Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Μειωμένη παραγωγή σταφυλιού στα Χανιά

Σταθερά μειώνεται η παραγωγή σταφυλιού καθώς και εκτάσεις αμπελιών στα Χανιά τα τελευταία χρόνια.

Συνεχίζει την καθοδική πορεία των τελευταίων ετών η παραγωγή σταφυλιού στο Νομό Χανιών και φέτος με την ποσότητα του παραγόμενου προϊόντος για το 2021 να υπολογίζεται μειωμένη κατά 10% .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος αμπελοκαλλιέργειας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σταφυλιού υπολογίζονταν μέχρι πέρυσι σε 17.000 στρέμματα και χρόνο με το χρόνο συρρικνώνονται.

Οι εκτάσεις αυτές αφορούν σταφύλι που διατίθεται για οινοποίηση- εμφιάλωση και βρώση και φέτος οι εκτιμήσεις είναι πως θα υπάρξει μια μείωση κατά 10% στην παραγωγή.

Η μείωση είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια καθώς χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια ξεπατώθηκαν τις δεκαετίες του ΄90 και του ΄00 προκειμένου να φυτευτούν ελιές, ενώ τα τελευταία χρόνια τα αμπέλια παραχωρούν τις θέσεις στα αβοκάντο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στα “Χ.Ν.” ο αρμόδιος υπάλληλος για την αμπελοκαλλίεργεια της ΔΑΟΚ κ. Μιχάλης Μαρινάκης «στο Νομό Χανίων συνεχίζεται το ξήλωμα των αμπελιών καθώς τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί βάζουν αβοκάντο. Ειδικά στις πεδινές, αρδευόμενες περιοχές τα αμπέλια φεύγουν παντού και φυτεύονται αβοκάντο.

Σημειώνεται πως στις επίσημες στατιστικές δεν εμφανίζονται στοιχεία για την ποσότητα των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για οικογενειακή κατανάλωση ή για την παραγωγή κρασιού στα σπίτια.

Την ίδια στιγμή για την παραγωγή κρασιού γίνεται εισαγωγή σταφυλιών κυρίως από το Ηράκλειο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας, ενώ σε ότι αφορά την σταφίδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν παράγεται παρά ελάχιστη στο Νομό Χανίων.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες