Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024

Μελέτη 1,4 εκατ. ευρώ για ανακατασκευή Μεγάρου σε Δημοτική Πινακοθήκη στο Ηράκλειο υπέγραψε ο Αρναουτάκης

Την ένταξη χρηματοδότησης της μελέτης ανακατασκευής και επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου ”Μέγαρο Κοθρή” σε Δημοτική Πινακοθήκη, υπέγραψε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού και του Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Η μελέτη εντάσσεται για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.422.516,68 € και αφορά την ανακατασκευή του ιστορικού και με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία κτιρίου στην οδό 25ης Αυγούστου και την επανάχρησή του σε κιβωτό πολιτισμού.
Σε δήλωση του μετά την υπογραφή ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης, με τη χρηματοδότηση της μελέτης για την αποκατάσταση “Μεγάρου Κοθρή”, ενός ιστορικού και με ιδιαίτερη Αρχιτεκτονική αξία κτιρίου της πόλης του Ηρακλείου, αναδεικνύει την ιδιαίτερη ταυτότητα της πόλης. Στην τελική φάση η μετατροπή του κτιρίου σε Δημοτική Πινακοθήκη αναμένεται, ότι θα δημιουργήσει μια ακόμη κιβωτό Πολιτισμού στο Ηράκλειο».
Από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε: «Ένα σπουδαίο έργο πολιτισμού για το Ηράκλειο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης μετά από την υπογραφή της σύμβασης για την χρηματοδότηση της μελέτης του Μεγάρου Κοθρή από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Η χρηματοδότηση της σύνθετης και δαπανηρής μελέτης από την Περιφέρεια Κρήτης, αποτελεί σημαντικό βήμα που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση του κτιρίου και την μετατροπή του σε Δημοτική Πινακοθήκη. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας καθώς μετά από την σημερινή εξέλιξη προχωράει ο σχεδιασμός μας για την δημιουργία της Πινακοθήκης του Δήμου που τόση ανάγκη έχει η πόλη».

Τα Χαρακτηριστικά της μελέτης και η ταυτότητα του Μεγάρου Κοθρή

Η πράξη ένταξης αφορά στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, για την στατική ενίσχυση του Mεγάρου Κοθρή – Λιοπυράκη στο Ηράκλειο, καθώς και την αποκατάσταση και επανάχρησή του ως Δημοτικής Πινακοθήκης.
Το κτίριο χρονολογείται στα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 20ου αι. και φέρει τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κυριακού. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μέγαρα που κατασκευάστηκαν την εποχή εκείνη, στον σημαντικότερο οδικό άξονα της πόλης, τη λεωφόρο Μαρτύρων 25ης Αυγούστου, η οποία συνέδεε το λιμάνι με το κέντρο της πόλης.
Το Μέγαρο Κοθρή – Λιοπυράκη που σύμφωνα με το Υπ. Πολιτισμού αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα διατηρητέα κτίσματα του Ηρακλείου, συνιστά αναμφισβήτητα το κορυφαίο δείγμα κτίσματος του αρχιτεκτονικού ρεύματος του εκλεκτικισμού, με πλήθος στοιχείων του ρομαντικού νεοκλασικισμού της Κρήτης.
Το Μέγαρο ήταν στην κυριότητα του Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2017 ενέκρινε την παραχώρησή του για 30 χρόνια προς το Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να αποκατασταθεί και να λειτουργήσει ως Δημοτική Πινακοθήκη.
Η λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης σύμφωνα με την σχετική απόφαση θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση και την έκθεση της συλλογής που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κ.α.), η οποία αποτελείται από έργα αξιόλογων καλλιτεχνών, μεταξύ αυτών, Θεοτοκόπουλου, Βασιλείου, Τσαρούχη, Μόραλη, Μ. Τζομπανάκη, Φασιανού, Φανουράκη κ.α.
Επιπλέον θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση περιοδικών θεματικών και ατομικών εκθέσεων, τη συντήρηση έργων τέχνης και τη λειτουργία πωλητηρίου και art – cafe με αξιοποίηση της αυλής του κτιρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα