Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Με ποιους είμαστε;

Eχει βουίξει ο τόπος πανελλαδικά, παγκρήτια και παγχανιώτικα για τη μεταβίβαση των 10119 ακινήτων στον υπερταμείο με το ΦΕΚ Β’ 2320/19-6-2018 του υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου.

• Ο δήμος Χανίων είναι ο μόνος δήμος του νομού που πληρώνει βαρύ τίμημα καθώς μέσα στα διοικητικά του όρια μεταβιβάστηκαν 197 ακίνητα. Οι υπόλοιποι δήμοι του νομού την γλύτωσαν, προς το παρόν. Καθώς τα δημόσια ακίνητά τους δεν είχαν αριθμό κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να θιγούν. Καθώς υπάρχει και… ουρά για μεταβίβαση. Αφού η αξία των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν για να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση-μνημονίου ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δεν φαίνεται να καλύπτει το ποσό των 50 δισ.

Ελλιππής – χλιαρή
• Η δημοτική αρχή Χανίων στο Δημοτικό συμβούλιο της 8/10/18  παρουσίασε την λίστα των 197 ακινήτων. Ομως, σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Βάμβουκας εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει την εξαίρεση μέρους των 197 αυτών ακινήτων από την μεταβίβαση. «Με τον προσφορότερο και αμεσότερο τρόπο» τον οποίο θα επιλέξει η κυβέρνηση! Πρότεινε μάλιστα το χωρισμό των εν λόγω ακινήτων σε τρεις κατηγορίες»!!!
• Γράψαμε από τότε στη στήλη ότι αυτός ο διαχωρισμός σε ακίνητα πολύ σχετικά με το δήμο Χανίων, σχετικά και “ορνικά”* http://www.haniotika-nea.gr/akinita-pou-parachorithikan-sto-ipertamio-sta-chania-ta-poli-schetika-ta-schetika-ke-ta-ornika/ είναι λάθος. Οτι ήταν λάθος που δεν συγκάλεσε και όλους τους τοπικούς θεσμικούς και συλλογικούς φορείς να συζητήσουν και να ζητήσουν ΔΥΝΑΜΙΚΑ την επαναφορά ολόκληρου  του εξ’ αδιαιρέτου πλούτου μας στην τοπική κοινωνία.
• Και ότι ήταν… σύλαθος το αίτημα-χάδι στην κυβέρνηση να τα επιστρέψει στο δήμο αρχικά και στους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου με τον «προσφορότερο και αμεσότερο τρόπο»!!
• Αυτή είναι μία ελλιπής, αόριστη και χλιαρή διεκδίκηση.

Τίτλος κυριότητας                       
• Ευτυχώς, στις 21-10-18 συνδιοργανώθηκε μία εκδήλωση  από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την ΙΛΑΕΚ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Εκεί, αφού ακούστηκε και η πλευρά της κυβέρνησης, υπήρξε καθολική αμφισβήτηση των ισχυρισμών τους από τοπικούς φορείς, εκπροσώπους συλλογικών φορέων και πολίτες. Μάλιστα ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων ανέλαβε να συνεχίσει τις ενέργειες που απαιτούνται για επαναφορά των 197 ακινήτων μας.
• Ξεχωριστή  και ιδιαίτερα αποκαλυπτική και αποστομωτική είναι και η τοποθέτηση του μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχαιολόγων κ. Στάθη Γκότση. Ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι έλειπαν 50 δισ. για να κλείσει η αξιολόγηση. Η υπουργική απόφαση Τσακαλώτου είναι ο νόμιμος τίτλος μεταφοράς των μνημείων στο υπερταμείο. Την επόμενη μέρα 21-6-18 έκλεισε η αξιολόγηση.
• Μάλιστα ο κ. Γκότσης επανήλθε με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο όπου καταθέτει απόσπασμα (φωτ.) από την τρίτη αξιολόγηση  όπου η μεταβίβαση βλέπουμε ότι είναι το 75ο προαπαιτούμενο. Και γράφει: Για να μη νομίζετε ότι μας δουλεύετε: «Η απόφαση είναι ο νόμιμος τίτλος για τη μεταβίβαση των ακινήτων στην ΕΤΑΔ/ΕΕΣΥΠ».

Με ποιους θα πας
• Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό ότι ο δρόμος για την διεκδίκηση «εξαίρεσης» των μνημείων πολιτιστικής μας κληρονομιάς δεν είναι  εύκολος. Δυστυχώς είναι μάλλον άγνωστος και ο τρόπος που μπορούμε να το πετύχουμε -αν μπορούμε.
• Η σκυτάλη λοιπόν, της εξεύρεσης τρόπου προσβολής της συντελεσμένης μεταβίβασης των πολιτιστικών μας μνημείων πηγαίνει σε επιστημονικούς μας φορείς, συλλόγους και κινήσεις πολιτών αλλά και στην ΚΕΔΚΕ. Η οποία ήδη με δυο απανωτά ομόφωνα ψηφίσματα αποφασίζει να προσφύγει στο ΣτΕ για την απένταξη όλων των ακινήτων. Καλώντας βέβαια όλα τα ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ της χώρας να προσφύγουν μαζί της λαμβάνοντας σχετική ΑΠΟΦΑΣΗ.
• Η δημοτική αρχή Χανίων δεν απάντησε απ’ ό,τι είδαμε, σε αυτήν την πανελλήνια κίνηση. Δεν είδαμε απόφαση να προσφύγει και ο δήμος Χανίων μαζί με την ΚΕΔΚΕ στο ΣτΕ .
• Δεν θα ’πρεπε να υπάρξει απόφαση Δ.Σ. προσφυγής μαζί με την ΚΕΔΚΕ ; Γιατί; Μας βλάπτει;
• Δεν βλέπουμε, επίσης να υπάρχει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δ.Σ.Χ. που συγκαλείται αύριο 31-10-18- τελευταία ημέρα εκπνοής της προθεσμίας που έθεσε η ΚΕΔΚΕ.
• Θα εισαχθεί την τελευταία στιγμή-έστω- εκτός ημερήσιας διάταξης; Και αν όχι από την δημοτική αρχή θα το αναλάβει η μείζων και ελάσσων μειοψηφία; Όλοι μαζί μπορούν να το «περάσουν». Θέλουν;
• Ή δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να κάνουν το ελάχιστο μήπως και «στενοχωρήσουν» την κυβέρνηση ;

Με ποιους είμαστε, τελικά;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες