Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Ματιές στον κόσμο

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι ακάλυπτος όσον αφορά τις βασικές υπηρεσίες υγείας. Αυτό είναι μια τεράστια αιτία ανησυχίας για τους παγκόσμιους ηγέτες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής διαφορετικών χωρών που εργάζονται νυχθημερόν για την επίτευξή της. Στη χθεσινή γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρα Υγείας, ο ΠΟΥ εστιάζει στη δημιουργία ευαισθητοποίησης σχετικά με την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης που επικρατεί σε διάφορες χώρες. Κάθε χρόνο, ο ΠΟΥ επιλέγει ένα θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που πέφτει στις 7 Απριλίου. Το φετινό θέμα ήταν η Καθολική Υγειονομική Κάλυψη. Ο ΠΟΥ αγωνίζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου επιθυμώντας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το γεγονός ότι η υγεία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση στη σωστή φροντίδα την κατάλληλη στιγμή εντός της κοινότητάς του.

Εξέταση αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Ματιές στον κόσμοΕπιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα εξέταση αίματος που μπορεί να προβλέψει εάν κάποιος διατρέχει υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας ή να πεθάνει από μία από αυτές τις παθήσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το τεστ, το οποίο βασίζεται σε μετρήσεις πρωτεϊνών στο αίμα, έχει περίπου διπλάσια ακρίβεια από τις υπάρχουσες εξετάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να προσδιορίσουν εάν τα χορηγηθέντα φάρμακα σε ασθενείς λειτουργούν ή εάν χρειάζονται πρόσθετα φάρμακα για να μειώσουν έναν ενδεχόμενο κίνδυνο μελλοντικά. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων καρδιαγγειακών φαρμάκων παρέχοντας ένα ταχύτερο μέσο για την αξιολόγηση του κατά πόσον τα υποψήφια φάρμακα είναι αποδοτικά κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Το τεστ χρησιμοποιείται ήδη σε τέσσερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις ΗΠΑ και ο καθηγητής, Στέφεν Γουίλιαμς που ήταν επικεφαλής της έρευνας ελπίζει ότι θα μπορούσε να επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο εγγύς μέλλον.

Κλήση για παραγγελία στην αστυνομία αποδείχθηκε σωτήρια

Ματιές στον κόσμοΌταν μία γυναίκα από το Γιορκσάιρ της Βρετανίας κάλεσε την αστυνομία και παρήγγειλε μεγαλοφώνως πίτσα, οι αξιωματικοί στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης αμέσως κατάλαβαν πώς χρειαζόταν βοήθεια. Η πρώτη ερώτηση του αστυνομικού μετά την προσχηματική παραγγελία της γυναίκας, ήταν η προφανής: «Βρίσκεστε σε κίνδυνο»; Η γυναίκα απάντησε μονολεκτικά «ναι» και αμέσως ξεκίνησε μια πυρετώδης επιχείρηση για να εντοπιστεί και να διασωθεί, χωρίς ο άνδρας από τον οποίον ένιωθε ότι απειλείται, να καταλάβει το παραμικρό. Ο τηλεφωνητής κατάλαβε πως η γυναίκα μπορούσε να απαντήσει μονολεκτικά για να μη δώσει υποψίες και κατάφερε να διασταυρώσει πως ήταν επιβάτιδα σε ένα κινούμενο λεωφορείο. Μόλις έγινε σαφές πως κινδύνευε από την παρουσία ενός άγνωστου συνεπιβάτη, η αστυνομία άρχισε να της στέλνει γραπτά μηνύματα για να πάρει περισσότερες πληροφορίες. Όλη αυτή την ώρα, δεν έκλεισε ούτε μια στιγμή η τηλεφωνική γραμμή και τελικά ένα περιπολικό σταμάτησε για έλεγχο στην περιοχή του Γιορκ. Οι αξιωματικοί που μπήκαν μέσα, συνέλαβαν έναν 40χρονο άνδρα που παραμένει υπό κράτηση, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης του κόσμου

Ματιές στον κόσμοΟ πιο λεπτός ουρανοξύστης του κόσμου ολοκληρώθηκε, προσθέτοντας ένα νέο τοπόσημο στον ορίζοντα του Μανχάταν. Ο 435 μέτρων ουρανοξύστης ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με τους κατασκευαστές να ανακοινώνουν ότι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μετακομίσει. Ο Πύργος Steinway ή 111 West 57th Street έχει αναλογία (ύψος προς πλάτος) 24:1, καθιστώντας το κτίριο «τον πιο λεπτό ουρανοξύστη στον κόσμο», σύμφωνα με τους δημιουργούς. Ο ουρανοξύστης αποτελεί προσθήκη στο Steinway Hall, ένα ιστορικό κτίριο του 1925, όπου στεγαζόταν η εταιρεία Steinway and Sons και μία αίθουσα συναυλιών. Αυτός ο παλιός πολιτιστικός κόμβος έχει μετατραπεί, πλέον, σε πολυτελείς κατοικίες. Ο πύργος φιλοξενεί μία κατοικία ανά όροφο, συν 14 στο παρακείμενο κτίριο Steinway, ανεβάζοντας το σύνολο σε 60. Στο κτίριο υπάρχει επίσης μια πισίνα 25 μέτρων, καθώς και άλλες ανέσεις, όπως γυμναστήριο.

Απολίθωμα δεινοσαύρου συνδέεται με τον φονικό αστεροειδή

Ματιές στον κόσμοΟι επιστήμονες εντόπισαν ένα εκπληκτικά διατηρημένο πόδι δεινοσαύρου, στο οποίο έχει διατηρηθεί ακόμη και το δέρμα. Το εν λόγω εύρημα εντοπίστηκε στην περιοχή απολιθωμάτων Τάνις στη Βόρεια Ντακότα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εξαιρετική κατάσταση του απολιθώματος που προκαλεί εντύπωση, σύμφωνα με το BBC, αλλά και το γεγονός ότι τα ευρήματα που εντοπίζονται γενικότερα στο Τάνις σκοτώθηκαν και ενταφιάστηκαν την ίδια μέρα που ένας γιγάντιος αστεροειδής χτύπησε τη Γη. Η μέρα εκείνη ήταν πριν από περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και τη σταδιακή επικράτηση των θηλαστικών στον πλανήτη. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι ένας αστεροειδής πλάτους περίπου 12 χιλιομέτρων χτύπησε τον πλανήτη μας προκαλώντας μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα