Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Με ποιο οικολογικό τρόπο αντιμετωπίζουμε τον αλευρώδη;

Αν παρατηρήσουμε μικρά λευκά πεταλουδάκια, που μοιάζουν με μικροσκοπικές μύγες ή κουνούπια, να πετάγονται κατά δεκάδες με το τίναγμα των φυτών σε λαχανικά και λουλούδια, χρειάζεται προσοχή καθώς ίσως πρόκειται για το έντομο του αλευρώδη. Ο αλευρώδης εμφανίζεται την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού στον λαχανόκηπο και σε καλλωπιστικά φυτά. Η παρουσία του αλευρώδη δε γίνεται εύκολα αντιληπτή, καθώς πέρα από το μικρό του μέγεθος, συνήθως βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων των φυτών και παραμένει εκεί κρυμμένος. Ο αλευρώδης είναι ένα έντομο που μπορεί να μην ξεραίνει τελείως τα φυτά, ωστόσο προκαλεί σημαντικές ζημίες στην ανάπτυξη και στην παραγωγή τους. Σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής, μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά, διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό μετά από επτά ημέρες.

Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί ο μετροσίδηρος;
O μετροσίδηρος είναι αειθαλής θάμνος με εντυπωσιακά άνθη βαθυκόκκινου χρώματος που μοιάζουν πολύ με τα άνθη του καλλιστήμονα. Ο μετροσίδηρος έχει χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα ή κιτρινοπράσινα φύλλα και διαθέτει γρήγορη ανάπτυξη. Η άνθιση του μετροσίδηρου γίνεται Μάιο και Ιούνιο. Φυτεύεται σε γλάστρες αλλά και στον κήπο σε ομαδικές ή μεμονωμένες φυτεύσεις.
Ο μετροσίδηρος ευδοκιμεί σε γόνιμα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρά όξινα που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Σχετικά με τη θέση φύτευσης, ο μετροσίδηρος αναπτύσσεται και ανθίζει σε προστατευμένες ηλιαζόμενες θέσεις. Ο μετροσίδηρος αν και αντέχει σε παραθαλάσσιες φυτεύσεις παραουσιάζει ευαισθησία στην παγωνιά και στο κρύο. Ο μετροσίδηρος χρειάζεται συχνά ποτίσματα, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού, για να και να μας χαρίσει την εντυπωσιακή ανθοφορία του. Σχετικά με τη λίπανση του μετροσίδηρου, προσθέτουμε υγρό λίπασμα ανθοφορίας την περίοδο της άνοιξης, κάθε 2 βδομάδες για να απολαύσουμε τα λουλούδια του.

Πού και πώς καλλιεργείται η ρίγανη σε γλάστρα;
Φυτεύοντας τη ρίγανη σε γλάστρα την τοποθετούμε σε ηλιοφανές μέρος, καθώς η ρίγανη αγαπάει τον ήλιο. Μόνο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, θα χρειαστεί να την μεταφέρουμε σε μια ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας. Η ρίγανη παρουσιάζει αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψουμε τη ρίγανη στη γλάστρα, είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φυτόχωμα, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.
Όταν φυτεύεται η ρίγανη σε γλάστρα έχει μέτριες ανάγκες ως προς το πότισμα. Χρειάζεται όμως σταθερά και συχνά ποτίσματα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οπωσδήποτε 2-3 φορές τη βδομάδα. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, προσέχουμε να μην την ποτίζουμε υπερβολικά για να μην παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα. Κι όσον αφορά το λίπασμα, αρκεί προσθέσουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή πλήρες βιολογικό λίπασμα δυο φορές την άνοιξη και μια φορά φθινόπωρο.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα