Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Με το Θερισιανό αγωγιάτη του βασιλιά

Στο παρελθόν έχουν γραφτεί αρκετά για το χρονικό της διαφυγής Βασιλιά Γεωργίου Β’ με τον πρωθυπουργό Τσουδερό και «5 συνοδείες τους, κατά την πτώση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στην περιοχή όπου διέμεναν, τον Μάη του 1941. Λεπτομερής περιγραφή της διαδρομής και των γεγονότων καταγράφεται στο ημερολόγιο του Ε. Τσουδερού. Πέρα όμως από τις επίσημες καταγραφές τα παραλειπόμενα από αυτές έχουν χαραχθεί στη μνήμη ενός υπερήλικα Θερισιανού στον οποίο έλαχε τις ιστορικές εκείνες ώρες να είναι ο προσωπικός αγωγιάτης του βασιλιά Γεώργιου·.

Ενενήντα χρονών πριν εικοσιέννα χρόνια, αν και δεν φαινόταν να είναι ούτε εβδομήντα, ο Ηλίας Λεβεντάκης ήταν το 1941, ένας λεβέντης νέος της Ρίζας αφού και τότε ακόμη στα τόσα χρόνια του διατηρούσε αυτή την βουνίσια λεβεντιά.
Η αφοπλιστική ειλικρίνεια και ευθύτητά του δεν του αφήνουν περιθώρια ούτε να προσθέσει αλλά ούτε και να παραλείψει τίποτα απο τα πραγματικά γεγονότα και μάλιστα θυμώνει, και δικαιολογημένα, αν θελήσεις κάποια στιγμή να αμφισβητήσεις κάποιο σημείο απο την αφήγησή του ή να αναφέρεις ότι κάπου έχει γραφτεί διαφορετικά.
“Ετσα που σου τα λέω είναι και τ άλλα είναι παρα-μύθια και ψώματα” σε αντικρούει.
Μεσημέρι της 20ης Μαΐου τους ειδοποίησαν να ετοιμάσουν τέσσερα ζώα και αργά το βράδυ ο Βασιλιάς με την συνοδεία του έφθασαν στο ιστορικό χωριό όπου ο Γεώργιος και ο πρίγκιπας Πέτρος έμειναν στο σπίτι του Προέδρου της Κοινότητας, άλλοι επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός, στο κρεβάτι των χωροφυλάκων του σταθμού και οι άλλοι αλλού.

Ξημερώματα της άλλης ημέρας οι θερισανοί αγωγιάτες παρέλαθαντους“υψηλούς” φυγάδες και ο Ηλίας, ίσως σαν ο πιο λεβέντης, διαλέχτηκε για να “φορτώσει” τον βασιλιά, φθάνοντας στις Αλιάκες, διηγείται ο Ηλίας, σταμάτησαν για το πρωϊνό που πρόσφεραν οι βοσκοί της περιοχής και που ήταν τυρί και βραστό κατσικίσιο κρέας.
Εκεί ο Τσουδερός έδωσε απο ένα πεντακοσάρικο της εποχής σε καθένα απο τους εικοσιπέντε χωροφύλακες και την εντολή να αποχωρήσουν απο τη συνο- δεία μαζί με άσχετους άλλους, όπως απελευθερωθέντες κρατούμενοι των φυλακών και άλλοι. Εκεί ο Ηλίας άκουσε τον καπετάν Βολάνη, που είχε και την ευθύνη της συνοδείας από τοπικής πλευράς, να λέει στον Γεώργιο: “Αν ως το μεσημέρι δεν φανεί η Αγγλική αεροπορία βάλαμε το γερμανικό φέσι..” Ισως υπονούσε ότι θα κινδυνέψουν να συλληφθούν.


Στην ερώτησή μου πόσο πληρώθηκε για το…υψηλό αγώι με βεβαίωσε πως λεφτά δεν ζήτησε.
Μετά μια δύσκολη ανηφορική πορεία έφθασαν βρά-δυ πλέον στο Μιτάτο του Λεβεντάκη στη Λουτσόκουρτα. Εκεί πάλι οι φιλόενοι βοσκοί μαγέρεψαν στα γρήγορα δυό πρόβατα και δείπνησαν με βραστό κρέας και γιαούρτι μαδαρίτικο. Ψωμί δέν είχανε και ο καλομαθημένος Γεώργιος, νομίζοντας φαίνεται ότι οδεύει για κάποια απο τις συνηθισμένες επιθεωρήσεις ρωτά τον Βολάνη, που για κάμποση ώρα είχε χάσει απο κοντά του: “Ψωμί δεν είναι;” και στην αρνητική απάντηση η αντίδραση του βασιλιά ήτανε προσβλητική: “Νομίζω πως δεν ξέρεις παρά να τρώς”, και ο Βολάνης πικραμένος είπε: “Τούτονα μου βγαίνεικι απο πάνω.”
Επίσης στη Λουτσόκουρτα, όπως λέει ο Ηλίας, απομείνανε και οι Εγγλέζοι της συνοδείας, (πρέπει να ή-ταν νεοζηλανδοί) αλλά αυτό έχει σημασία για μιά άλλη ιστορία για την οποία θά κάμω λόγο στο τέλος.
Στη διάρκεια της πεζοπορίας ο Ηλίας παρατήρησε πως ο βασιλιάς κρατούσε πάντα ένα βαλιτσάκι μαύ- ρο και του μπήκε η ιδέα πως είχε παράδες ή κάτι άλλο πολύτιμο και, κάποια στιγμή μάλιστα όπως έσερνε το ζώο του Γεωργίου του λέει με όλη την ειλικρίνεια της Μαδάρας:
“Εμπήκενέ μου η ιδέα πως εκιάχενε παράδες και του λέω: Αν ήξερα Μεγαλειώτατε πως έχεις παράδες ε-κειά θα το παιρνα να ξαλαφρώσεις!!”.

Μετά από αυτό φαίνεται πως τον εσυμπάθησε ο Βασιλιάς και μετά από λίγο του λέει: κάτσε για λίγο, και άνοιξε δήθεν με αφέλεια το βαλιτσάκι να πάρει κάποιο αντικείμενο και τσιγάρο αλλά στην ουσία για να δει ο Ηλίας πως εκεί δεν υπήρχανε παράδες, και έτσι να ησυχάσει κι αυτός (ο Γεώργιος) από την έγνοια της αρπαγής του βαλιτσακιού, πράγμα βέβαια που δεν σκόπευε κατά βάθος ο Ηλίας να κάμει.
Τη συμπάθειά του αυτή άλλωστε εξεδήλωσε ο Γεώργιος και στη Σαμαριά όταν κάθισαν για φαγητό και ο Ηλίας απομακρύνθηκε και κάποιος τον φώναξε ότι τον θέλει ο Βασιλιάς.

Είντα θέλεις μεγαλειωτατε απαντά αυτός. Κάτσε εδω να φάμε ήταν η πρόσκληση του Βασιλιά.
Όσο για tην ιστορία που είχα ακούσει παλαια οτι ο τζαγκάρης του Θερίσου είχε ράψει το άρβυλο του βασιλιά που ’χε ξεπατωθεί ο Ηλίας διευκρινίζει: Εφοριενε κάτι κόκκινα σκαρπίνια περίεργα σαν άρβυλα με τρεις σειρές μροκαδούρα.
Και για να συνεχίσουμε στη Λουτσοκουρτα ο Βασιλιάς χώθηκε στη “σακκούλα” του Ιγγλέζου συνταγματάρχη για ύπνο (το σλιπιγκμπακ του Μπλαντ) και οι άλλοι τυλιχτήκανε στις χλαίνες γιατί ήτανε κοντά το χιόνι ακόμη και το κρύο δυνατό.

Το πρωϊνό ήταν το ζεσταμένο κρεατοζουμι της προηγούμενης μέσα σε “κύπελα” από κονσερβοκούτι.
Όταν ήτανε να αρχίσει πάλι η πεζοπορία ο Ηλίας ενημέρωσε τον Βασιλιά πως από εκεί και πέρα δεν είναι τόπος για “καβαλαρία” και ο Γεώργιος δυσανασχέτησε πολύ ερωτώντας τον αν είναι τουλάχιστο πιο πέρα κατήφορος (για Σαμαριά).
– Δεν κατέω του απάντησε. Δεν το κάτεχα πως θα περάσεις από παε να σου κάμω αμαξητό δρόμο.
Ο Τσουδερός βάδιζε με το ζόρι. Μετά από ώρα στο Μιτάτο του ο γέρω Βίγλης έσφαξε δύο αρνιά και τα φτιάξε με το ρύζι για να φάνε οι πεζοπόροι όλοι. Όσοι επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Αίγυπτο είχαν την αγωνία τί θα γίνει στην Αγιά Ρουμέλη και ο Βασιλιάς πρότεινε στον Η- λία να τον πάρουν μαζί.
– Μα μεγαλειότατε ήμα- στονε πέντε αδερφοί και οι τρεις είναι στρατιώτες και έχω και απάντρευτες αδερφές, ίντα γυρεύω εγώ στην Αίγυπτο.

Έτσι όταν τελείωσε η αποστολή του ο Ηλίας πήρε τον τραχύ δρόμο της επιστροφής και μέσω Λάκκων έφταξε στο χωριό του αργά τη νύχτα.
Όσο για ένα πραγματικό θρίλερ, ένα άλλο περιστατικό εκείνων των ημερών, που συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού έκρυψε στα Λευκά Όρη χρυσό σε ράβδους (100 κιβώτια, συνολικά δέκα τόνους) και ανηρπαγη μόνον πριν από έναν χρόνο, με αγγλοαμε- ρικανική συνεργασία και τη βοήθεια ελικοπτέρου ας έχουνε υπομονή οι αναγνώστες να μείνουν κατάπληκτοι με τα γεγονότα γύρω από αυτόν τον θησαυρό των σαράντα δισεκατομμυρίων στο βιβλίο μου για τους… θησαυρούς και το χρυσό στα Χανιά προσεχώς. Διαβεβαιώνω πάντως όσους ενεπλάκη- σαν από αλλοδαπής ή ελληνικής μεριάς ότι θα τηρηθεί απόλυτα η ανωνυμία τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα