Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Μαζί θα πούμε Καλημέρα στον ήλιο!

ΣΤ2 ΤΑΞΗ 8ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

Καλοί μου φίλοι,
Καλό Σαββατοκύριακο!
Στον απόηχο της επίσκεψής μου παραμονές Χριστουγέννων (21.12.2020) στην ψηφιακή τάξη του Στ2 τμήματος του 8ου Δημ. Σχ. Χανίων, μέσω τηλεδιάσκεψης ο σημερινός Παιδότοπος, όπου φιλοξενείται ένα μέρος μόνο από το υλικό που μου έστειλαν δάσκαλος και μαθητές. Επιπρόσθετος προβληματισμός για μένα ο τίτλος που θα έβαζα, δεν το κρύβω απ’ τους πολλούς, που έρχονταν απανωτά στο μυαλό μου.
Κοινός παρανομαστής όλων τους, ωστόσο, αυτός που “πρότεινε”, εμμέσως πλην σαφώς η μαθήτρια Χρύσα Μακράκη.
Ναι, μαζί θα πούμε καλημέρα στον ήλιο, καλά μου Εκτάκια! Μαζί και με τη σταγόνα της βροχής, όπως γράφω στο ποίημα μου “Σταγόνας λάμψη”, ευχαριστώ πολύ για όλα όσα μαζί βιώσαμε μέσω τηλεδιάσκεψης, καλέ μου συνάδελφε και καλά μου Εκτάκια! Ευχαριστώ για όλα όσα γράφετε, έτσι όπως αγαπητικά τα γράφετε και για τις ζωγραφιές σας!
Καλή αντάμωση, ζωντανά, αυτή τη φορά, σε λίγες μέρες που θα ξαναέλθω στο σχολειό σας ως “προσκεκλημένος” στο άλλο τμήμα της Εκτης.

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος

[…] ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ μας πέρασαν με το μοναδικό τους τρόπο χριστουγεννιάτικα μηνύματα, μηνύματα αγάπης και επικοινωνίας… Μας αφηγήθηκαν τη νεότερη ελληνική ιστορία με το “Χαμόγελο του Διάκου” στην Αλαμάνα και τον “Μακρυγιάννη στην οδό του”. Από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα των ηρώων του 1821 τα μικρά πλάσματα του ουρανού φτάνουν στην Κρήτη, στον Ψηλορείτη, και συναντούν την «κρητική ματιά», δίνοντας “Αναφορά στον Καζαντζάκη”. Μας συν-ταξίδεψαν με τις φτερούγες τους σε αλλοτινές εποχές όπου η λυρική νοσταλγία, με τις διαχρονικές αξίες της φιλίας, της ορθοδοξίας και της ελευθερίας, καθώς και την υπαρξιακή αναζήτηση του ανθρώπου στον 21ο αιώνα, αναδεικνύουν την αγάπη για τον συνάνθρωπο και τη Ζωή, που τόσο έχουμε όλοι μας ανάγκη στη σημερινή Τεχνοκρατική και Κορωνοϊκή εποχή που βιώνουμε… Πάνω απ’ όλα όμως μας επέτρεψαν, παιδιά κι ενήλικες, να κάνουμε ένα σεργιάνι, αν και μικρό, μόλις δύο διδακτικών ωρών, στον κήπο της καρδιάς του δημιουργού τους, του κ. Βαγγέλη Κακατσάκη! Που μαζί με τα χελιδόνια του καμάρωνε κι εμάς, τους νεότερους μαθητές του… κ. Βαγγέλη Κακατσάκη πολύ σας ευχαριστούμε! Για όλα… Τα εκτάκια του Στ΄2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κι ο δάσκαλός τους Βαγγέλης Παγωνίδης.
Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλουμε σαν τάξη στη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κ. Αθηνά Ντούλια καθώς και στο Διευθυντή του Σχολείου μας κ. Νικόλαο Δόβρο χωρίς την βοήθεια και παρουσία των οποίων ίσως και να μη καταφέρναμε να βιώσουμε τόσο δυνατά αισθήματα…
Τα εκτάκια του Στ΄2 του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων
κι ο δάσκαλός τους Βαγγέλης Παγωνίδης

Μαζί θα πούμε καλημέρα στον ήλιο… ήταν ένας από τους στίχους που διάβασα με αφορμή της επίσκεψη του κ. Κακατσάκη στην ηλεκτρονική μας τάξη. Το ποίημα λεγόταν «Σταγόνας Λάμψη». Συνήθως ο Ήλιος λέει την καλημέρα! Εδώ όμως μαζί θα πούμε καλημέρα! Μου έδωσε μια νότα ελπίδας κι αισιοδοξίας αυτός ο στίχος! Περάσαμε τέλεια μαζί με τον ποιητή – Λογοτέχνη! Ήταν σα να γνωριζόμαστε χρόνια. Ένας σαν κι εμάς… Θέλουμε οπωσδήποτε να μας ξανάρθει. Του απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση… Εύχομαι το 2021 να ξαναγράψει – ξαναπετάξουν κι άλλα Χελιδόνια…
Χρύσα Βλαζάκη

Τη Δευτέρα σε μια ξεχωριστή επίσκεψη στην ηλεκτρονική μας τάξη γνωρίσαμε έναν αξιόλογο ποιητή και συμπολίτη μας τον κ. Βαγγέλη Κακατσάκη. Εμείς βέβαια τον ξέραμε μέσα από τη συνεργασία μαζί του στον Παιδότοπό των “Χανιώτικων Νέων”. Περάσαμε καταπληκτικά μαζί του και ήταν το καλύτερό μας μάθημα στην περίοδο της καραντίνας! Ο στίχος που μου έκανε εντύπωση από τα ποιήματά του «Χειμώνας έρχεται μα θα περάσει, σκέφτονται τα γιασεμιά, ακούγοντας το τραγούδι της γης» (από το ποιημά του Τα γιασεμιά κι οι κρίνοι» σελ. 59). Θα ήθελα πάρα πολύ να μας επισκεφτεί και στη φυσική μας τάξη!
Κύριε Βαγγέλη σας εύχομαι για το 2021, με ένα δικό σας στίχο «Η Χαρά να φυτεύουμε τριαντάφυλλα, η ευλογία να τα χαρίζουμε». Σας εύχομαι να φυτεύετε πάντοτε τριαντάφυλλά και πάντοτε να τα χαρίζετε…
Μιχάλης Αγγελόπουλος

Η επίσκεψη του κ. Βαγγέλη Κακατσάκη ήταν μοναδική κι αξέχαστη! Μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την ποίηση καθώς και πώς σκέφτεται ένας ποιητής, όπως ο κ. Κακατσάκης όταν γράφει ποιήματα.
«Μοσχοβολάει ο Βασιλικός, ευωδιάζουν οι Βαλσάμοι, κι ο Αρόσμαρης ολοχρονίς». Αυτός ο στίχος μας δείχνει την αγάπη του ποιητή για τη φύση και γενικά για τον τόπο του την Κρήτη, όπου μόνο εκεί φυτρώνουν αυτά τα βότανα!
Κύριε Βαγγέλη Κακατσάκη σου εύχομαι “Χρόνια Πολλά” με υγεία και το 2021, να είναι καλύτερο και χωρίς Κορωνοϊό!
Νεφέλη Μαρματσάκη

Αγαπητέ κ. Κακατσάκη τα ποιήματα της συλλογής σας “Τα Χελιδόνια του Μοναχού” μας μεταφέρουν πολύ ιδιαίτερα μηνύματα όπως τη διαφορετικότητα, την ισότητα στα μάτια του Θεού, τον σεβασμό προς τους άλλους αλλά και προς τη φύση αλλά και την αγάπη προς το Θεό. Μέσα από τη συνάντηση μας εγώ προσωπικά έμαθα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την ποίηση και για τον τρόπο που πρέπει να σκέφτονται οι άνθρωποι. Εύχομαι να συναντηθούμε σύντομα, από κοντά αυτή τη φορά και να μας διδάξετε κι άλλα ενδιαφέροντα πράγματα με τον ιδιαίτερο τρόπο σας. Σας εύχομαι να συνεχίσετε να γράφετε τόσο ωραία ποιήματα μέσα από την καρδιά σας και να μας μεταφέρετε πάντα τόσο τις σκέψεις σας όσο και τα μηνύματά σας. Σας ευχαριστώ πολύ!
Με εκτίμηση
Μανώλης Χαροντάκης

Τον κ. Κακατσάκη τον γνώρισα προσωπικά στην επίσκεψή του στην ηλεκτρονική μας τάξη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά ήταν σα να τον ήξερα πολύ καιρό πριν. Μας έκανε να νιώσουμε άνετα και… Χριστουγεννιάτικα.
Θα ήθελα πολύ να μας ξανάρθει… Όπως τα σύννεφα οι άνθρωποι… (Από το ποίημα Βλασφημία, σελ 56). Ταξιδεύουν χωρίς να ξέρουν που πάνε… Μου άρεσε πολύ αυτό του ποίημα. Μας έβαλε με ένα δικό του τρόπο να συλλογιστούμε. Σας ευχαριστούμε .
Νότης Κατάκης

Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Κακατσάκη στην ηλεκτρονική μας τάξη πέρασα φανταστικά! Μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα και όλοι μας διαβάσαμε και από ένα από τα υπέροχα ποιήματά του. Εγώ διάβασα το ποίημα “Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι”, το οποίο είναι και το αγαπημένο μου. Μου έκανε εντύπωση που ο κ. Κακατσάκης μας εξήγησε και μας ανέλυσε τα ποιήματά του με τόσο ωραία και απλά λόγια και που μας περιέγραψε πώς περνούσε όταν ήταν μικρός τις γιορτές με την οικογένειά του και ποιες ήταν οι παραδόσεις που ακολουθούσαν. Εύχομαι ο κ. Κακατσάκης να συνεχίσει να γράφει τόσο ωραία ποιήματα και να καταφέρει στο μέλλον να έρθει και στην κανονική μας τάξη, που να τον δούμε και να τον γνωρίσουμε και από κοντά!
Σήλια Μαργιολάκη

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα