Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Ματιές στον κόσμο

minoan lines

Ιταλία: Βρέθηκε ο.. “άνδρας με το μαύρο μπερέ”

Η ιταλική αστυνομική μονάδα -που είναι υπεύθυνη για την πολιτιστική κληρονομιά- ανακοίνωσε ότι βρήκε ένα πορτρέτο του αναγεννησιακού ζωγράφου Τιτσιάνο που είχε χαθεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Το έργο του 16ου αιώνα, με τίτλο «Πορτρέτο ενός άνδρα με μαύρο μπερέ» χάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες από άγνωστη τοποθεσία. Μετά την εξαφάνισή του το 2004, οι αρχές πίστεψαν ότι είχε μεταφερθεί στην Ελβετία παράνομα. Τώρα ανακαλύφθηκε από τμήμα της μονάδας πολιτιστικής κληρονομιάς του Τορίνο της ιταλικής κρατικής αστυνομίας. Το έργο παρουσιάστηκε από το ιταλικό κράτος σε επίσημη τελετή στις 19 Μαΐου στην περιοχή Πιεμόντε της βορειοδυτικής Ιταλίας, όπου είχε μεταφερθεί για αποκατάσταση και κρατήθηκε σε τοπικό στούντιο στο Άστι. Η αστυνομία διερευνά δύο Ελβετούς πολίτες, κανένας από τους οποίους δεν κατονομάστηκε από αξιωματούχους, για την κλοπή του πίνακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού και διεθνούς Τύπου. Η αξία του υπολογίζεται πάνω από επτά εκατομμύρια δολάρια. Το 2011, ο οίκος Sotheby’s πούλησε τον πίνακα του Τιτσιάνο «Μαντόνα με βρέος του 1508 έναντι 16,9 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη σε δημοπρασία.

Ισπανία: ανοίγει “μέτωπο” με την… αναμονή

Ματιές στον κόσμοΗ ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε ένα προσχέδιο νόμου που αποσκοπεί στη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών από υπηρεσίες εταιρειών και στη μείωση του χρόνου αναμονής στην τηλεφωνική γραμμή σε τρία λεπτά, δήλωσε χθες ο Ισπανός υπουργός Δικαιωμάτων Υποθέσεων Καταναλωτών Αλμπέρτο Γκαρσόν σε συνέντευξη Τύπου.
Το προσχέδιο νόμου δίνει επίσης στους καταναλωτές το δικαίωμα να εξυπηρετούνται από ένα άτομο, και όχι από ένα chatbot (σ.σ. μια εφαρμογή λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή μιας διαδικτυακής συνομιλίας μέσω κειμένου ή κειμένου σε ομιλία), και θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να απαντούν σε παράπονα πελατών εντός δύο ωρών, τόνισε ο υπουργός.
«Οι πρακτικά άπειροι χρόνοι αναμονής τελείωσαν», είπε ο Γκαρσόν.

Λατομείο 12.000 ετών

Ματιές στον κόσμοΠριν από περισσότερα από 12.000 χρόνια, οι πρώτοι κάτοικοι του σημερινού ανατολικού Γουαϊόμινγκ συνάντησαν ένα γόνιμο κοίτασμα κόκκινης ώχρας και άρχισαν να σκάβουν το πολύτιμο, κατακόκκινο σαν αίμα ορυκτό χρησιμοποιώντας οστά και κέρατα ζώων. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αυτό το προϊστορικό λατομείο είναι το παλαιότερο καταγεγραμμένο ορυχείο του είδους του σε όλη τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Στο υπέδαφος, οι ερευνητές αποκάλυψαν περισσότερα από 1.200 αντικείμενα, οστά ζώων και κέρατα που χρησιμοποιούσαν στο ορυχείο οι άνθρωποι που ζούσαν τότε στη Βόρεια Αμερική. Χρησιμοποίησαν τεχνικές ραδιοχρονολόγησης για να αναλύσουν 13 οστά ζώων και να προσδιορίσουν ότι οι άνθρωποι άρχισαν να σκάβουν στην περιοχή πριν από 12.840 χρόνια.

Εικόνες… Φαρ Ουέστ στη χώρα της Αφρικής

Ματιές στον κόσμοΤουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν πριν από μία εβδομάδα, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε χρυσωρύχους σε απομονωμένη ζώνη που καλύπτεται κυρίως από έρημο στο βόρειο Τσαντ, που γειτονεύει με τη Λιβύη και όπου επικρατεί ανομία. Η Τιμπεστί, δυσπρόσιτη, ερημική περιοχή με πελώριους ορεινούς όγκους, είναι σπαρμένη με χρυσωρυχεία, που συχνά λειτουργούν χωρίς την άδεια των αρχών. Χιλιάδες χρυσωρύχοι έχουν πάει εκεί από όλη τη χώρα και από γειτονικά κράτη, παρά το εχθρικό κλίμα και το ότι η περιοχή είναι πρακτικά ανεξέλεγκτη από τις αρχές. Τα επεισόδια άρχισαν την 23η Μαΐου, εξαιτίας «διένεξης δι’ ασήμαντη αφορμή» μεταξύ δύο χρυσωρύχων, που «εκτραχύνθηκε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Τσαντ. «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε συγκρούσεις μεταξύ χρυσωρύχων στην περιοχή και αποφασίσαμε να αναστείλουμε μέχρι νεοτέρας κάθε εκμετάλλευση ορυχείων χρυσού στην Κουρί, γνωρίζοντας ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι παράνομα», είπε ο στρατηγός Μπραχίμ.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα