Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Με 30 χλμ/ω… ολοταχώς μπροστά

Κύριε διευθυντά,
επιτρέψτε μου να γράψω τι πρόσεξα στο ταξίδι που έκανα πρόσφατα στη Γερμανία. Είχα ζήσει πολλά χρόνια στη Γερμανία και γνώριζα τη Γερμανία ως μια χώρα της ζωηρής οδήγησης. Στις εθνικές οδούς της Γερμανίας αυτό είναι ακόμα έτσι, εφόσον ισχύουν μόνο σε λίγα κομμάτια τους περιορισμοί ταχύτητας. Αλλά πρέπει να σημειώσω πως και στις δύο κατευθύνσεις τους υπάρχουν τρεις, τέσσερις ή και παραπάνω λωρίδες, έτσι ώστε να σηκώνουν μεγάλες ταχύτητες. Σε αστικές περιοχές υπήρχαν πάντα περιορισμοί, αλλά συνήθως αυτοί ήταν στα 40, 50 ή στα 60 χιλιόμετρα την ώρα. Ετσι έβλεπε κανείς μέσα στην πόλη συχνά επιθετική οδήγηση, με επικίνδυνες προσπεράσεις. Πάω λοιπόν τώρα στη Γερμανία και βλέπω παντού μέσα στις πόλεις, και στις αστικές συνοικίες, περιορισμούς στα 30 χλμ/ω. Πήγα σε μικρές πόλεις, σε μεγάλες και στο Βερολίνο. Παντού τα ίδια: ταμπέλες με ένα μεγάλο 30. Πολλές φορές έγραφε από κάτω Luftreinerhaltung, δηλαδή: Διατηρούμε τον αέρα καθαρό! Βοηθάει το περιβάλλον η οδήγηση ως τα 30 χλμ/ω, δεν υπάρχουν συχνά φρεναρίσματα με επακόλουθο συχνές επιταχύνσεις. Ετσι η εκπομπή ρύπων είναι μικρότερη. Εκτός, φυσικά, του ότι και η αργή μέση ταχύτητα από μόνη της έχει μικρότερη κατανάλωση από τη γρήγορη.
Στο θέμα της ασφάλειας: Με ταχύτητα 30, μόνο λίγα ατυχήματα συμβαίνουν.
Μόνο με 30. Και όμως, ούτε μποτιλιαρίσματα είδα, ούτε πολλές διακοπές στη ροή της κυκλοφορίας. Ερευνες δείχνουν πως τα οχήματα δεν φτάνουν σημαντικά πιο αργά στον προορισμός τους όταν πορεύονται με 30 στην πόλη, οι αποστάσεις είναι μικρές εντός πόλεως και η κυκλοφορία με 30 ομαλή.
Η εικόνα ηρεμίας και ασφάλειας που αντικρίζουμε όταν τα αυτοκίνητα κυλούν αργά αλλά σταθερά και σχεδόν αθόρυβα στους δρόμους, είναι ευεργετική για την ψυχολογία  μας. Εχουμε λιγότερο άγχος και  δεν φοβόμαστε πως θα συμβεί κακό σε αγαπημένο μας πρόσωπο.
Σε δρόμους με όριο στα 30χλμ/ω μπορούν και οι ποδηλάτες να κινούνται με πιο πολλή ασφάλεια, έτσι ώστε να μην χρειάζονται υποχρεωτικά ποδηλατόδρομοι εκεί που δεν το επιτρέπει το φάρδος του δρόμου.
Γιώργος Κιαγιάς


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Πολύ αξιόλογες κι αξιοπρόσεκτες οι παρατηρήσεις του αρθρογράφου και, βέβαια, τον ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Φιλικά Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα