Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2020

Μελετώντας το ΟΧΙ του 1940

ΣΤ1 ΤΑΞΗ 2ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στην 28η Οκτωβρίου 1940 είναι αφιερωμένος ο σημερινός Παιδότοπος, καθώς είμαστε στις παραμονές του φετινού εορτασμού της μεγάλης αυτής εθνικής μας γιορτής. Το γνωστό ποίημα “Ξανάνθισαν οι δάφνες” του Σπύρου Παναγιωτόπουλου, που ήταν στα παλιά αναγνωστικά, στην “καρδιά” της σελίδας. Τα που έγραψαν και ζωγράφισαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ1 τάξης του 2ου Δημ. Σχ. Χανίων σχετικά με το θέμα, γύρω από αυτό.
Πρώτο, το κείμενο της δασκάλας τους, της Αναστασίας Παπαναστασίου, εν είδει προλόγου. Σ’ αυτήν τα αναλογούντα εύσημα. Δεν αποπαίδισεν ο κλάδος των Δασκάλων!
Χαίρομαι χαρά μεγάλη, κάθε φορά που το διαπιστώνω και το διαπιστώνω συχνά. Να είστε καλά, καλά μου Εκτάκια, από την προηγούμενη σχολική χρονιά φιλαράκια! Αξέχαστη για μένα η συνεργασία, και μάλιστα δύο φορές, με την περυσινή σας δασκάλα, την κυρία Ελένη Ιορδανίδου, και βέβαια μαζί σας.
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος

Της δάφνης τα κλωνάρια
Της δάφνης ξανανθίσαν τα κλωνάρια
απάνω στις Ηπείρου τις πλαγιές,
τα νέα να στολίσουν παλικάρια,
που απ’ όλες της Ελλάδας τις μεριάς
τραβούν μ’ ορμή, με θάρρος και μ’ ελπίδα
για να δοξάσουν τη γλυκιά πατρίδα.

Ο βάρβαρος εχθρός τώρα ας το μάθει
κι ας φύγει ντροπιασμένος, ταπεινός.
Η δάφνη στην Ελλάδα δεν ξεράθει,
της Λευτεριάς δε σβήστει ο αυγερινός.
Κρατεί η Ελλάδα κλώνο ελιάς, μα ξέρει
να σπέρνει κεραυνούς με τ’ άλλο χέρι.

Σπύρος Παναγιωτόπουλος

Θυμόμαστε το 1940 και τα γεγονότα που μας oδήγησαν στον πόλεμο…

Σε λίγες μέρες πλησιάζει η επέτειος του “ΟΧΙ” και στο σχολείο μιλήσαμε για αυτό. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ο τορπιλισμός του πλοίου ΕΛΛΗ που τορπιλίστηκε στις 15 Αυγούστου 1940. Κάναμε και κάποιες ζωγραφιές σε σχέση με αυτό. Δύο μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 1940 οι Ιταλοί και πάλι μας προκάλεσαν με ένα τελεσίγραφο που ζητούσε από τον Ιωάννη Μεταξά να ανοίξει τα σύνορα για να μπει ο ιταλικός στρατός. Ο Μεταξάς απάντησε ΟΧΙ και τότε άρχισε ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος. Πολεμήσαμε με την καρδιά μας για την πατρίδα μας, πολεμήσαμε στα σύνορα της Αλβανίας. Πάλι καλά που τους διώξαμε και νικήσαμε τους Ιταλούς. Ελπίζω να μην ξαναγίνει!
Συμεών Κριμλιάδης

Καθώς για άλλη μια φορά πλησιάζει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου θυμηθήκαμε, με τους μαθητές και της μαθήτριες της Στ1 του 2ου Δ.Σ. Χανίων, τα γεγονότα που μας οδήγησαν να εμπλακούμε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρακολουθήσαμε βίντεο, ανατρέξαμε φωτογραφίες και γελοιογραφίες της εποχής, ακούσαμε τραγούδια, διαβάσαμε αποσπάσματα… και στη συνέχεια βάλαμε τις εντυπώσεις και τις σκέψεις μας σε ζωγραφιές και σε λέξεις! Ελπίζουμε να τα απολαύσετε!
Η δασκάλα της τάξης
Αναστασία Παπαναστασίου

Τι πιστεύω για τον φασισμό και τον ναζισμό;
Πρόσφατα έμαθα πως ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στο φασισμό και τον ναζισμό. Όταν το έμαθα νόμιζα πως μου κάνουν πλάκα αλλά τελικά ήταν αλήθεια. Ο φασισμός υποστηρίζει τη δικτατορία και δε συμφωνεί με τη δημοκρατία. Ο ναζισμός υποστηρίζει ότι μαύροι, Εβραίοι, Ρομά κ.ά. είναι κατώτεροι. Εγώ πιστεύω ότι όλοι είμαστε ΙΣΟΙ ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής κ.λπ. Δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές!!
Αντρέι Αντριές – Γιουσσέφ Μπενταχμάν

Αν ζούσα το 1940 θα έφτιαχνα μια εταιρεία που κατασκευάζει drones και θα τα έστελνα σε πολέμους αντί να στέλνει ο πρωθυπουργός ανθρώπους να πολεμάνε. Αλλά θα ήταν καλύτερο να σταματήσουν οι πόλεμοι για πάντα!
Ορφέας – Μάριος Κοτσιφάκης

Το ΟΧΙ ήταν δύσκολη ή εύκολη απάντηση;
Πιστεύω ότι το ΟΧΙ ήταν η δύσκολη απάντηση γιατί οδήγησε σε πόλεμο. Αν είχανε πει ΝΑΙ και ανοίγανε τα σύνορα θα μας κατακτούσανε και μπορεί να ήμασταν σκλαβωμένοι μέχρι τώρα. Το ΟΧΙ ήταν η σωστή απάντηση αν και είχε πολλές συνέπειες: άνθρωποι σκοτώθηκαν, κάποιοι έπαθαν κρυοπαγήματα και ακρωτηριάστηκαν… Επομένως ήταν η δύσκολη αλλά η σωστή απάντηση.
Μαριλένα Καλογεροπούλου

Το ΟΧΙ ήταν δύσκολη απάντηση γιατί μας οδήγησε σε πόλεμο. Η Κατοχή κράτησε 4 χρόνια. Οι άνθρωποι υπέφεραν. Ο πόλεμος τελείωσε το 1944 και οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κρατώντας το πιο δυνατό όπλο της γης, την ελληνική σημαία!
Κερασούλα Βουράκη

Όταν πήγα στο σχολείο, η κυρία είπε τόοοσα πολλά πράγματα για την 28η Οκτωβρίου. Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε ότι οι Ιταλοί και οι Γερμανοί ήθελαν να κατακτήσουν την Ελλάδα. Όμως η Ελλάδα αντιστάθηκε και βροντοφώναξε ΟΧΙ.
Οι Έλληνες πήγαν να πολεμήσουν στα βουνά της Αλβανίας και έδιωξαν τους Ιταλούς.
Καμέλα Κωτσιάση

Αν ζούσα το 1940…
Αν ζούσα το 1940 και ήμουν νέος πιστεύω θα πήγαινα στον πόλεμο χωρίς δεύτερη σκέψη κι αν πέθαινα, τουλάχιστον θα πέθαινα για την πατρίδα μου. Αλλά αν ζούσα τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, θα τα έβρισκα σκούρα γιατί πεινάω εύκολα και τότε, από ό,τι έμαθα, το φαγητό έλειπε σε όλους. Σίγουρα θα ήμουν πολύ τρομαγμένος, όχι όμως τόσο ώστε να γίνω προδότης. Αυτό ποτέ!
Λούις Λουμπίνια

Ο Χίτλερ ήταν ναζιστής και ο Μουσολίνι φασίστας. Αυτά τα φαινόμενα είναι ό,τι χειρότερο κι ελπίζω να εξαφανιστούν για πάντα!
Νίκη Κλειναυτάκη

Η προπαγάνδα των Ιταλών κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου μέσα από τον ιταλικό τύπο της εποχής  στο 9ο podcast ”Στο Αρχείο” με τον Νεκτάριο Κακατσάκη και την Βασιλική Τωμαδάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες