Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Ματιές στον κόσμο

Ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά της μυαλά αποχαιρετά η NASA

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε χθες ότι απεβίωσε, σε ηλικία 94 ετών, ο πρωτοπόρος Αμερικανός ηλιοφυσικός Γιουτζίν Πάρκερ, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο σκάφος Parker Solar Probe που μελετά τον Ήλιο, πλησιάζοντάς τον πιο κοντά από κάθε άλλη διαστημοσυσκευή στο παρελθόν. Για «ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά και ηγετικά μυαλά της εποχής μας» έκανε λόγος ο επικεφαλής της NASA, Μπιλ Νέλσον, και πρόσθεσε: «Η κληρονομιά του δρα Πάρκερ θα συνεχίσει να ζει μέσω των πολλών ενεργών και μελλοντικών αποστολών της NASA που βασίζονται στο έργο του».

“Kohesio” : Νέα εποχή στην Ευρωπαϊκή διαφάνεια

Ματιές στον κόσμοΜόλις χθες ξεκίνησε τη λειτουργία της η πλατφόρμα “Kohesio”, μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων της ΕΕ που προσφέρει πρόσβαση σε πληροφορίες για έργα και δικαιούχους που συγχρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής. Η διαδικτυακή πλατφόρμα συγκεντρώνει επί του παρόντος δεδομένα για περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο έργα και περίπου 500.000 δικαιούχους στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως με την πλατφόρμα “Kohesio”, η διαφάνεια και η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους για τα έργα που χρηματοδοτούνται από την πολιτική συνοχής της ΕΕ είναι σήμερα δυνατή περισσότερο από ποτέ.

ΕΕ: Προειδοποιεί για απάτες σε κρυπτοστοιχεία

Ματιές στον κόσμοΟι καταναλωτές κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα χρήματά τους που έχουν επενδύσει σε κρυπτοστοιχεία (crypto-assets) και μπορεί να πέσουν θύματα απατών, αναφέρουν σε χθεσινή κοινή δήλωσή τους οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κεφαλαιαγορά, τις τράπεζες και τον ασφαλιστικό τομέα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί αναφορικά με υποσχέσεις για γρήγορες και υψηλές αποδόσεις, ιδιαίτερα αυτές που μοιάζουν υπερβολικά καλές για να είναι αληθινές», αναφέρεται στη δήλωση.

Η Δανία παραβίασε την νομοθεσία για την “Φέτα”

Ματιές στον κόσμοΗ Δανία παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν εμπόδισε δανικές εταιρείες να παράγουν και να εξάγουν από την ΕΕ λευκό τυρί με την ετικέτα “Φέτα”, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ. Η Φέτα έχει καταχωριστεί ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2002 στην ΕΕ και μπορεί να παραχθεί μόνο στην Ελλάδα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών. «Με την αποτυχία της να σταματήσει τη χρήση από δανούς παραγωγούς της καταχωρισμένης ονομασίας “Φέτα” για τυρί που προοριζόταν για εξαγωγή σε τρίτες χώρες, η Δανία δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ», δήλωσε η Καπέτα.

Ιράν: Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο

Ματιές στον κόσμοΈνα φορτηγό πλοίο που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βυθίστηκε χθες στα ανοικτά του Ιράν, στην περιοχή του Κόλπου, και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση για τη διάσωση των μελών του πληρώματός του, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δόθηκε χθες το μεσημέρι, από το ιρανικό PMO μέχρι εκείνη την στιγμή 29 μέλη του πληρώματος -από τα 30- διασώθηκαν από το πλοίο που βυθιζόταν.

Ευχές για ειρήνη

Ματιές στον κόσμο“Αtamadaibutsu to hana (Ο λόφος του Βούδα και λουλούδια)”, είναι το όνομα που έδωσε ο Ιάπωνας καλλιτέχνης Azuma Makoto στην τελευταία εγκατάστασή του μέσα στον “Λόφο με λεβάντες” του φημισμένου αρχιτέκτονα Tadao Ando. Σε κοιμητήριο στην ιαπωνική πόλη Σάπορο, ένα μνημειωδών διαστάσεων μπουκέτο λουλουδιών τοποθετήθηκε ανάμεσα στα χέρια του καθιστού αγάλματος του Βούδα κάτω από το λιβάδι με τις λεβάντες. Το γλυπτό ανθέων είναι ορατό μόνον από τον υπόγειο χώρο ή από ψηλά, από τον φεγγίτη. Τοποθετημένο στα χέρια του Βούδα λες και το κρατά, το γλυπτό μπουκέτο από λουλούδια είναι αφιερωμένο από τον Azuma Makoto με μια ευχή για παγκόσμια ειρήνη.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα