο μυαλό μου περιδιαβάζοντας τις σελίδες της “Μελισσοτυπίας” αλλά και διαβάζοντας το κείμενο της Μαρίας. Έμπλεος αισιοδοξίας! Πάμε δασκαλικά, καλοί μου συνάδελφοι!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος

«Η “ΜΕΛΙΣΣΟΤΥΠΙΑ”, εφημερίδα της Β3 τάξης του σχολείου μας ξαναεμφανίζεται, με δεύτερη αρκετά ενδιαφέρουσα έκδοση. Όταν ο (η) εκπαιδευτικός έχει όρεξη και μεράκι για τη δουλειά της βρίσκει τρόπο να εκπλήσσει θετικά τους μαθητές, τους γονείς τους και τους συναδέρφους του (της). Ο λόγος για τη δασκάλα της Β3 τάξης του σχολείου μας, Χρυσάνθη Αγίου, που από την πρώτη στιγμή κράτησε ενεργούς και δραστήριους τους μαθητές της, αφού τις μέρες της καραντίνας… τις μετέτρεψε σε μέρες δημιουργίας!!!
Απόψε μου στάλθηκε και το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας της τάξης της και πραγματικά έχω μείνει άφωνη!!
Πρόκειται για μια εξαιρετική εργασία, με ενδιαφέρουσα θεματολογία, καλαίσθητη εμφάνιση, διαφαίνεται η κουλτούρα και η πολιτισμική – περιβαλλοντική διάσταση και ο τρόπος προσέγγισης των θεμάτων από μικρούς δημοσιογράφους.. απλά ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΣ!!!
Η Αγίου έκανε φυσικά ακόμα ένα θαύμα, όπως ανακοινώνω σε κάθε καινοτομία της, φυσικά με μεγάλη προσπάθεια, φόρτο εργασίας και σπατάλη ελεύθερου προσωπικού χρόνου. Πολύτιμη στην όλη προσπάθεια ήταν και η συμβολή της συναδέρφου κας Παναγιώτας Μπούρα, η οποία διδάσκει Ευέλικτη Ζώνη στο συγκεκριμένο τμήμα και επιμελήθηκε το θέμα με τα αποδημητικά πουλιά
Πέρα από τα δικά μου πολλά συγχαρητήρια, τη χαρά και την ικανοποίηση των μαθητών τους, εγώ εύχομαι από καρδιάς και στις δυο συναδέρφισσες, το μέγεθος της δασκαλοσύνης τους να είναι ο φάρος που θα φωτίζει τα μονοπάτια της ζωής τους σε ατομικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο. Η αποψινή μου πρόταση εν καιρώ ημικαραντίνας είναι να διαβάσετε την εφημεριδούλα “ΜΕΛΙΣΣΟΤΥΠΙΑ” της Β3 τάξης του σχολείου μας και θα με δικαιώσετε για τα λεγόμενά μου https://drive.google.com/…/1g3BffHIMK_AKcgLNN5SYYmxwi…/view…

Μαρία Κληματσάκη
(Διευθύντρια 11ου Δημ. Σχ, Χανίων)

Τα σκουπίδια
Σκουπίδια; Μη μου πείτε ότι δεν ξέρετε τι είναι τα σκουπίδια;
Κοιτάξτε μέσα στον κάδο της γειτονιάς σας και θα καταλάβετε!
Τα σκουπίδια γίνονται από τα πράγματα που δε χρησιμοποιούμε πια και από τα φαγητά που πετάμε. Όλα αυτά που πετάμε καταστρέφουν το περιβάλλον, απλώνονται παντού και βρωμάνε! Άρα προσέχω να μην κάνω πολλά σκουπίδια και να μην τα πετάω όπου να ‘ναι.
Μύρωνας Παππουδάκης

Έλλειψη νερού
Το νερό είναι ένα πολύτιμο αγαθό για τη ζωή πάνω στον πλανήτη μας. Για τα ζώα, τα φυτά και τον άνθρωπο. Εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού ,την πολύ κατανάλωση, την χρυσή φυσικών πόρων, τη ρύπανση και την μόλυνση του νερού δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες μας . Για αυτό και το νερό είναι πολύ σημαντικό για όλους. Αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι άνθρωποι είναι να ευαισθητοποιηθούν για να λύσουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με το νερό γιατί σε μερικά χρόνια θα στερήσει τη ζωή σε πόλους ανθρώπους και όχι μόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μιχάλης Μπονάτος

Το κόκκινο ελάφι
Το κόκκινο ελάφι είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη ελαφοειδών. Ζυγίζει από 160 έως 240 κιλά και το ύψος του έως τους ώμους είναι 95 έως 150 εκατοστά. Το μήκος των κεράτων, που έχουν μόνο τα αρσενικά είναι 71 έως 115 εκατοστά. Το χρώμα του τριχώματός του είναι κοκκινόξανθο ως γκριζοκάστανο το καλοκαίρι και το χειμώνα πιο γκρίζο. Προτιμά να ζει σε δάση που δεν έχουν πολύ πυκνό φύλλωμα για να μην μπερδεύουν τα κέρατά του. Παραμένει κοντά σε πηγές και του αρέσει να κυλιέται πολύ στις λάσπες. Τρέφεται με βλαστούς, φύλλα, καρπούς θάμνων, φρούτα και μανιτάρια. Το θηλυκό γεννά μία φορά το χρόνο ένα ή δύο μικρά που έχουν ανοιχτό καστανό χρώμα με άσπρες βούλες. Το κόκκινο ελάφι ζει 15 έως 27 χρόνια. Δεν είναι είδος υπό εξαφάνιση, σε κάποιες περιοχές όμως, όπως στην Ελλάδα, απειλείται από το εντατικό κυνήγι. Σε άλλες περιοχές, το κυνήγι αποτελεί λύση, καθώς το είδος αυξάνεται.
Ιωσηφίνα Παπαγιαννάκη

Χελώνα Καρέτα Καρέτα
Η χελώνα Καρέτα Καρέτα είναι από τους πιο παλιούς κατοίκους των θαλασσών της Ελλάδας. Μπορεί να γίνει μέχρι 100 χρονών. Σκάβει 60 εκατοστά κάτω από την άμμο για να γεννήσει τα αυγά της. Γεννάει 2 με 3 φορές από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο. Για να γίνουν τα αυγά, χελωνάκια, χρειάζονται 55 ημέρες. Πολλοί κίνδυνοι τα περιτριγυρίζουν όπως γλάροι, καβούρια, διάφορα ψάρια και ειδικότερα τα σκουπίδια.
Γι’ αυτό κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Μπορούμε να τις βοηθήσουμε με πολλούς τρόπους. Να μην πετάμε σκουπίδια στις θάλασσες, να μην μολύνουμε το περιβάλλον και να μην ενοχλούμε τις παραλίες που κάνουν τις φωλιές τους.
Σεβαστή Καλυμιού

H λίμνη του Κουρνά
Το μέρος που θα παρουσιάσω είναι η Λίμνη Κουρνά. Είναι η μοναδική φυσική λίμνη σε όλη την Κρήτη και από τους ωραιότερους προορισμούς στο νομό Χανιών. Γύρω γύρω είναι λόφοι και βουνά με καταπράσινους θάμνους και στη μέση η λίμνη. Μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο θαλάσσης ή ένα Canoe Kayak και να κάνετε βόλτα στη λίμνη. Ακόμα μπορείτε να κάνετε ηλιοθεραπεία ή και να κολυμπήσετε. Για φαγητό μπορείτε να καθίσετε σε μια από τις ταβέρνες και τα καφέ που βρίσκονται διπλά στη λίμνη με θεά όλη την περιοχή. Μετά μπορείτε να κάνετε βόλτα στα διάφορα μαγαζιά με σουβενίρ. Ιδανική εποχή για να πας στην λίμνη είναι το καλοκαίρι για να μπορέσετε να κάνετε όλα τα παραπάνω.
Μιχάλης Μπονάτος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες