Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Μεγαλύτερο το ιικό φορτίο στους ανεμβολίαστους

Πολύ μεγάλη η συζήτηση που γίνεται εδώ και καιρό σε ότι αφορά τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους και ειδικά για το ποιος μολύνει ποιον περισσότερο, σε ποιους είναι το ιικό φορτίο μεγαλύτερο αλλά και κατά πόσο θα μπορούσε να πει κανείς με σιγουριά πως κάνοντας ένα εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό.
Πολλές οι θεωρίες από συνωμοσιολόγους και μη, μεγάλη η κόντρα μεταξύ επιστήμης και παρα-επιστήμης για το ποιος τελικά έχει δίκιο και αν πραγματικά μπορεί να υπάρξει και δεύτερη γνώμη που να στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.
Σύμφωνα όμως με μελέτη που θα παραθέσουμε παρακάτω, το τοπίο δείχνει να ξεκαθαρίζει καθώς όπως αποδεικνύεται πιθανόν οι εμβολιασμένοι να είναι λιγότερο μολυσματικοί σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Αυτό αρχικά ακούγεται ακραίο και μη αρεστό σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν, όμως όπως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, έτσι δεν είναι πανάκεια και η εν λόγω μελέτη.
Τι δείχνει όμως αυτή η μελέτη και κατά πόσο δικαιώνονται όλοι όσοι είναι υπέρμαχοι των εμβολίων; Μήπως τελικά είναι μονόδρομος αυτά τα εμβόλια εδώ που έχουμε φτάσει και αποτελούν την πιο ασφαλή λύση στο όλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί;
Και σε τελική ανάλυση επειδή μπροστά μας έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μιας και οι μεταλλάξεις αλλάζουν δραματικά το τοπίο με τα αυξημένα κρούσματα και τους συνεχιζόμενους θανάτους, θα πρέπει να γίνει μια πραγματικά αληθινή ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα για τους κινδύνους που διατρέχουν αυτοί που δεν εμβολιάζονται αλλά και το ιικό φορτίο που κουβαλούν;
Ας δούμε τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω και ο καθένας ας αναλογιστεί τι πρέπει να επιλέξει.

Η μελέτη

Τα άτομα λοιπόν που εμβολιάστηκαν έναντι της COVID-19 και στη συνέχεια μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Αυτό μεταφράζεται ότι οι εμβολιασμένοι είναι πιθανόν λιγότερο μολυσματικοί από τους μη εμβολιασμένους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα εμβολιασμένα άτομα είχαν ηπιότερη νόσο. «Ακόμα και όταν οι εμβολιασμένοι μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό, ήταν λιγότερο πιθανό να νοσήσουν», δήλωσε ο Mark Thompson, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, επιδημιολόγος στο CDC.
Επίσης δήλωσε ότι «ακόμα και αν κάποιος που έχει εμβολιαστεί μολυνθεί με τον ιό υπάρχει μικρότερη ποσότητα ιού στο σώμα του, και συνεπώς είναι λιγότερο πιθανόν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα».
Συγκεκριμένα η μελέτη παρακολούθησε 3.975 επαγγελματίες υγείας που εμβολιάστηκαν κατά προτεραιότητα. Ο ιός SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε σε 204 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 5 που είχαν εμβολιαστεί πλήρως και 11 που είχαν λάβει μόνο την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer ή Moderna.

Χαμηλότερο ιικό φορτίο οι εμβολιασμένοι

Οι πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένοι είχαν 40% χαμηλότερο ιικό φορτίο από τους μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες, καθώς και 66% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανιχνεύσιμου ιού για περισσότερο από μία εβδομάδα.
Κανένας από τους εμβολιασμένους δεν νοσηλεύτηκε και όλοι είχαν ήπια νόσο. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, εκτιμήθηκε ότι τα εμβόλια ήταν 91% αποτελεσματικά στην πρόληψη μολύνσεων σε πλήρως εμβολιασμένους και 81% αποτελεσματικά σε μερικώς εμβολιασμένους.
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε γενετική ταυτοποίηση του ιού στα 10 από τα 16 περιστατικά που ανιχνεύθηκαν σε πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένους.
Συγκεκριμένα βρέθηκαν 3 μεταλλαγμένα στελέχη έψιλον που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια.
Τα δείγματα της μελέτης συλλέχθηκαν πριν από την εξάπλωση του στελέχους δέλτα, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Συμπερασματικά, τα εμβόλια δεν είναι μόνο αποτελεσματικά έναντι της μόλυνσης από SARS-CoV-2, αλλά επίσης μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης.
Τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους επαγγελματίες υγείας λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος τους αλλά και των επαφών τους με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες