Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Μεγαλώνει και δυναμώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Με μια είδηση που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον,έπεσε την Παρασκευή το βράδυ η αυλαία του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
Πιο συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί η σύναψη μιας προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στο Φεστιβάλ, το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση και στήριξη του φεστιβάλ που πλέον αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς διεθνούς εμβέλειας στο νησί. Στο μεταξύ, η τελευταία ημέρα των προβολών ανέδειξε μαθητικές κινηματογραφικές ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ.
Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠ.ΠΟ., Περιφέρειας Κρήτης, Δήμου Χανίων και Φεστιβάλ θα έχει τριετή διάρκεια και όπως εξήγησε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ματθαίος Φραντζεσκάκης, θα βάλει τα θεμέλια για μια πιο σταθερή οικονομική υποστήριξη του Φεστιβάλ από τους συμβαλλόμενους. “Παράλληλα, εκτός από την προγραμματική σύμβαση, το Φεστιβάλ πρόκειται να ξεκινήσει μια συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για μια σειρά σεμιναριακών δράσεων στο κομμάτι του Πολιτισμού και της Παιδείας”, τόνισε ο κ. Φραντζεσκάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στις 10 ημέρες κινηματογραφικών προβολών του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, χιλιάδες ήταν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών που επισκέφθηκαν τον χώρο. Οι αίθουσες γέμισαν και το κοινό συγκινήθηκε, ψυχαγωγήθηκε και προβληματίστηκε με τις κινηματογραφικές δημιουργίες Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών. Πρεμιέρες συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των σινεφίλ, ενώ παράλληλες δράσεις, όπως εργαστήρια και διαλέξεις, έδωσαν την ευκαιρία στον κόσμο να έρθει πιο κοντά στην τέχνη του κινηματογράφου.
Ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ είχαν οι ειδικές προβολές για σχολεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο της τελετής λήξης προβλήθηκαν 13 μαθητικές κινηματογραφικές δημιουργίες με τα παιδιά να αναδεικνύουν σκέψεις και προβληματισμούς για το προσφυγικό, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις προκλήσεις της εφηβείας, την αξία της διαφορετικότητας κ.ά. Μάλιστα,  μετά τις προβολές, τιμήθηκαν τα σχολεία που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις που “τρέχει” το Φεστιβάλ.

Πολύτιμος θεσμός    
Την αξία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Χανίων αλλά και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων υπογράμμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο καταξιωμένος Κρητικός σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης, ο οποίος μαζί με πολλούς άλλους σημαντικούς δημιουργούς έδωσε το “παρών” στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν.
“Κάθε κινηματογραφική γιορτή στην περιφέρεια είναι ευπρόσδεκτη και το φεστιβάλ των Χανίων είναι μια πολύ σοβαρή κινηματογραφική γιορτή που συγκεντρώνει και δίκαια πάρα πολλούς και καλούς κινηματογραφιστές. Έτσι προσφέρει μια ευκαιρία στο κοινό των Χανίων και κινηματογραφόφιλους από όλη την Κρήτη, να επικοινωνήσουν με μια αγαπημένη λαϊκή τέχνη όπως είναι ο κινηματογράφος”, ανέφερε ο κ. Χαρωνίτης ενώ για τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχολίασε: “Το Φεστιβάλ των Χανίων έχει όμως και μια παράδοση να φέρνει τη γλώσσα του κινηματογράφου στα σχολεία, να προκαλεί δηλαδή τη νεολαία να ασχοληθεί σοβαρά με την κινηματογραφική γλώσσα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα τελευταία χρόνια έχουμε στα Χανιά μια μεγάλη και σε εύρος κινηματογραφική παραγωγή μαθητικών ταινιών. Νομίζω λοιπόν ότι είναι πια ώριμο να ικανοποιηθεί ένα αίτημα χρόνων και η κινηματογραφική τέχνη και γλώσσα να μπουν στα ελληνικά σχολεία πιο οργανωμένα και μεθοδικά σαν ένα κομμάτι της διδακτικής ύλης”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα