Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

Ματιές στον κόσμο

Δέντρα άνω των 2.000 ετών στέκονται ακόμη στον πλανήτη

Στον πλανήτη έχουν εντοπιστεί 30 δέντρα με ηλικία άνω των δύο χιλιετιών το καθένα σύμφωνα με Κινέζους επιστήμονες. Από αυτά, τα 27 σε μεγάλα υψόμετρα και μακριά από τα μάτια και την παρέμβαση των ανθρώπων, συνήθως σε βραχώδεις πλαγιές ψηλών, ψυχρών και ξερών βουνών. Αντίθετα, τα ψηλότερα δέντρα βρίσκονται σε μέρη πιο προσβάσιμα στους ανθρώπους. Τα αρχαιότερα γνωστά δέντρα είναι δύο είδη πεύκου (Pinus longaeva) με ηλικία 4.900 και 4.850 ετών, αντίστοιχα, τα οποία βρίσκονται στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ σε υψόμετρο 3.277 μέτρων το ένα και 2.950 το δεύτερο. Ακολουθούν ένα κυπαρίσσι ηλικίας 3.622 ετών στις δυτικές πλαγιές των Άνδεων της Χιλής σε υψόμετρο 890 μέτρων και μία γιγάντια σεκόγια ηλικίας 3.266 ετών στα όρη Σιέρα Νεβάδα των ΗΠΑ.

NASA: Ανακαλύφθηκε ο νεαρότερος πρωτοπλανήτης

Ματιές στον κόσμοΤο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το επίγειο τηλεσκόπιο Subaru στη Χαβάη φωτογράφησαν έναν αέριο γίγαντα πρωτοπλανήτη, με μάζα εννιά φορές μεγαλύτερη του Δία, σύμφωνα με τη NASA. Πρόκειται για τον νεαρότερο πρωτοπλανήτη που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ουσιαστικά είναι ένα τεράστιο πλανητικό «μωρό» που βρίσκεται ακόμη στη «μήτρα», κοντά στο νεαρό άστρο AB Aurigae, το οποίο έχει 2,5 φορές μεγαλύτερη μάζα από τον Ήλιο, είναι 60 φωτεινότερο και έχει ηλικία μόνο δύο εκατομμυρίων ετών, έναντι περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων ετών του δικού μας ηλιακού συστήματος.

Επιστράφηκαν μυστηριωδώς δύο σημειωματάρια του Δαρβίνου

Ματιές στον κόσμοΔύο πολύτιμα σημειωματάρια του Καρόλου Δαρβίνου, τα οποία είχαν εξαφανιστεί για περισσότερα από 20 χρόνια από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, επιστράφηκαν μυστηριωδώς στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Οι ιθύνοντες θεωρούσαν ότι είχαν κλαπεί. Τα σημειωματάρια ήταν μέσα σε σακούλα δώρου που περιείχε και μία κάρτα. Τα δύο σημειωματάρια, το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει το σκίτσο από το «Δέντρο της Ζωής», που έγινε το σύμβολο της θεωρίας της εξέλιξης του Άγγλου φυσιοδίφη, «παραδόθηκαν σε καλή κατάσταση στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που είχε ανακοινωθεί η εξαφάνισή τους», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η βιβλιοθήκη.

Έφτασαν τους 5.000 οι επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες

Ματιές στον κόσμοΑυξάνεται συνεχώς ο ρυθμός των ανακαλύψεων διαφόρων ειδών πλανητών εκτός του ηλιακού συστήματός μας και ασφαλώς αναμένεται να επιταχυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς θα αρχίσει η λειτουργία νέων μεγάλων επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων.

Οι πόλεις τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή

Ματιές στον κόσμοΟι πόλεις του κόσμου τροφοδοτούν σε μεγάλο βαθμό τις εκπομπές αερίων που αυξάνουν τη θερμοκρασία του πλανήτη, αλλά μπορούν να διαδραματίσουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο εγγύς μέλλον. Επιστήμονες του ΟΗΕ παρουσίασαν τη Δευτέρα τρόπους για να χαλιναγωγηθούν οι εκπομπές και να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή, περιλαμβανομένου ενός κεφαλαίου περί δράσεων τις οποίες μπορούν να προωθήσουν οι πολεοδόμοι. Φιλικές για το κλίμα πολιτικές στις πόλεις θα βελτιώσουν τη δημόσια υγεία μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση, αναφέρεται στην έκθεση. Το 2020 οι πόλεις ήταν υπεύθυνες για έως και το 72% των παγκόσμιων εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από 62% που ήταν το ποσοστό αυτό το 2015.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα